Swedish Survivalist

Är du förberedd?Kategoriregler


Ficklampor, bärbara sökstrålkastare, lysdioder, nödbelysning, batterier, batteriladdare, USB-laddare och batteribankar.Ny tråd Svara på tråd  [ 68 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3, 4, 5  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Fabrikstrimmad 18650 EDC-lampa
InläggPostat: tor 21 maj 2015, 08:36 
På BLF håller de på att organisera ett gruppköp av en trimmad Eagle Eye A6 som levereras med modifikationer som man typisk bara ser entusiaster göra. Modern XPL-lysdiod istället för gamla trötta XM-L2. Den har uppgraderats med koppar för bättre kylning och en avancerad drivkrets som är en hybrid av två normala drivkretsar för att fungera bra och vara effektiv både vid svag ljusstyrka och vid max, och har en del andra finesser. Man kan exempelvis byta till både föregående och nästa mode beroende på hur länge man trycker.

Ficklampan torde vara märkbart ljusare än någon annan standardficklampa för ett 18650-batteri. Dessutom i ett litet smidigt format för EDC. Det är ingen "thrower", mer för area-belysning och alltså perfekt för EDC. Skulle säkert också passa utmärkt på ett cykelstyre som cykel-lampa.

Det är ännu inte klart att beställa, men man kan föranmäla intresse. Processen har tagit lång tid, men har nu kommit in i ett intressant skede där leverantören i Kina har tagit fram en prototyp enligt beställarnas önskemål och prototypen skall nu kontrolleras. Om allt är som det skall så startar sedan masstillverkning och gruppköpet.

Den viktigaste informationen finns i första inlägget i tråden. Det är massor med inlägg i tråden, för många för att kunna läsa allt. Det är inte nödvändigt att föranmäla nu, det går att vänta. Men ju fler som föranmäler desto lättare blir det att pressa priset. Det ligger gissningsvis på $23 just nu. Mycket bra pris för vad som verkar bli en kompakt högprestandaficklampa.

http://budgetlightforum.com/node/36667


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fabrikstrimmad 18650 EDC-lampa
InläggPostat: tor 21 maj 2015, 10:32 
Offline
Salt på lager? Bara lite. Ha, ha!

Blev medlem: tis 12 aug 2014, 20:48
Inlägg: 483
Ort: Stockholm
Låter ju najs. Hittar inga bilder på i den långa tråden?


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fabrikstrimmad 18650 EDC-lampa
InläggPostat: tor 21 maj 2015, 10:56 
Här är standardlampan, det som kommer att ändras är drivkretsen och sockeln lysdioden är monterad på (till koppar) samt att det troligen kommer att stå BLF-SE (Budget Light Forum Special Edition) på den. Möjligen kommer det även att ingå en vadderad pappask som kan se snyggt ut om man vill ge bort ficklampan.

http://www.banggood.com/Eagle-Eyes-A6-C ... 62553.html


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fabrikstrimmad 18650 EDC-lampa
InläggPostat: tor 21 maj 2015, 22:49 
Offline
When your mind say impossible, possible still has a lot left
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor 24 jul 2014, 14:49
Inlägg: 3199
Ort: Mälardalen
För oss som inte är så insatta, några frågor:

Det här med koppar infästning av LED:en är det ökad kylning eller någon annan funktion? berätta gärna mer om detta.

Vad kan man (gissningsvis) förvänta sig för styrka på en sån här pjäs jämfört med XM-L LED på en lite bredare reflektor?

Programmerbar firmware, hur görs det? typ usb eller?

_________________
Mindset of a winner: "The desire to win is important, but the will to prepare is vital."


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fabrikstrimmad 18650 EDC-lampa
InläggPostat: fre 22 maj 2015, 10:11 
Offline
Står vid glasåtervinningen och tigger burkar.
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 13 sep 2010, 10:38
Inlägg: 2936
Ort: Somewhere over the rainbow...
Kan kanske också vara intresserad.

_________________
Let's find out! SWEXIT!


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fabrikstrimmad 18650 EDC-lampa
InläggPostat: fre 22 maj 2015, 10:30 
Offline
Jamen ett par stearinljus är ju alltid trevligt att ha!

Blev medlem: mån 13 jan 2014, 10:40
Inlägg: 144
Kan mycket väl vara intressant, håll oss gärna uppdaterade när det drar ihop sig till köp.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fabrikstrimmad 18650 EDC-lampa
InläggPostat: fre 22 maj 2015, 10:44 
Jag är ingen expert och ansvarar inte för gruppköpet. Jag kommer däremot att köpa ett par av lamporna. Det jag skriver nedan är sådant jag har uppfattat från tråden, men det kan alltså vara felaktigt.

Plattan/kretskortet som lysdioden sitter fästad på görs normalt med aluminium-kärna. Det fungerar bra eftersom aluminium är en bra ledare av värme och är billigt. Denna värme leds ut till ficklampans hölje där sedan värmen kyls bort av den omgivande luften eller av användarens hand. Men koppar är en bättre värmeledare och kyler bättre men är dyrare. Det innebär att om plattan görs med koppar så kan man släppa på mer ström till lysdioden utan att den brinner upp eller lödningar smälter. Detta kallas Metal Core Printed Circuit Board. MCPCB. Och de kan alltså vara med en kärna av olika metaller med olika värmeledningsförmåga för olika behov av kylning. Förmodligen hade MCPCB med kärna av silver varit allra bäst, men jag tror inte att det finns att köpa, så vi får nöja oss med koppar. ;)

Vid tester av tidiga handgjorda prototyper (som även har modiferade batterifjädrar för lägre motstånd) har man uppmätt över 5 A strömuttag. Normalt max för XM-L2 är 2,8 A. Man har vid 5 A uppmätt (med hemmasnickrade(?) mätmetoder) ca 1600 lumen ut. Standardlampan med XP-L anges av BG ge 800 lumen ut. Så genom att byta ut drivkretsen, höja strömstyrkan och förbättra kylningen har man dubblat ljusstyrkan. Test av de fabriksgjorda prototyperna har inte publicerats ännu.

För våra ögon innebär 800/1600 lumen inte så väldigt stor skillnad. Det är mycket ljus... Våra ögon är inte ett tillförlitligt mätstrument. Skall vi tydligt märka att en ficklampa är starkare än en annan, utan att samtidigt jämföra ljusstrålarna sida vid sida mot två identiska ytor, så krävs det en dubbling av ljusstyrkan.

Det är ett litet huvud. Det innebär att man inte kan förvänta sig särskilt bra fokuserad stråle. Skall man lysa långt så är ljusstyrkan av mindre betydelse. Viktigare är förhållandet mellan reflektorns storlek och lysdiodens storlek. Man vill ha en så liten lysdiod som möjligt i en så stor, perfekt parabolisk, reflektor som möjligt. Det innebär att om du skall ha en extrem "thrower" så bör du troligen inte använda vare sig XM-L, XM-L2 eller XP-L. Istället bör du använda den ljussvagare men mindre XP-G2 i en lampa med stor reflektor.

I någon mån kan man kompensera med en ljusstarkare lysdiod som är större, men det är alltid ett avstånd då den mindre men ljussvagare lysdioden ger mer ljus. Det kan iofs vara så långt borta att det inte har någon större betydelse.

Den aktuella ficklampan är inte avsedd att användas som en "thrower". Istället är den i ett smidigt format med liten reflektor och stor lysdiod och massor med output. Kanske inomhus eller som arbetsbelysning. Eller som cykellyse. Eller, tack vara hybrid-drivern, för mycket effektiv drift med svag ljusstyrka (moonlight) mycket länge. Kanske med en diffusor för allmänbelysning i ett rum eller i ett tält. Ingen vet ännu de exakta drifttiderna. Ingen har kollat ännu...

Programmerbar innebär att om du har utrustning för att programmera det chip som ingår så kan du göra det. Om detta inte är glasklart för dig så har du inte den utrustning som krävs. Jag gissar att utrustningen kostar ett par hundralappar och går att skicka efter från Kina, och körs via USB från en PC. Programmeringen görs i C. Kompilator mm är gratis att ladda ner. Den programmering som gjorts som standard innebär att man exempelvis kan byta mode-grupper. 4 modes istället för 7. Aktivera eller stänga av blinkningar. Byta till föregående mode. Byta till nästa. Osv.

Många ficklampor har denna typ av programmerbara chip. Det finns flera trådar om denna typ av programmering på BLF.

Det verkar som att den aktuella prototypen alltid startar i moonlight. Därifrån kan man med en klickning komma till max eller nästa högre. Genom att kortsluta två punkter på ett kretskort kan man istället få lampan att ha last-mode minne utan att behöva programmera. Kan möjligen bli tvärtom, så att den levereras med last-mode memory istället. Kan också bli att man kan välja genom klickningar.

En anledning till varför man kan vilja föranmäla sig är att det inte är säkert att man annars får köpa lampan. Och även om man har föranmält så är det inte bindande. Vid något tidigare gruppköp har lampan blivit så bra att efterfrågan ökat och en del köpte fler än de sagt från början. De som väntade en dag eller två innan de la sin beställning blev utan... Rabattkoder lämnades ut i den ordning man hade anmält intresse.

Men å andra sidan säljs nu den lampan öppet utan gruppköp. Dyrare dock...


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fabrikstrimmad 18650 EDC-lampa
InläggPostat: fre 22 maj 2015, 13:22 
Offline
-
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 03 jun 2014, 21:28
Inlägg: 2012
Ort: Skåne
Som vanligt när Skogsbonde drar upp ett ämne runt ljus så blir jag hooked :-D

OT fråga:
Funderar lite på en bra lampa för lite längre avstånd.
Vad skall man titta på? Jag har en gammal D4 Maglite, men den känns lite klen, även om den är konverterad till LED nu.

Tackar

//Tank

_________________
Murphy orkar inte bry sig om den som är väl förberedd, det finns lättare offer...


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fabrikstrimmad 18650 EDC-lampa
InläggPostat: fre 22 maj 2015, 14:49 
Börja med en billig C8 med XM-L2 från Kina. Den är inte en extrem "thrower" men bättre än mycket annat...

Exempelvis härifrån:

http://www.aliexpress.com/store/product ... 40641.html

(Simon från den butiken, Convoy Flashlights, är känd på BLF och är väl respekterad där.)

Behöver du en mer extrem "thrower", starta en ny tråd. OK? ;)


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fabrikstrimmad 18650 EDC-lampa
InläggPostat: fre 22 maj 2015, 19:42 
Det har börjat komma in resultat från testerna av de fabrikstillverkade prototyperna. Verkar mycket lovande.

En av testarna på BLF postade detta klipp för att visa hur de reagerade på testresultaten:http://budgetlightforum.com/node/36667? ... ent-763977
Citera:
0.01A at 00.93 lumens
0.03A at 13.97 lumens
0.15A at 62.45 lumens
0.38A at 191.48 lumens
1.48A at 439.19 lumens
2.96A at 852.15 lumens
5.65A at 1490.4 lumens with a 30 second run showing 1418 lumens.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fabrikstrimmad 18650 EDC-lampa
InläggPostat: fre 22 maj 2015, 21:27 
Den verkar mycket intressant :D
Prylbögen i mig hoppar av upphetsning och hävdar att jag bara måste ha ett par stycken.
Gillar Moon läget på den och samtidigt ett krutpaket i liten förpackning.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fabrikstrimmad 18650 EDC-lampa
InläggPostat: fre 22 maj 2015, 21:37 
Offline
When your mind say impossible, possible still has a lot left
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor 24 jul 2014, 14:49
Inlägg: 3199
Ort: Mälardalen
kan erkänna att det rycker lite i vill ha tarmen här också :)

_________________
Mindset of a winner: "The desire to win is important, but the will to prepare is vital."


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fabrikstrimmad 18650 EDC-lampa
InläggPostat: fre 22 maj 2015, 22:03 
största problemet som jag ser det är att om man verkligen ska ha mycket ljus på begränsad effekt så måste man kolla databladen på lysdioderna ordentligt

krasst sett, mest ljus per watt är om man driver dom i låg effekt
så vill man ha mycket ljus från ett batteri så vore en ficklampa med ex tre bara lysdioder vettigare

stora fördelen med koppar är ju att lysdioderna ger hög effekt på väldigt liten yta och det gör att man får problem med temperaturhöjningar i chippet, speciellt om man driver dom med hög effekt


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fabrikstrimmad 18650 EDC-lampa
InläggPostat: mån 25 maj 2015, 22:43 
Det har kommit lite ny information rörande ficklampan och senaste versionen av mjukvaran i ficklampan. Och en sammanfattning av alla finesser samt uppskattade runtimes i olika modes.

http://budgetlightforum.com/node/36667? ... ent-765070


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fabrikstrimmad 18650 EDC-lampa
InläggPostat: fre 29 maj 2015, 14:18 
utan att plöja igenom tråden så är det ändå en intressant ficklampa, gillar lågljusområdena


Top
  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 68 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3, 4, 5  Nästa


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet