Swedish Survivalist

Är du förberedd?




Ny tråd Svara på tråd  [ 15 inlägg ] 

Hur lagrar du ris?
Mylarpåse med syreätare 12%  12%  [ 6 ]
Mylarpåse utan syreätare 0%  0%  [ 0 ]
PET-flaska med syreätare 0%  0%  [ 0 ]
PET-flaska utan syreätare 2%  2%  [ 1 ]
Vattendunk (tex biltema) med syreätare 4%  4%  [ 2 ]
Vattendunk (tex biltema) utan syreätare 24%  24%  [ 12 ]
Originalförpackning i form av plastsäck 35%  35%  [ 18 ]
Originalförpackning i form av pappkartong 12%  12%  [ 6 ]
Annat sätt 8%  8%  [ 4 ]
Jag lagrar inte ris alls eller enbart några enstaka paket i skafferiet 4%  4%  [ 2 ]
Antal röster : 51
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Hur lagrar du ris?
InläggPostat: lör 10 dec 2016, 03:30 
Offline
Konservprovsmakare

Blev medlem: sön 02 okt 2016, 00:15
Inlägg: 55
Det finns många olika trådar och tips om hur ris bör lagras. Hur gör du?

Skriv gärna även en kommentar med tex:

- Motivering till varför du lagrar som du gör?
- Hur lång hållbarhet du förutser?
- Hur lång hållbarhet du erfarit? (om du praktiserat metoden ett tag)
- Hur temperaturen varierar där riset förvaras?


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur lagrar du ris?
InläggPostat: lör 10 dec 2016, 10:19 
Har 5 kg ris i originalförpackning i rotation så ser inget behov av att lagra på annat sätt.
Ris är bara en del av matförrådet som jag räknar med ska räcka nån månad eller kanske två-tre om man går ner på svältnivå.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur lagrar du ris?
InläggPostat: lör 10 dec 2016, 11:46 
Offline
I mörkret är alla grötar grå
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 12 aug 2012, 23:48
Inlägg: 6843
Ort: Svealand
30 l ris i dunkar som ligger i jordkällaren. Hittills (3 år) inga problem med det. Har några originalpåsar ligger på en hylla också, funkar fint det med i åtminstone ett år.

Edit: 30 l var det, och jag har inte syreätare i riset, men i havregrynen, i form av handvärmare.

/MD

_________________
Panem et circenses populo...
Forumets lista över förkortningar.
Jag bloggar allt mer sällan, det mesta är sagt.


Senast redigerad av MulenDag lör 10 dec 2016, 15:55, redigerad totalt 1 gång.

Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur lagrar du ris?
InläggPostat: lör 10 dec 2016, 15:27 
Offline
Salt på lager? Bara lite. Ha, ha!
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 26 mar 2013, 17:49
Inlägg: 473
Jag har några tiotals kilo ris vakuumförpackat i mylarpåsar med syreätare. Det används så lite ris här hemma att rotationen är att betrakta som obefintligt. Riset är att betrakta som en göm-och-glöm-resurs så min strävan har varit att maximera lagringstiden.

_________________
Survivalist? Egentligen inte, men jag tänker inte låta mig överraskas.

Jag behöver inte springa fortare än lejonet som jagar oss, bara fortare än DU.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur lagrar du ris?
InläggPostat: lör 10 dec 2016, 23:26 
Offline
Fredag

Blev medlem: lör 18 jun 2016, 23:28
Inlägg: 1260
I tejpad dunk inomhus i rumstemperatur. Har bara haft det någon månad.

10 år? 20? Min livstid??? Har haft ris i originalpåse och ätit långt efter bästföredatum och aldrig märkt någon skillnad (även om jag antar att vitaminhalten sjunker), så om det nu förvaras i dunk och forumet anser att ris har väldigt bra hållbarhet så borde det hålla mycket länge. Köpte litet olika varianter och smakade så jag har en del att äta upp innan det blir dags att öppna dunken. Räknar med att förvara småslattarna i glaskonservburk så är de en säkert förvarad prydnad i köket. Och tömma över till glasburk när det blir dags att öppna dunken. (Jag fastnade för jasminris, ICAs 5 kilo. Jasmin- och basmatiris ska vara bäst, och basmatiris är dyrare. Originalförpackningen verkade ha ett litet hål. Möjligen med avsikt för att luften ska kunna röra sig så att det inte spricker om man har många paket på en pall.)

_________________
/Zombie -->(x)q(/)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur lagrar du ris?
InläggPostat: tis 13 dec 2016, 00:35 
Offline
Konservprovsmakare

Blev medlem: sön 02 okt 2016, 00:15
Inlägg: 55
Tack för många svar!

Alla ni som lagrar i vattendunk: hur hanterar och resonerar ni angående risken för kondens, fukt och mögel? (berörs av Skogsbonde i inlägget: post146827.html#p146827)

Bekymrar ni er över risken för botulism? (Berörs av Exodus och Arnulv i samma tråd: bunkra-torrvaror-t10124.html)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur lagrar du ris?
InläggPostat: tis 13 dec 2016, 00:52 
Offline
I mörkret är alla grötar grå
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 12 aug 2012, 23:48
Inlägg: 6843
Ort: Svealand
Har hittills ignorerat fukt och mögel, inte sett några spår av det.

Botulismen är ingen fara eftersom giftet förstörs vid kokning och ris kokar man länge. (Om man till äventyrs INTE kokar riset skulle jag vara lite fundersam.)

/MD

_________________
Panem et circenses populo...
Forumets lista över förkortningar.
Jag bloggar allt mer sällan, det mesta är sagt.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur lagrar du ris?
InläggPostat: tis 13 dec 2016, 01:22 
Jag förvarar ris i Glasburkar (konserveringsglas) från IKEA (2 liters för 29 kr styck).
Dessa står i "bunkern" på hyllor i mörker.
Har inte i syreätare i då jag inte gillar kemikalier, men väl 1 msk salt per LITER ris.
Som konserveringsmedel,och det faktum att ris med salt smakar mycket bättre.

Har valt att förvara det mesta av mina torrvaror i glasburkar från IKEA.
Detta då de har följande fördelar:

* Lufttäta
* Genomskinliga
* Säkrade från skadedjur ex möss
* Stabila och hållbara
* Går att använda igen
eller till annat ex konservering,vatten, eller annat.

Nackdelar:

Vikt och pris.

Summa: Vill hellre ha det på glasburk och vara "säker"
än att vid SHTF inse att mössen ätit upp allt mitt ris......

http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/70213550/



Ps.OM du förvarar RIS i PET flaskor.
Häng dem i snöre från taket så kommer inte mössen åt dem.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur lagrar du ris?
InläggPostat: tis 13 dec 2016, 12:22 
Offline
I mörkret är alla grötar grå
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 12 aug 2012, 23:48
Inlägg: 6843
Ort: Svealand
Kermodei skrev:
Har inte i syreätare i då jag inte gillar kemikalier, men väl 1 msk salt per LITER ris.


Det där med saltet var riktigt riktigt smart! :up: :D Ska snarast fixas.
Underlättar dessutom vid tillagning att riset är färdigsaltat.

/MD

_________________
Panem et circenses populo...
Forumets lista över förkortningar.
Jag bloggar allt mer sällan, det mesta är sagt.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur lagrar du ris?
InläggPostat: tis 13 dec 2016, 16:44 
Citera:
Det där med saltet var riktigt riktigt smart! :up: :D Ska snarast fixas.
Underlättar dessutom vid tillagning att riset är färdigsaltat.



Min mamma säger oxå jag är smart :D :D :D


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur lagrar du ris?
InläggPostat: tis 13 dec 2016, 17:11 
Offline
Undrar vilken som är bäst som arbetsgivare, Umbrella Corporation eller Skynet?

Blev medlem: fre 29 jul 2016, 10:48
Inlägg: 257
Ris är ju en av de matvaror som anses ha i stort sett obegränsad hållbarhet mat-med-evig-hallbarhet-t10972.html , så det viktigaste är nog att se till att hålla det torrt och oåtkomligt för möss. Glasburkar är nog ett av de bästa alternativen. När det gäller att hålla det så torrt som möjligt så kanske man skall tänka på vilken tid på året man fyller burkarna. Inomhusluften i en normal lägenhet är som torrast under vintern, särskilt om det varit rejält kallt ute en längre tid.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur lagrar du ris?
InläggPostat: tor 15 dec 2016, 20:09 
Offline
När folk är överens med mig har jag en känsla av att jag måste ha fel.
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 03 apr 2016, 20:49
Inlägg: 275
Ort: Göteborg
Köper oftast förpackningar om 2,5kg åt gången, lättare att förflytta och handskas med när förpackningarna inte är allt för stora. tänk på att ris från länder som tex Bangladesh innehåller mycket höga halter arsenik. välj ris från ett säkrare land som tex kina och satsa på kända märken är min rekommendation.

_________________
Enda handboken du behöver i krissituationer "Rädda Livet" skriven av Anthony Greenbank.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur lagrar du ris?
InläggPostat: tor 15 dec 2016, 20:22 
Offline
Jag undrar vad Soylent Green är gjort av?

Blev medlem: ons 13 aug 2014, 21:21
Inlägg: 606
Svaret ble i biltemadunker uten syreetare. Egentlig blir det meste lagret i andre dunket som trolig holder bedre. Motivasjonen er at ris i seg selv har en lang holdbarhet. Her er det stapelvare og jeg vil helst ha minst 150 kg på lager. Siden syreetere gjør lite ut av seg i dunker som ikke er helt lufttette, så dropper jeg det. Selvsakt ville det være sikrere pakket i mylar med syreetere, men...

Når jeg tror at risen blir for gammel :shock: , så koker jeg den til dyrefor og lagrer ny ris i steden. Dagens pris på ris er ikke mer enn at det knapt er dyrere en annen dyrefor.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur lagrar du ris?
InläggPostat: tis 31 jan 2017, 04:35 
Offline
Skall man äta HELA myran?

Blev medlem: ons 18 maj 2016, 21:15
Inlägg: 302
Saftdunkar 5 L och vattendunkar 10 L från biltema. Mest för att de är lufttäta och lätta att stapla/förvara. Har en dunk i skafferiet och resten i källaren, som är kall och mörk.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur lagrar du ris?
InläggPostat: tis 31 jan 2017, 16:06 
Offline
Har lärt mig äta med spork!
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor 20 mar 2014, 23:01
Inlägg: 198
i hemmet: 5l plastdunkar utan syreätare
i BOL: Mylarpackade med syreätare


Top
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 15 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet