Swedish Survivalist

Är du förberedd?Kategoriregler


Ekonomi, valutor, ädelmetaller, alternativa sparformer etc.

Hittar du trådar i dessa ämnen på andra platser på forumet, anmäl gärna och be mod flytta trådarna till denna avdelning.Ny tråd Svara på tråd  [ 47 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: Evig högkonjunktur? Är detta "den nya ekonomin"?
InläggPostat: tor 02 nov 2017, 00:05 
Offline
Borgmästare i Jericho
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 17 okt 2015, 16:45
Inlägg: 226
Charlie** skrev:
Saxat och friserat:
Coolcat skrev:
Statsskulden blir mindre och mindre, sedan mitten av 1990-talet har den succesivt minskat. Nu är den nere på under 30% av BNP, och med nuvarande takt borde vi kunna vara skuldfria runt 2025-2030


Anledningen till att statsskulden blir mindre, är att den svenska kronan stärkts gent emot USD och EuronNja, kronan släpptes fri i februari 1992. Efter det har den pendlat i värde mot andra valutor. Euron har varit hyfsat stabil, dollarn har varit mer volatil. Mäter man mot en valuta-korg (exv. TCW-index) så har kronan 30% lägre köpkraft än innan kronan släpptes fri men ungefär samma som 1994. Det största raset skedde således på direkten. Vid It-kraschen, finanskris, etc. så tappade kronan och andra skvalpvalutor mycket köpkraft. Detta kommer troligen att upprepa sig vid nästa större kris.
Finns mer om växelkurser på: http://www.riksbank.se/sv/Rantor-och-va ... utakurser/
och https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekono ... tveckling/


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Evig högkonjunktur? Är detta "den nya ekonomin"?
InläggPostat: tor 02 nov 2017, 17:45 
MulenDag skrev:
Björngrillarn skrev:
Kommer aldrig att krascha oavsett vad alla Armstrongs säger, det kommer att gå upp och ned i cykler på ren vilja...


Hur definierar du krasch? Varför tror du att det inte kommer att krascha? Tror du inte heller att det kommer att rasa / kraftfull nedgång / depression, varför? Kan vi hålla ekonomin uppe på vilja? Jag tror inte det. När det släpper tror jag det blir panik.

/MD


Många motfrågor! Jag gillar't! :bandit: :up:

Krasch definierar jag (i egenskap av prepper osv) som ett läge där pengar "över en natt"/över en relativt begränsad tid; utan avsikt, blir värdelösa på ett omfattande eller rent av globalt plan. Exempel på orsaker är hyperinflation; bakgrund irrelevant.

Jag tror inte att det kommer att ske mest genom cynisk bitterhet, hela det globala ekonomiska systemet har blivit too big to fail, världens nationer är så fullständigt beroende av handel genom monetära medel för att ens klara av en dag i livet för att systemet ska tillåtas kollapsa. Om man tänker på det så är ju hela ekonomin bara en enda stor tro. Väldigt ofysiskt, och bygger på antaganden som egentligen är oerhört simplifierade och overifierbara. När jag pluggade nationalekonomi var min första tanke: Men vad fan ligger till grund för allt detta? Vem har kommit på det här? Den här grafen rör sig så här när detta händer och då sker detta på marknaden och aktörerna anpassar sig; och det händer bara för att vi säger det, i princip.

Vi står inför en så pass omöjligt förståbar och komplex sak, detta ekonomiska system, att jag knappt ens tror att nationalekonomerna själva begriper allt som sker där i. Det gör också systemet lättmanipulerat. Spekulativa kriser exempelvis kan utlösas bara för att tillräckligt många inflytelserika personer är pessimistiska om företag X. Om istället tillräckligt många är optimistiska, trots att X ligger helvetes risigt till egentligen, så kanske X klarar sig igenom stormen och till sist lyckas återupprätta ett någorlunda equilibrium tills nästa kris sker. På global nivå? Tjaa. Så länge tillräckligt många tycker att den globala ekonomin är ganska hyfsad och att massiva statsskulder inte är ett problem osv. så kan man ju tekniskt sett hålla uppe charaden för evigt. Allt tycks i min värld bara bygga på antaganden och god tro, och så länge inget yttre rubbar hela skiten (exvis massiv solstorm som släcker ned vår digitaliserade handel) så kan man nog dra på ett bra tag till.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Evig högkonjunktur? Är detta "den nya ekonomin"?
InläggPostat: tor 02 nov 2017, 22:31 
Offline
Borgmästare i Jericho

Blev medlem: lör 08 okt 2016, 17:50
Inlägg: 246
Jo det verkar vara den nya ekonomin ... ända tills förtroendet försvinner. Vi har sett imperium gå under tidigare och valutor försvinna. Jag har inget svar på hur man skyddar sig mot en ekonomisk kollaps, men att det kommer tror jag.

I Venesuela så minskade befolkningen med ca 8kg i vikt vilket visar att vi kan få positiva effekter av ett socialistiskt samhälle. Men befolkningsökningen kommer att förstöra planeten i allafall så varför bry sig. Sen jag var liten har jag alltid sagt att befolkningsökningen kommer förstöra planeten, då var vi 3 miljarder prognosen är väl minst 10 miljarder idag. Är pessimist men jag hinner nog dö innan planeten kollapsar.

_________________
That's it, man. Game over, man. Game over! What the fuck are we gonna do now? What are we gonna do?


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Evig högkonjunktur? Är detta "den nya ekonomin"?
InläggPostat: fre 03 nov 2017, 09:01 
Offline
Min ryggsäck är nog för liten...

Blev medlem: lör 30 sep 2017, 12:48
Inlägg: 36
Tittar vi på reallöneökningen så går den spikrakt uppåt, sedan 1995 har vi fått i princip dubbelt så hög lön. Hur länge vågar man tro att lönerna ska fortsätta att öka? Finns det någon rimlig gräns för hur bra ställt folk kan ha det, innan dom börjar tacka nej till arbete och istället väljer att arbeta 75 eller 50% eftersom dom inte behöver alla pengarna?

Det unika med Sveirge är att alla verkar ha fått ta del av vårt ökade välstånd. Genomsnittslönen för en person som bara gått grundskolan och börjat jobba vid 15 är nästan 30.000kr/mån! 3års högskoleutbildning ger cirka 15.000kr/mån extra i genomsnittslön.

Bild

Det är intressant att en gymnasieutbildning inte verkar vara lönsam, lönen är bara marginellt högre än om man bara går grundskolan i 9år.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Evig högkonjunktur? Är detta "den nya ekonomin"?
InläggPostat: fre 03 nov 2017, 13:11 
Offline
Står vid glasåtervinningen och tigger burkar.
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 13 sep 2010, 10:38
Inlägg: 2936
Ort: Somewhere over the rainbow...
Jag tror inte på ballongkrach i nuläget i traditionell bemärkelse, men däremot så kommer tillståndet troligen att normaliseras i praktiken och det man på höga hästar kallar högkonjunktur kommer att vara medeltillståndet man man försöker att dölja det med ökad inflation, mm.
Den egentliga förklaringen är att kronan har minskat kraftigt i värde, därför får man ett falskt uppsving en tid, sedan måste man göra om det med närapå devalvering (men genom inflation) osv...

Sanningen ser man om man jämför hur vi ligger till internationell, tidigare var i princip alla länder billiga att turista i som Svensk, så är det inte idag, idag är Sverige ett billigt land att turista i för många andra Europeiska medborgare. Bra att folk köper saker här givetvis, men det är ändock ett tecken på att vi är långt från den plats där vi borde ligga.

Så, nej, det gå ganska knackigt för Sverige i realiteten och har gjort så väldigt länge.
Men så länge vi lever i kulisserna tänker ingen på det och de styrande kan presentera utomordentliga siffror "hvar gang" som det heter i ölreklamen.
Vi lever i en Öldemokrati... :) men få verkar erkänna det.
Kan man utnyttja det kan man säkert bli rik, men samhällsklyftorna har och kommer att fortsätta att öka lavinartat, och med det följer kiminalitet och misär under ytan Svensson inte ser...

_________________
Let's find out! SWEXIT!


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Evig högkonjunktur? Är detta "den nya ekonomin"?
InläggPostat: lör 04 nov 2017, 09:54 
Offline
Min ryggsäck är nog för liten...

Blev medlem: lör 30 sep 2017, 12:48
Inlägg: 36
Sverige är faktiskt ett av världens rikaste länder, vår BNP per Capita ligger på 15.e plats i världen(av typ 200), och medparten av de länder som har högre BNP per Capita än oss är oljestater och lilleputtländer/skatteparadis. Och genomsnittsinkomsten i Sverige är 5.e högst i Europa.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita

Bild

Det är nog så enkelt att det går fantastiskt bra för Sverige, och att det troligen kommer fortsätta att göra det....


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Evig högkonjunktur? Är detta "den nya ekonomin"?
InläggPostat: lör 04 nov 2017, 10:59 
Offline
Det stod ju "Välkommen" på mattan utanför dörren!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 03 jul 2011, 08:20
Inlägg: 1977
Den nya ekonomin är att vi har en gigantisk transferering av kapital från vanligt folk till de superrika. Läs t ex Peter Englunds senaste krönika i DN.

I BNP-tillväxten finns ju även tillväxten inom den finansiella sektorn. Men det viktiga är att BNP-tillväxten drivs av kredittillväxten och den tillväxer exponentiellt. Tror man att det kan fortsätta så då har vi ju en vinstlott. Tror man däremot att exponentiell tillväxt i evighet endast är matematiskt möjligt men omöjlig i den fysiska världen har vi ett problem som ligger framför oss. Exponentiell tillväxt i den verkliga verkligheten brukar följas av en krasch.

_________________
Ju mer säker jag är på att något är sant desto större är sannolikheten att jag har fel.
Jag stänger för möjligheten att ens överväga att jag har fel.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Evig högkonjunktur? Är detta "den nya ekonomin"?
InläggPostat: lör 04 nov 2017, 17:12 
Offline
Står vid glasåtervinningen och tigger burkar.
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 13 sep 2010, 10:38
Inlägg: 2936
Ort: Somewhere over the rainbow...
Coolcat skrev:
Sverige är faktiskt ett av världens rikaste länder, vår BNP per Capita ligger på 15.e plats i världen(av typ 200), och medparten av de länder som har högre BNP per Capita än oss är oljestater och lilleputtländer/skatteparadis. Och genomsnittsinkomsten i Sverige är 5.e högst i Europa.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita

Bild

Det är nog så enkelt att det går fantastiskt bra för Sverige, och att det troligen kommer fortsätta att göra det....


Ja, givetvis, men ned till plats 15 från toppen är en jädra skillnad, det är inte ens med bland "topten"...
Det kallar jag en ärke-praktvurpa även om det ser bra ut på papperet.

:)

_________________
Let's find out! SWEXIT!


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Evig högkonjunktur? Är detta "den nya ekonomin"?
InläggPostat: lör 04 nov 2017, 18:37 
Rakkuraj skrev:
Den nya ekonomin är att vi har en gigantisk transferering av kapital från vanligt folk till de superrika.


Ja, så uppfattar jag det också.

Rakkuraj skrev:
I BNP-tillväxten finns ju även tillväxten inom den finansiella sektorn. Men det viktiga är att BNP-tillväxten drivs av kredittillväxten och den tillväxer exponentiellt. Tror man att det kan fortsätta så då har vi ju en vinstlott.


Givet föregående citat kan man ju tänka sig en evig tillväxt inom den finansiella sektorn, helt enkelt genom att göra fler kronor. Ju fler kronor i omlopp dess större blir omfördelningen av pengar. Så med oändlig tillväxt får vi oändlig omfördelning, dvs vi omfördelar tills allt ägs av dem som hade mest till att börja med.

Med tanke på att pengar ger makt kan man ju tänka sig att det ligger i de ekonomiskt starkas intresse att fortsätta öka penningmängden och att de som inte har nog för att dra nytta av det därmed råkar allt mer illa ut.

Preppingvinkel på detta?
Spara på något bra sätt, värdesäkra, se till att ha något du kan eller gör som har reellt värde. Det kan komma en tid då de flesta har det riktigt knapert medan ett fåtal har det fantastiskt bra. The Alpha Strategy är ett sätt att agera, inte det enda, kanske inte det bästa men värt att fundera över.

/MD


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Evig högkonjunktur? Är detta "den nya ekonomin"?
InläggPostat: lör 04 nov 2017, 20:24 
Offline
Står vid glasåtervinningen och tigger burkar.
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 13 sep 2010, 10:38
Inlägg: 2936
Ort: Somewhere over the rainbow...
Ur preppingsynpunkt så är min huvudvärk sedan en tid tillbaka den att pengar sakta men säkert blir mer och mer oanvändbara som egentlig resurs och behöver en ersättare som kan motsvara pengar.

Tyvärr har jag inte hittat någon bra.

Problemet med ädelmetaller är att de förutsätter en egen reserv INOM gruppen, eller ett fast globalt metallvärde mot X för att det skall fungera som en vettig valuta.
Därför kan dessa inte ersätta pengar för daglighandel ännu (i allafall har jag inte kommit på något användbart system som är helt fristående).

_________________
Let's find out! SWEXIT!


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Evig högkonjunktur? Är detta "den nya ekonomin"?
InläggPostat: lör 04 nov 2017, 21:51 
Mizzarrogh skrev:
Ur preppingsynpunkt så är min huvudvärk sedan en tid tillbaka den att pengar sakta men säkert blir mer och mer oanvändbara som egentlig resurs och behöver en ersättare som kan motsvara pengar.

Tyvärr har jag inte hittat någon bra.

Problemet med ädelmetaller är att de förutsätter en egen reserv INOM gruppen, eller ett fast globalt metallvärde mot X för att det skall fungera som en vettig valuta.
Därför kan dessa inte ersätta pengar för daglighandel ännu (i allafall har jag inte kommit på något användbart system som är helt fristående).

Här i norden kommer potatis vara den sista valutan som tappar värde.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Evig högkonjunktur? Är detta "den nya ekonomin"?
InläggPostat: lör 04 nov 2017, 22:55 
Offline
Har lärt mig äta med spork!

Blev medlem: fre 06 okt 2017, 15:21
Inlägg: 195
Potatis är bra,lägg till ,kött,fisk,ägg och grönsaker också :)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Evig högkonjunktur? Är detta "den nya ekonomin"?
InläggPostat: lör 04 nov 2017, 23:38 
Offline
Tränar vakthöns

Blev medlem: lör 18 jun 2016, 23:28
Inlägg: 2006
Inte särskilt. En gymnasieutbildning är inget värd för i stort sett alla har en. Antingen är man för ung, eller har någon sorts problem, eller också är man för gammal (och ointressant på arbetsmarknaden eftersom man ändå förväntas gå i pension inom tio år eller så) om man inte har gymnasiekompetens. Eller också har man någon gångbar yrkesutbildning med bra lön, exempelvis någon form av byggnadsarbetare. Fast det räknas väl som gymnasiekompetens, tror jag.

Coolcat skrev:
klipp
Det är intressant att en gymnasieutbildning inte verkar vara lönsam, lönen är bara marginellt högre än om man bara går grundskolan i 9år.

_________________
/Zombie -->(x)q(/)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Evig högkonjunktur? Är detta "den nya ekonomin"?
InläggPostat: sön 05 nov 2017, 14:07 
Offline
Borgmästare i Jericho

Blev medlem: lör 08 okt 2016, 17:50
Inlägg: 246
Sverige är ett riktland och kommer nog att vara det ett tag till. Men sedan toppen på 70- talet då vi var bland de rikast i världen har vi tappat internationellt. Jag tittar oftast på längre trender och där kan vi ca att Sverige är på ca 15 plats idag, vilken kanske blir 30 plats om ett tag. Fortfarande kommer vi ha mat och rika kommer finnas. Även Grekland har rika välmående människor och ingen svält.

Nedan kan ni se index jämfört med några länder, testa även att byt ut index mot andra länder för att se hur Sverige utvecklats.


Bild


https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/BNP---internationellt/

Välståndsligan utveckling bland OECD , ca 35 länder.

BildVid en större krasch kan givetvis stora förändringar ske. De utmaningar värden står inför med 10 miljarder människor som vill ha högre levnadsstandard rimmar illa med en planet i balans. Vi får väl hoppas på någon ny revolutionerande energi ala fissonsenergi. Dagens högkonjuktur med explosionsartat skuldsättning och negativ ränta kan inte fortgå i oändligheten på en ändlig planet.

_________________
That's it, man. Game over, man. Game over! What the fuck are we gonna do now? What are we gonna do?


Senast redigerad av krippaz sön 05 nov 2017, 14:28, redigerad totalt 1 gång.

Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Evig högkonjunktur? Är detta "den nya ekonomin"?
InläggPostat: sön 05 nov 2017, 14:27 
Offline
Min ryggsäck är nog för liten...

Blev medlem: lör 30 sep 2017, 12:48
Inlägg: 36
Tittar man på listan över länder som är "rikare" än sverige så finns det ett antal länder som man inte kan konkurera med. Det är orealistiskt att Sverige skulle kunna vara rikare än ett Oljeland i mellanöstern tex, vi spelar inte i samma liga helt enkelt.

Därför kan man ta bort: Qatar, Brunei, Kuwait, UAE, Saudiarabien, Baharain.

Sverige kan inte heller konkurera med Skatteparadis eller andra små nationer som inte tar fullt socialt ansvar, har en försvarsmakt etc, inte heller samma division.

Därför kan man ta bort: Singapore, Luxemburg, Macau, , Sanmarino, Hong Kong,

Kvar står alltså sverige på en 6.e plats, bakom Norge, Irland, Schweitz, Nederländerna och USA. Inte så tokigt.


Top
 Profil  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 47 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4  Nästa


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet