Swedish Survivalist

Är du förberedd?Kategoriregler


Plats för diskussion och tips om tv-serier och filmer med anknytning till survivalism. Även exempelvis böcker, spel och musik.

OBS: Posta inte länkar som kan vara tveksamma ur upphovsrättsligt perspektiv.Ny tråd Svara på tråd  [ 20 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Cowspiracy
InläggPostat: ons 06 jan 2016, 20:14 
Såg dokumentären Cowspiracy som handlar om hur boskapsindustrin släpper ut mer växthusgaser än all industri, transport och energi kombinerat. Och då syftar det inte på "ko-pruttar" i form av metangas utan allt vatten korna dricker, allt foder dom äter varje dag, all energi som går åt att odla den maten osv.
Bild
Jag visste att köttindustrin, framförallt i syd och nord-amerika släppte ut mycket växthusgaser och inte var bra för miljön men visste inte det var så mycket!
I dokumentären räknar dom ut att du kan helt sluta duscha i 3 månader eller skippa att äta en (1) hamburgare. Du sparar lika mycket färskvatten. :shock:

Dokumentären som film är kanske inget vidare men budskapet gör den sevärd och tänkvärd även om det ibland blir lite väl mycket "vegan-propaganda". Den är riktad till amerikaner och kanske inte är helt applicerbar till svensk köttindustri. Men "allt vanligt folk" köper väl ändå mest kött ifrån Brasilien på grund av priset? Och fodret till svenska kor, grisar och kycklingar kommer väl mycket ifrån majs och soja ej odlat i Sverige ändå?

Som med Michael Moore-dokumentärer där han t.ex säger "80% av alla våldsbrott i landet begås med lagligt köpta vapen" och NRA svarar "Skitsnack! Det är faktiskt bara 76,3% av alla våldsbrott som begås med lagliga vapen. Michael Moore ljuger!" så får man nog ta alla siffror i Cowspiracy mer som en fingervisning än solida fakta. Så när dom säger att vi producerar mat på vår planet för att föda 15 miljarder människor men den mesta av maten, i form av soja och majs, går till köttindustrin verkar det nog stämma. Sedan om det är 14,8 miljarder ...

Själv är jag inte riktigt övertygad att man är tvungen att bli vegan för att rädda planeten, men att drastiskt dra ned på köttkonsumtionen tror jag är nödvändigt för en hållbar framtid. Något alla ganska lätt kunde bidra med. Visst, jag älskar kött, det är gott och jag har inga större problem att döda djur för att äta, älskar speciellt viltkött. Men jag tänker inte äta kött varje dag längre, för miljön skull.
Bild
Så sammanfattningsvis. Se dokumentären och bestäm dig om du verkligen (verkligen?) borde äta kött varje dag.


Senast redigerad av Nikenik ons 06 jan 2016, 22:05, redigerad totalt 1 gång.

Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Cowspiracy
InläggPostat: ons 06 jan 2016, 21:04 
Har sett den och var inte det minsta chockad eller påverkad efteråt.

Jag äter mestadels vilt, och det övriga köttet jag äter är ekologiskt/organiskt till 100% (mestadels kyckling), likaså en majoritet av alla de andra varor jag konsumerar. De bondgårdar jag har varit och inspekterat är svenska i hela cykeln. Raps till grisarna från Sverige. Foder till kycklingarna från Sverige. Brukar plocka upp en halva skogslamm från en fårbonde jag känner. Räcker halva vintern, bara den, och den har bara käkat blåbärsris hela sommaren och mått prima om vi talar etik.

Ändå ses jag fortfarande som den stereotypa köttätande idioten från landet från veggisarnas synvinkel. Jag lever så gott och naturligt man kan i dessa nordliga trakter. Vi kan inte odla soja och tofu här uppe, alltså ska vi äta kött för att klara oss. Så har våra förfäder gjort, så ska vi också göra. Bara för att Gandhi klarade sig som semivegan ska inte vi här uppe anamma det. Ska alla västerlänningar bli veganer och börja importera allehanda produkter från exotiska länder kommer problemet att vara precis det nästa gång uppvärmningen kommer på tal. Då kommer någon att räkna på koldioxidutsläppen från båtjävlarna och flygplanen som ska skeppa hit dessa varor som ska stilla vårt samvete, och då kommer alla att må dåligt över det. Vad ska vi sen göra? Svälta?

Angående vattnet kan jag inte bry mig mindre. Överbefolkningen är det största problemet, och roten till den ondskan är det fossila bränslet i lantbruksindustrin som har gjort befolkningsexplosionen möjlig. Och med allt det sagt tänker jag inte ändra på min livsstil ännu mer för att folk i tredje världen vägrar sluta skaffa ungar.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Cowspiracy
InläggPostat: ons 06 jan 2016, 21:21 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8736
Det som aldrig kommer fram i ljuset i frågan är ju att det av djurens utdunstningar inte "tillverkas" nya växthusgaser utan det är en omvandling av det som redan finns . Dvs de bryter ner växterna de äter . Växterna tog i sin tur upp dessa gaser som näring då de levde . Och växterna dör ju oavsett om det är en naturlig process , många växter är ettåriga-tvååriga ändå , samt att det finns mångåriga som skulle ha fortsatt att leva .

Så hoppar vi över djurens förädling av råvaran så kommer vi människor att få äta större mängder vilket kommer att ge större högar bakom oss istället .

Vattnet kon dricker kommer ut som vattenånga eller piss och kommer förr eller senare genom kretsloppet att bli vatten igen .

Vill man påverka klimatet genom att låsa mer växthusgaser i växterna så är det svårt . Oljan har varit gömd långt under jordskorpan och har nu blivit transporterad upp till ytan och in i det här kretsloppet .
Ska den tas om hand så ska växthusgaserna tas om hand och skickas ner i djupet igen .

Nu kan vi binda olika mycket genom att ha ett kretslopp som binder upp dessa ämnen . Mer betong , utbredande av öknar osv binder inte dessa "avgaser"

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Cowspiracy
InläggPostat: ons 06 jan 2016, 21:24 
Björngrillarn skrev:
Ska alla västerlänningar bli veganer och börja importera allehanda produkter från exotiska länder kommer problemet att vara precis det nästa gång uppvärmningen kommer på tal.


Men folk äter ju redan kött ifrån Brasilien, odlade räkor ifrån kina, svenskt kött skickas utomlands för att göras till svensk korv för svenska marknaden, svensk fisk skickas fryst utomlands för att rensas för att sedan komma tillbaka i frysdisken som svensk fisk. Och alla Svenskar kan väl inte äta svenskt ekologiskt kött till varje måltid? Vi föder ju oss inte själva som nation ändå i dagsläget.

Det jag tog med mig ifrån filmen är att det är en stor del av växthusgaserna man kan minimera med att sluta äta kött.

Men jag förstår din poäng, Gandhi hade säkert haft några renar i sitt ashram om han bott i Norrbotten.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Cowspiracy
InläggPostat: ons 06 jan 2016, 21:38 
Offline
Börjar få trångt i skafferiet
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 16 nov 2014, 13:38
Inlägg: 104
Nu är jag stor novis på detta ämne, men är det inte så att dagens nötkreatur är framtagen för största möjliga avkastning på kortast möjliga tid? dom är väl inte uppfödd på gräs och hö precis, så jag inbillar mig iaf att det kan påverka resultatet en hel del.

_________________
synnwyr cyffredin


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Cowspiracy
InläggPostat: ons 06 jan 2016, 21:47 
Offline
Samlar kokböcker från 1800-talet
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 25 feb 2013, 23:45
Inlägg: 716
Ort: Östra kolonierna
Nikenik skrev:
Som med Michael Moore-dokumentärer där han t.ex säger "80% av alla våldsbrott i landet begås med lagligt köpta vapen" och NRA svarar "Skitsnack! Det är faktiskt bara 76,3% av alla våldsbrott som begås med lagliga vapen. Michael Moore ljuger!" så får man nog ta alla siffror i Cowspiracy mer som en fingervisning än solida fakta. Så när dom säger att vi producerar mat på vår planet för att föda 15 biljoner människor men den mesta av maten, i form av soja och majs, går till köttindustrin verkar det nog stämma. Sedan om det är 14,8 biljoner...


Sen skall man inte missa att billion blir miljard på svenska...

I all välmening
Swedala

_________________
“You can't run away forever, but there's nothing wrong with getting a good head start.” - Meat Loaf


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Cowspiracy
InläggPostat: ons 06 jan 2016, 21:50 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8736
Dagens kossor är mer av gräsätare än vad de var på 1970-talet . Nu födes de flesta upp på gräs och ensilage även högmjölkande kossor inte bara nötköttskossor .
Man skördar gräset tidigare idag med högre näringsvärde och mixar olika sorter med tex hela plantor av majs som ensilerats . Det ger var de behöver i näring och sedan ger man halm för att magen ska få fibrer att må bra av .
Det är i alla fall i sverige få mjölkkossor som får 10 kg ren spannmål om dagen med ca 40% soja iblandat .

Så dagens kor är framtagna för att ge samma eller större produkt på mindre andel kraftfoder

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Cowspiracy
InläggPostat: ons 06 jan 2016, 21:59 
Offline
Ingen fara, jag har ett gem i fickan!
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 28 maj 2013, 16:13
Inlägg: 1734
Dweomer skrev:
Det som aldrig kommer fram i ljuset i frågan är ju att det av djurens utdunstningar inte "tillverkas" nya växthusgaser utan det är en omvandling av det som redan finns . Dvs de bryter ner växterna de äter . Växterna tog i sin tur upp dessa gaser som näring då de levde . Och växterna dör ju oavsett om det är en naturlig process , många växter är ettåriga-tvååriga ändå , samt att det finns mångåriga som skulle ha fortsatt att leva .

Inte riktigt. Om växter bryts ner i naturen blir de mest vatten och koldioxid. Om växter bryts ner i magen på en ko bildas en hel del metangas CH4. 600 liter per dag och ko ungefär.
Metan är en ungefär 23 gånger starkare växthusgas än koldioxid.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=3203049

_________________
borrow, spend & pretend
Confidence - the feeling you have before fully understanding the situation.
3-3-3 Radio Plan


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Cowspiracy
InläggPostat: ons 06 jan 2016, 22:03 
Dwemoer: Men köttindustrin speciellt i USA har lite att göra med naturlig boskapsskötsel. Och skogarna skövlas för att få plats med korna och odling för deras foder. Och vattnet dom använder som blir ånga och piss bidrar starkt till försurningen av haven. Mängden ko-piss som pumpas ut i havet varje dag världen över är mycket stor. Och metangasproduktionen varje ko produceras per dag blir ändå en stor procent av det kol som skickas upp i atmosfären. När man multiplicerar det med 1,5 miljarder (antal kor i världen enligt "internet") blir det en stor summa kol som kunde hamnat på våra tallrikar och sedan blivit till jord.
Och att istället för att skövla skog för att föda upp kor kunde man istället återplantera skog för att binda kolen ifrån köttindustrin.

Swedala skrev:
Sen skall man inte missa att billion blir miljard på svenska...


Swedala: Ja, jag kom på det precis innan jag såg din kommentar. :smack: Ska se om det går att ändra... My swenglish is not so strong.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Cowspiracy
InläggPostat: ons 06 jan 2016, 22:10 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8736
Men det är koloxiden det bråkas mest om .
Och metangas finn i bottnarna på de flesta hav och sjöar samt i myrarna och släpps fritt då och då när förhållandena är de rätta .
De växter och djur som dör och hamnar i vattendragen sjunker till bottnen och bildar metangas .

Det finns studier gjorda på hur mycket växthusgas som släpps ut från vanliga trädgårdskomposter . Och ska vi sluta äta kött så kommer komposterna att växa med .
http://pub.epsilon.slu.se/8615/1/ermola ... 120306.pdf

Titta på tex kolets kretslopp eller vatten eller kvävet det bildas inget nytt det bara byter plats och så tillför vi människor mer genom att bränna olja och stenkol .

Och det går att påverka metan"tillverkningen" i kons mage med hjälp av fodret och man har kommit långt nu med att reducera mängderna .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Cowspiracy
InläggPostat: ons 06 jan 2016, 22:13 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8736
[quote="Nikenik"]Dwemoer: Men köttindustrin speciellt i USA har lite att göra med naturlig boskapsskötsel. Och skogarna skövlas för att få plats med korna och odling för deras foder. Och vattnet dom använder som blir ånga och piss bidrar starkt till försurningen av haven. Mängden ko-piss som pumpas ut i havet varje dag världen över är mycket stor. Och metangasproduktionen varje ko produceras per dag blir ändå en stor procent av det kol som skickas upp i atmosfären. När man multiplicerar det med 1,5 miljarder (antal kor i världen enligt "internet") blir det en stor summa kol som kunde hamnat på våra tallrikar och sedan blivit till jord.
Och att istället för att skövla skog för att föda upp kor kunde man istället återplantera skog för att binda kolen ifrån köttindustrin.

Skogen är inte enbart av godo , nya studier visar att skogen kan var en annan bov den med beroende på vilka trädslag som odlas i skogen .

Vill man göra nåt när det gäller att minska påverkan så är det att sluta äta kött som framställs genom de mer oetiska tillvägagångssätten i USA , Argentina , Brasilien , Australien osv inte fördöma det kött som föds upp på ett bra sätt som det är idag då allt dras över en kam

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Cowspiracy
InläggPostat: ons 06 jan 2016, 22:19 
Dweomer skrev:
Det finns studier gjorda på hur mycket växthusgas som släpps ut från vanliga trädgårdskomposter . Och ska vi sluta äta kött så kommer komposterna att växa med .
http://pub.epsilon.slu.se/8615/1/ermola ... 120306.pdf


Det där låter som argument ifrån "Global warming does not exist"-sidan. Att koldioxid och metan är naturligt förekommande gaser och vulkanutbrott utgör största utsläppen av metan och koldioxid.

Om jag äter 2000kcal per dag, slutar äta kött och äter mina 2000kcal ifrån växtriket med fullvärdigt protein och alla vitaminer etc. Hur blir då min komposthög större?

Om det nu är sant att vi producerar nog med mat till 15miljarder människor, mat som vi i princip skulle kunna äta direkt, men istället matar djuren med och inte tar vara på restprodukterna ifrån köttindustrin utan pumpar ut den i havet istället. Hur blir komposten större om vi slutar äta kött?


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Cowspiracy
InläggPostat: ons 06 jan 2016, 22:24 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8736
Kött är mer energitätt och du äter en mindre mängd mat helt enkelt , du behöver äta en större portion av grönsaker för att få i dig samma mängd av näringen då grönsaker innehåller en större del som är osmältbart för oss

Komposten blir ju större då vi får större mängder med rester från grönsakerna som vi måste äta för att få i oss samma mängd näring .
Kornas rester blir gödsel som går direkt ut på åkern medans våra rester måste komposteras innan de kan återföras till åkern .

Alla rester till kon kommer till nytta i skötseln av kon tex halm som foder eller för att ströa i ladugården med medans vår potatisblast inte är till nån nytta .

Jämför energitätheten i 500 gram kött mot potatis eller kålrot och se hur stor mängd du behöver äta för att få i dig samma mängd energi .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Cowspiracy
InläggPostat: ons 06 jan 2016, 22:28 
Offline
Om jag kan bugga? Ut eller in?

Blev medlem: tor 26 mar 2015, 12:10
Inlägg: 502
Johan Ehrenberg har kommit med en kommentar kring Cowspiracy.

ArtikelBild


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Cowspiracy
InläggPostat: ons 06 jan 2016, 22:39 
Offline
When your mind say impossible, possible still has a lot left
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor 24 jul 2014, 14:49
Inlägg: 3199
Ort: Mälardalen
Dweomer skrev:
Kött är mer energitätt och du äter en mindre mängd mat helt enkelt , du behöver äta en större portion av grönsaker för att få i dig samma mängd av näringen då grönsaker innehåller en större del som är osmältbart för oss

Komposten blir ju större då vi får större mängder med rester från grönsakerna som vi måste äta för att få i oss samma mängd näring .
Kornas rester blir gödsel som går direkt ut på åkern medans våra rester måste komposteras innan de kan återföras till åkern .

Alla rester till kon kommer till nytta i skötseln av kon tex halm som foder eller för att ströa i ladugården med medans vår potatisblast inte är till nån nytta .

Jämför energitätheten i 500 gram kött mot potatis eller kålrot och se hur stor mängd du behöver äta för att få i dig samma mängd energi .


Kompost kan vi dock röta och göra metangas av som vi sen förbränner som biobränsle.

CH4 + 2 O2 = CO2 + 2 H20 = win :)

Att samla upp kopruttar blir svårare ;)

Bild

_________________
Mindset of a winner: "The desire to win is important, but the will to prepare is vital."


Top
 Profil  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 20 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet