Swedish Survivalist

Är du förberedd?





Ny tråd Svara på tråd  [ 8 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Hur tillagas ......
InläggPostat: tor 11 aug 2011, 14:41 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8736
Tänkte det här kunde bli en tråd där man hjälps åt att samla recept och tips på hur det som finns i i "vilda" naturen kan anrättas för att smaka lite bättre ,
Nackdelen med många vilda växter är ju att de innehåller bittra eller beska smakämnen eller tom kan vara svagt giftiga , tex oxalsyra och garvämnen .
Så ni som har fått bra recept lägg ut dem här .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur tillagas ......
InläggPostat: tor 11 aug 2011, 14:48 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8736
Kärleksört , Fetblad :

Man äter bladen , men de innehåller ett bitterämne som gör att de inte är goda färska utan de ska läggas i vatten minst ett par timmar innan tillagning för att dra ur .
Plocka inte heller av skadade eller gamla blad de är odugliga .
Sedan kan de förvällas i lättsaltat vatten och serveras med skirat smör eller som grönsoppa eller stuvas som spenat .

God .
Vanlig i köken i södra europa .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur tillagas ......
InläggPostat: tor 11 aug 2011, 15:05 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8736
Maskrosor :

På våren innan blomknopparna visar sig skär man av plantan med en bit av roten kvar .
Skölj av ordentligt och kan sedan användas som vanlig sallad .
Växten kann även användas resten av året men då smakar den väldigt beskt ( finns sorter från Frankrike som odlats fram för att inte vara lika beska )
Man kan då antingen ställa en hink över och bleka bladen eller hälla sand över bladen av samma anledning .

Ett äldre recept ur veckotidningen Triumf från 1898 .
De späda bladen skjöljas och förvällas , sedan upptagas de , och får avrinna .
Sedan klubbas / bultas de och passeras genom en grov sil . Smör och mjöl sammanfräses , det gröna läggas i och allt kryddas med salt och vitpeppar och några droppar citronsaft , sammankokas i 15 minuter .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur tillagas ......
InläggPostat: tor 11 aug 2011, 16:53 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8736
Nypon :

För att göra torkade nypon till nyponsoppan så behöver man inte plocka bort fröna ur nyponet . Bara halvera dem och torkar i sval ugn eller i ett luftigt rum .
För soppan så kokas antingen färska eller torkade tills de börjar bli mosiga och spricka sönder . Då silas soppan genom en duk för att bli fri alla småhår som finns inuti .
Sedan värms soppan igen och lite potatismjöl tillsätts så att soppan får lagom konsistens och den sötas med socker eller sirap .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur tillagas ......
InläggPostat: fre 12 aug 2011, 02:12 
Offline
Är man på utflykt i skogen skall man ha mer mat hem än man hade ut.
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 19 mar 2011, 22:19
Inlägg: 4989
Kaveldunsrötter, fungerar fint i Wok och smakar mycket snarlikt vattenkastanjer.

Kan lakas ur i färskvatten två gånger ifall de är äldre rötter.

Passar både stekta och kokade.

Kan mosas för att tas ut stärkelse som kan användas som ett mjöl.

_________________
Förklaringen på vad jag tror skall hända Malthusiansk fälla

Bara för att Röd och Blå existerar idag betyder det inte att det inte kan ändras till imorgon. Se alla människor som en möjlig vän.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur tillagas ......
InläggPostat: fre 12 aug 2011, 12:03 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8736
Kornfibbla :

Ta vara på roten .
Den kan kokas eller stuvas och är både god och har gott näringsinnehåll . Rötterna kan förvaras i sand i källare , som man gör med tex morötter .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur tillagas ......
InläggPostat: fre 12 aug 2011, 12:06 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8736
Mjölktistel :

Färska unga blad är goda som sallad eller så kan de tillredas som grönkål eller stuvas .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur tillagas ......
InläggPostat: fre 12 aug 2011, 12:10 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8736
Ängssyra :

Unga plantor tas tillvara och bladen tillreds som spenat .
I norr så äts den under namnet av "schurk"

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 8 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet