Swedish Survivalist

Är du förberedd?

Ny tråd Svara på tråd  [ 36 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: Hur på tå är ni?
InläggPostat: ons 22 feb 2017, 12:36 
Offline
En är ingen, två är en. Tre? Ehh...
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 15 jan 2017, 01:56
Inlägg: 119
Omnivore skrev:
Korrekta underrättelser behövs för korrekta beslut och brist på information skapar desinformation så hur skall man göra och vem kan man lita på?
Det är svårt att lära sig läsa mellan raderna men jag tror att det är vad som behövs. När nyheterna tunnat ut pga journalisterna har gått hem, buggat ut eller whatever tror jag att läget börjar bli brunt.


Vore det inte bra att långt i förväg redan ha etablerat ett radiobaserat preppernet, där man utbytt t.ex pgp-nycklar så man kan skicka klartextsignerade meddelanden med nyheter/information, och mottagarna kan, om de vill, verifiera att meddelandet kommer från en betrodd (iallafall tidigare känd) källa? jag hoppas att preppernet lyfter och börjar etableras och används på ett sätt där man med jämna/schemalagda mellanrum verifierar funktion, så kanske det finns en fallback även informationsmässigt när/om annat börjar fallera.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur på tå är ni?
InläggPostat: ons 22 feb 2017, 15:26 
Offline
Salt på lager? Bara lite. Ha, ha!

Blev medlem: tor 02 feb 2017, 00:02
Inlägg: 457
Vad det gäller underrättelser (data). Jag håller med om att det är avgörande. Och i vårt fall behöver vi dessa innan alla andra. Det enda sätt jag kan tänka mig att vi kan åstadkomma det är med hjälp av kontakter som arbetar med underrättelser i en eller annan form. Är det många av oss som har den typ av kontakter?

Vad det gäller att läsa mellan raderna i nyhetsflödet (analys). Även det är avgörande. Om vi lyckas med det skulle vi inte vara beroende av underrättelsekontakter som kan vara svåra att uppbåda. Vi skulle kunna fatta beslut före alla andra därför att vi tidigare/bättre tolkade det allmänna nyhetsflödet. Men det är svårt. Organisationer lägger enorma resurser på detta, tränar och utbildar personal, utvecklar både hård- och mjukvara. Lik förbaskat misslyckas de regelbundet. Varför skulle vi vara bättre på detta?

Vad det gäller beslutsregler. Det är mina ögon det bästa tillvägagångsättet för att komma iväg/evakuera i tid. Men som jag skrev tidigare, om reglerna är något vi själva kommit fram till är det risk att vi inte följer dem.

Sen bör beslutreglerna vara utformade så att de kriterier som ska uppfyllas ska vara möjliga för oss själva att enkelt kontrollera. T ex regeln säger att om hela min stad/tätort drabbas av strömavbrott evakuerar jag och att det kriteriet inte är svårare att kontrollera än att jag knallar upp på en kulle i närheten och konstaterar att all belysningen i staden är tänd eller släckt. Om vi behöver data från underrättelsekontakter eller nästan magisk analys av nyhetsflödet för att veta om beslutsregeln gäller eller inte ligger vi visset till. Tror jag. Vad tror ni?

Ursäkta ett långt inlägg. Det är svårt och engagerar mig.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur på tå är ni?
InläggPostat: ons 22 feb 2017, 17:25 
Offline
Tränar vakthöns

Blev medlem: lör 18 jun 2016, 23:28
Inlägg: 2006
Nja, jag ser nog beslutsregler mer som en fråga om moral. Då är det bara att lägga dem på rätt ställe och följa dem slaviskt. Jag kommer inte att bryta lagen, såvida inte A. Jag kommer att hjälpa grannarna inom rimliga gränser (OPSEC?) såvida inte B. Jag kommer inte att stjäla såvida inte C. Jag kommer aldrig att döda någon såvida inte D. Jag kommer aldrig att döda någon försvarslös såvida inte vederbörande ber mig om det eller E. Jag kommer aldrig att äta människokött såvida inte F. Eller var man nu drar sina gränser. Men då får man se till att hålla dem också. (Sedan finns det diverse mer praktiska regler som: Ät inte det som är mögligt eller lukar konstigt, eller vatten som inte är rent, använd inte underkläder mer än X dagar etc. De kan man bryta mot om och när det verkar befogat, men helst inte.)

När man ska låta bli att fara till arbetet, bugga in, bugga ut eller förbereda för strömavbrott eller vattenavbrott eller bara höja beredskapen är en knepigare fråga eftersom tecknen kan vara så olika och dessutom kanske inte stämmer. Men strömavbrott, vattenavbrott och höjd beredskap ger mindre "förberedelseföljder", så de kan man ju ha lägre tröskel för.

_________________
/Zombie -->(x)q(/)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur på tå är ni?
InläggPostat: ons 22 feb 2017, 17:42 
Offline
Tränar vakthöns

Blev medlem: lör 18 jun 2016, 23:28
Inlägg: 2006
Jag har bra ström, det brukar bara blinka till så är strömmen tillbaka. Men för några månader sedan låg jag i badet och fläkten tystnade. (Ja, strömmen hade gått.) Jag minns inte om jag väntade fem minuter eller möjligen uppåt en kvart innan jag gick upp och fyllde 2-3 tillbringare. Sedan gick tillbaka till badet igen. Då hade jag ju ett badkar med smutsigt vatten till toaletten i alla fall + några mindre dunkar med vatten. (Ja, strömmen kom tillbaka ganska snart.) Klassar ni det som överdrivet eller otillräckligt? Så där normalt, till vardags alltså.

Harmklinga skrev:
1. "Det blir nog inte så farligt" och "Det blir nog snart bättre".
Människan är av naturen risktagande. Det är lätt att missbedöma situationen, hur många börjar förbereda sig för ett långvarigt strömavbrott när strömmen går? Den kommer ju snart tillbaks... Men om inte strömmen kommer tillbaks så har man slösat upp värdefull tid i krisens inledande skede, man borde ha fyllt vatten, kontaktat anhöriga, identifierat avbrottets omfattning, inventera vad man har och vad man saknar osv. Om strömmen går mitt på dagen kanske du borde åka och inventera i den där butiken där ägaren antagligen kan sälja för kontanter. Innan alla börjar ta sig hem från jobbet.

_________________
/Zombie -->(x)q(/)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur på tå är ni?
InläggPostat: ons 22 feb 2017, 23:55 
Omnivore skrev:
Korrekta underrättelser behövs för korrekta beslut och brist på information skapar desinformation så hur skall man göra och vem kan man lita på?
Medierna kommer att blåsa upp allt de får tag i för de vill ha klick på sina artiklar. Åtminstone så länge de vågar vara kvar på redaktionen.
Våra politiker kommer att försöka tona ned varje ansats till hysteri så mycket som möjligt. Inte för att de skulle vara ondskefulla på något sätt utan för att de vet att panik kan få hela samhället att bryta ihop på nolltid.

Antag att ett stort SHTF inträffar och folk lämnar sina jobb för att rädda sig själva och sina familjer. Det gäller naturligtvis inte bara vanliga svenssons utan även de som jobbar i samhällsviktiga funktioner. Jag minns en storstrejk i kollektivtrafiken för ett antal decennier sedan. Totalt kaos i hela Stockholm. Utvidga det till sjukvård, räddningstjänst, media och litet annat smått och gott. Patienter som är beroende av livsuppehållande maskiner kommer att dö som flugor när reservkraften tar slut. Sedan har vi plundring och allmän anarki som grädde på moset. Det vill ingen politiker vara med om. Inte jag heller.

Det är svårt att lära sig läsa mellan raderna men jag tror att det är vad som behövs. När nyheterna tunnat ut pga journalisterna har gått hem, buggat ut eller whatever tror jag att läget börjar bli brunt.


Att ha tillräcklig data och att bearbeta den till korrekt underrättelser är såklart komplicerat. Det är också lätt att man använder felaktiga källor eller drar felaktiga slutsater. Även om nyhetsmedia är vinklad så finns det ju objektiva delar även i den, antal bekräftade fall av [sjukdom] exempelvis. Att ha egen förmåga att inhämta information genom kontakter är ovärderlig, jag har det nog förhållandevis väl förspänt på den fronten, och även om informationen inte alltid är så konkret som man skulle önska men kan i kombination med OSI (Open Source Intelligence) skapa en bättre bild av vad man står inför.
Ett exempel skulle kunna vara: Terrorhotnivån höjs till 4 i Sverige. Samtidigt får du veta att viss polis och kritisk personal på akutmottagningar beordras kvarstanna på arbetet. Vad innebär sån information?
- Att hotet är i närtid (att kvarhålla personal är inte hållbart över tid och samhället saknar uthållighet. Man skulle inte fatta ett sånt beslut om man inte misstänkte att nåt skulle ske "snart")
- Hotet är antagligen antagonistiskt
- Man misstänker MASCAL

Kan man också få veta vilka enheter/distrikt inom polisen som är beordrade övertid kanske man kan bedöma vilket geografisk område som är mest sannolikt. Kan man ta reda på vilka sjukhus som beordrat personal att kvarstanna kan man få en bild av hur stort masskadeutfall man misstänker.

I ett sånt läge vet man att det finns ett konkret terrorhot i närtid och då bör man vidta lämpliga åtgärder.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur på tå är ni?
InläggPostat: tor 23 feb 2017, 02:03 
När det kommer till källors trovärdighet finns det metoder att använda sig av, men även om man inte har utbildning i underrättelseanalys har man ju en aning om huruvida en källa är pålitlig eller ej. Kan man dessutom få information med en annan avsändare som styrker påståendet gör det informationen mer pålitlig.
Får man information från egna källor som korrelerar med OSI är det en ledtråd till var det kan bära, som i mitt exempel i posten ovan.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur på tå är ni?
InläggPostat: tor 23 feb 2017, 10:25 
Offline
My mommy always said there were no monsters - no real ones - but there are.
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 05 okt 2016, 15:22
Inlägg: 622
Ort: Urban sprawl
CPT Fantastic skrev:
...Vi skulle kunna fatta beslut före alla andra därför att vi tidigare/bättre tolkade det allmänna nyhetsflödet. Men det är svårt. Organisationer lägger enorma resurser på detta, tränar och utbildar personal, utvecklar både hård- och mjukvara. Lik förbaskat misslyckas de regelbundet. Varför skulle vi vara bättre på detta?


Vi är inte bättre än de organisationer som jobbar professionellt med detta men vi är nog bättre än gemene man.
För övrigt: det mesta Harmklinga säger.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur på tå är ni?
InläggPostat: tor 23 feb 2017, 11:34 
Offline
Salt på lager? Bara lite. Ha, ha!

Blev medlem: tor 02 feb 2017, 00:02
Inlägg: 457
Harmklinga skrev:
Att ha tillräcklig data och att bearbeta den till korrekt underrättelser är såklart komplicerat. Det är också lätt att man använder felaktiga källor eller drar felaktiga slutsater. Även om nyhetsmedia är vinklad så finns det ju objektiva delar även i den, antal bekräftade fall av [sjukdom] exempelvis. Att ha egen förmåga att inhämta information genom kontakter är ovärderlig, jag har det nog förhållandevis väl förspänt på den fronten, och även om informationen inte alltid är så konkret som man skulle önska men kan i kombination med OSI (Open Source Intelligence) skapa en bättre bild av vad man står inför.
Ett exempel skulle kunna vara: Terrorhotnivån höjs till 4 i Sverige. Samtidigt får du veta att viss polis och kritisk personal på akutmottagningar beordras kvarstanna på arbetet. Vad innebär sån information?
- Att hotet är i närtid (att kvarhålla personal är inte hållbart över tid och samhället saknar uthållighet. Man skulle inte fatta ett sånt beslut om man inte misstänkte att nåt skulle ske "snart")
- Hotet är antagligen antagonistiskt
- Man misstänker MASCAL

Kan man också få veta vilka enheter/distrikt inom polisen som är beordrade övertid kanske man kan bedöma vilket geografisk område som är mest sannolikt. Kan man ta reda på vilka sjukhus som beordrat personal att kvarstanna kan man få en bild av hur stort masskadeutfall man misstänker.

I ett sånt läge vet man att det finns ett konkret terrorhot i närtid och då bör man vidta lämpliga åtgärder.


Gratulerar till dina källor. Vårda dem väl. De är ovärderliga.

Vad det gäller att ställa källa mot källa så håller jag med. Ett fint ord för det tillvägagångsättet är ”triangulering”.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur på tå är ni?
InläggPostat: tor 23 feb 2017, 11:36 
Offline
Salt på lager? Bara lite. Ha, ha!

Blev medlem: tor 02 feb 2017, 00:02
Inlägg: 457
Omnivore skrev:
CPT Fantastic skrev:
...Vi skulle kunna fatta beslut före alla andra därför att vi tidigare/bättre tolkade det allmänna nyhetsflödet. Men det är svårt. Organisationer lägger enorma resurser på detta, tränar och utbildar personal, utvecklar både hård- och mjukvara. Lik förbaskat misslyckas de regelbundet. Varför skulle vi vara bättre på detta?


Vi är inte bättre än de organisationer som jobbar professionellt med detta men vi är nog bättre än gemene man.
För övrigt: det mesta Harmklinga säger.


Vi är möjligtvis bättre på analys än gemene man jag tror inte att det räcker. Vi kommer sannolikt inte upptäcka hot tidigare än andra. Om vi inte har pålitliga underrättelsekontakter som Harmklinga.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur på tå är ni?
InläggPostat: tor 23 feb 2017, 14:46 
Offline
1998 var en fin årgång för vita bönor!

Blev medlem: tis 08 nov 2016, 20:07
Inlägg: 151
Det är klart att det har sina poänger att vara lyhörd inför vad som händer, men jag undrar om det inte riskerar att slå åt fel håll om man inte ser upp -att man fokuserar på tecknen för att en viss sak ska hända så mycket att man helt missar tecknen på något katastrofscenario som man inte har förväntat sig.

Det behöver självklart inte bli så, men för de som "vet" vad dom kommer att hända tror jag att det är en risk.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur på tå är ni?
InläggPostat: tor 23 feb 2017, 17:33 
Apropå på tå: svårt som sagt att veta när man ska agera. Eftersom vi bor nära ett kärnkraftverk har jag beredskap för att dra så fort det går. Eftersom vägarna kommer att korkas till vid en utrymning hoppas jag vara bland de första... Då ska man förstås få nyheten i tid... och hela familjen ska vara hemma... Annars blir det ett rejält helvete. Har kört alternativvägar, men det finns flaskhalsar.

En isolering hemma runt ett halvår vid en pandemi går, men samma sak där: reagerar man i tid? När dyker man inte upp på jobbet, när slutar ungarna gå i skolan? Som alltid är det lättare vid datorn än i verkligheten.

För alla andra scenarier har jag rätt så taskig beredskap. :( :oops:


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur på tå är ni?
InläggPostat: tor 23 feb 2017, 17:33 
Apropå på tå: svårt som sagt att veta när man ska agera. Eftersom vi bor nära ett kärnkraftverk har jag beredskap för att dra så fort det går. Eftersom vägarna kommer att korkas till vid en utrymning hoppas jag vara bland de första... Då ska man förstås få nyheten i tid... och hela familjen ska vara hemma... Annars blir det ett rejält helvete. Har kört alternativvägar, men det finns flaskhalsar.

En isolering hemma runt ett halvår vid en pandemi går, men samma sak där: reagerar man i tid? När dyker man inte upp på jobbet, när slutar ungarna gå i skolan? Som alltid är det lättare vid datorn än i verkligheten.

För alla andra scenarier har jag rätt så taskig beredskap. :( :oops:


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur på tå är ni?
InläggPostat: tor 23 feb 2017, 18:37 
Offline
Jag behöver inte springa fortare än lejonet som jagar oss, bara fortare än dig.
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 03 dec 2016, 04:15
Inlägg: 423
Information som kommer för tidigt när ingen tar den seriöst och den som kommer för sent är heller inte viktig.

Det viktiga är att agera när du känner att något är på gång. Det skadar inte att bugga ut nån gång - passa på att upplev naturen, om inget händer så är det bara att sova, lämna ungarna på dagis och gå till jobbet nästa dag.

Att inte dra när du har all information, men går och velar för "men det är ju melodifestivalen ikväll" - då går det som det går.

_________________
Preparation is the difference between survival and statistics.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur på tå är ni?
InläggPostat: tor 23 feb 2017, 21:23 
Offline
Salt på lager? Bara lite. Ha, ha!

Blev medlem: tor 02 feb 2017, 00:02
Inlägg: 457
Kalorispelet skrev:
Att inte dra när du har all information, men går och velar för "men det är ju melodifestivalen ikväll" - då går det som det går.


Mello dödar:)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur på tå är ni?
InläggPostat: tor 26 okt 2017, 02:22 
Offline
Samlar kokböcker från 1800-talet
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 21 nov 2015, 02:38
Inlägg: 712
Ort: Linköping
paratus skrev:
Omnivore skrev:
Korrekta underrättelser behövs för korrekta beslut och brist på information skapar desinformation så hur skall man göra och vem kan man lita på?
Det är svårt att lära sig läsa mellan raderna men jag tror att det är vad som behövs. När nyheterna tunnat ut pga journalisterna har gått hem, buggat ut eller whatever tror jag att läget börjar bli brunt.


Vore det inte bra att långt i förväg redan ha etablerat ett radiobaserat preppernet, där man utbytt t.ex pgp-nycklar så man kan skicka klartextsignerade meddelanden med nyheter/information, och mottagarna kan, om de vill, verifiera att meddelandet kommer från en betrodd (iallafall tidigare känd) källa? jag hoppas att preppernet lyfter och börjar etableras och används på ett sätt där man med jämna/schemalagda mellanrum verifierar funktion, så kanske det finns en fallback även informationsmässigt när/om annat börjar fallera.


Bara en nyfiken fråga.. Hur skulle det vara möjligt att etablera ett radiobaserat preppernet med tanke på avståndet mellan alla här inne och dessutom då bara en viss del här inne skulle ha resurser att ha radiobaserad datakommunikation.
Jag tror det är lättare att få till ett fungerande radiokommunikationsnätverk i såfall.. Men med tanke på hur det gått med kommunikationen under de tester som funnits(läste något om månadstest) så verkar det vara för lite för stora hål i nätet. :hm:
Jag hoppas på att nätet är det sista som slocknar.. sedan förlorar jag garanterat kontakten med alla er iallafall och får förlita mig på SR :lol:

_________________
Ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid att genomföra.
Att det blir som det blir, beror på att man gör som man gör, om man inte hade gjort som man gjort, så hade det inte blivit som det blev. ;)

2 varningar


Top
 Profil  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 36 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3  Nästa


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet