Swedish Survivalist

Är du förberedd?





Ny tråd Svara på tråd  [ 16 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: All-american
InläggPostat: fre 02 sep 2016, 08:21 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8732
Ja vad kostade den er ? Ni som köpt vad fick ni betala för apparaten med frakter , moms mm fram till er ytterdörr .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: All-american
InläggPostat: fre 02 sep 2016, 12:10 
Jag minns ärligt talat inte. Jag köpte mina från amazon.uk och jag har för mig att de hade nån drive vilket gjorde att jag fick hem två för samma pengar som det skulle kostat att ta hem en i vanliga fall. Det var frakten som gjorde det dyrt att köpa dem. Om jag gräver i det svarta hål mitt minne utgör kommer det upp en tanke att jag kan ha betalat 3.500 kr st för modell 921 inklusive frakt hem till dörren.

/MD


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: All-american
InläggPostat: fre 02 sep 2016, 21:21 
Offline
Sometimes I just hate it when I'm right.

Blev medlem: ons 22 sep 2010, 16:25
Inlägg: 664
Jag har för mig att jag betalade runt 2500 för min 921. Från eBay.

Edit: Hittade det i eBay-historiken. $225 (dvs ~1900 SEK), men det måste rimligtvis varit plus frakt. Från säljaren greatbrands (http://www.ebay.com/usr/greatbrands), men de verkar inte ha några nu. Däremot har de en del reservdelar.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: All-american
InläggPostat: fre 02 sep 2016, 22:37 
Offline
Samlar kokböcker från 1800-talet

Blev medlem: ons 13 aug 2014, 21:21
Inlägg: 705
Det ble en del, mellom 3500,- og 4000,- om ikke jeg husker helt feil for min 921. Trolig går det ann å få billigere fraktalternativer, det gikk under en uke før min ble levert på døra.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: All-american
InläggPostat: sön 04 sep 2016, 10:08 
Offline
Undrar vad min nästa titel blir...

Blev medlem: fre 22 jan 2016, 16:19
Inlägg: 172
Nu känner jag mig väldigt grön. Vad är en Al-american? Matlagningsnörd som jag är.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: All-american
InläggPostat: sön 04 sep 2016, 10:23 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8732
Det är the king om man konserverar . En tryckokare för att koka in konserver i . http://www.allamericancanner.com/allame ... canner.htm

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: All-american
InläggPostat: sön 04 sep 2016, 13:05 
Offline
Kan man äta myror?

Blev medlem: tor 17 apr 2014, 08:58
Inlägg: 286
Ort: Finland
Ahaa, även jag undrade.
Eftersom al-american inte betyder någonting och all-american är bl a ett sportuttryck så förstod jag ingeting av vad ni talade om.
Varför använde ni inte ordet "tryckkokare"?


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: All-american
InläggPostat: sön 04 sep 2016, 14:42 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8732
Därför att det inte är en tryckkokare som så utan mer en autoklav . Skillnaden är att du i en tryckkokare inte ser trycket via mätare eller har vikten för att kunna skifta vikt när ventilen ska släppa beroende på höjd över havet osv .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: All-american
InläggPostat: sön 04 sep 2016, 15:13 
Offline
Undrar vad min nästa titel blir...

Blev medlem: fre 22 jan 2016, 16:19
Inlägg: 172
Dweomer skrev:
Det är the king om man konserverar . En tryckokare för att koka in konserver i . http://www.allamericancanner.com/allame ... canner.htm

Man tackar.

Jag har precis börjat fundera på detta med att helkonservera tex kött och kyckling. Jag är inte speciellt imponerad av butikernas helkonserver som tex köttbullar, soppor och grytor. Och det är inte så lätt att bygga upp ett hållbart förråd om man samtidigt ska köpa enbart det man äter, det blir inte många konserver det.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: All-american
InläggPostat: sön 04 sep 2016, 17:33 
Grejen med konservering är att det finns risk att man får med olika bakterier i maten som sedan gör en sjuk. En av de mer skrämmande är botulinbakterien vars gift, botulin (botox), kan ge upphov till boutlism och död: https://sv.wikipedia.org/wiki/Botulism

För att slippa botulin kan man se till att det är tillräckligt surt, salt eller torrt i det man konserverar. Därav att alla våra traditionella inläggningar är sura eller salta.

Botulinbakterien kan gå in i ett sporstadium så även om man kokar maten och sina konserver kan sporer finnas i konserven, har man då inte tillräckligt surt eller salt finns risken att råka riktigt riktigt illa ut. Som tur är finns det en lösning på problemet att ha icke-sura och icke-salta konserver. Det går ut på att hetta upp konserven till så hög temperatur att även sporerna dör och det gör de vid 120 C. Men hur åstakommer man då det? Jo, med en tryckkonserveringsapparat som med övertryck tillåter temperaturen att gå upp till 120 C under konserveringsprocessen.

Bland tryckkonserveringsapparater finns det en som är bäst och det är "All American Pressure Canner"
Bild
http://www.allamericancanner.com/allame ... canner.htm

Det finns andra men bortsett från riktiga autoklaver är All American, som Dweomer skrev, kung.

/MulenDag


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: All-american
InläggPostat: sön 04 sep 2016, 17:41 
För den som är dumdristig och vill äta tveksamma konserver, eller som extra säkerhet med bra konserver, kan det vara bra att känna till att toxinet botulin förstörs av höga temperaturer. Så om man vill vara extra riktigt jättesäker så kokar man all sin konserverade mat ordentligt en stund innan man äter den: Big bubbles no troubles!

Att lägga vitlök eller andra växter i olja som står i rumstemperatur i flera dagar och sen hälla den oljan på t.ex. sallad är en spännande lek för den som vill spela rysk roulette med Botulin som patron. (I sur dressing är det dock ingen fara.)

/MD


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: All-american
InläggPostat: sön 04 sep 2016, 22:22 
Offline
Undrar vad min nästa titel blir...

Blev medlem: fre 22 jan 2016, 16:19
Inlägg: 172
Tack för bra info, Mulen Dag.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: All-american
InläggPostat: sön 04 sep 2016, 22:53 
Offline
Jag behöver inte springa fortare än lejonet som jagar oss, bara fortare än dig.
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 31 okt 2015, 07:19
Inlägg: 420
Den verkar vara Rolls Roycen när det gäller tryckare men jag skaffade en Presto istället och tror mina konserver blir lika bra som om man gjort dem med All American. Känns viktigare med vilka konservkärl man väljer. Weck gillar jag.

MEN Preston har gummipackning så den håller kanske inte för evigt. Å andra sidan behöver jag inte oroa mig för repor på kanten...

* nästan halva vikten
* botten går inte utanför största plattan på spishällen


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: All-american
InläggPostat: mån 05 sep 2016, 06:51 
Offline
I vilken hand håller man sporken?

Blev medlem: lör 30 jan 2016, 11:57
Inlägg: 183
Ort: Sundsvall
Har du en länk till Preston som referens så att man kan jämföra?

Är det samma typ av konservering, hetar upp till över 100 grader?


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: All-american
InläggPostat: mån 05 sep 2016, 07:46 


Top
  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 16 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet