Swedish Survivalist

Är du förberedd?




Ny tråd Svara på tråd  [ 12 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Kefir ur survivalist perpektiv .
InläggPostat: tis 26 mar 2013, 15:28 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Jag skrev för ett drygt år sedan om ett experiment jag höll på med , men pga omständigheter så har det stått still . Så tar upp det nu igen .

Det det handlade om var frågan om jäst efter shtf-kaos teorierna . Jäst är inget som man med lätthet gör hemma . Det går , men vi tar det i en annan tråd .

Nu skulle det handla om kefir .
Jag är ingen vän av kefir , tycker inte om den jäst-smak som finns i den . Men det faktum att det innehåller både jäst och lactobaciller gör kefir lämplig för att göra jäst av .
I stort så gör man på samma sätt som man gör en vanlig sur-deg . Men med kefir så kan man använda kefirgrynen , själva kefiren eller den vassle som bildas .
Varje kultur av kefir har sin egen sammansättning av bakterier och jäst , så ju fler man har desto snabbare hittar man den som ger bästa brödet .

Kefir vasslan är även bra att tillsätta lite av om när man gör surkål , det tillför laktobacillerna som startar processen .

kefir kan även användas för ost och smör produktion och mycket mer . Man kan göra allt från färskost till hårdare ostar till smetana (som iof inte är en ost) .

Så mångsidigt och ger jäst för brödbakning , lätt att "göra" .

För att göra mjölkfria produkter så kan man använda vatten-kefir-gryn , då kan man också göra glutenfritt bröd om man är överkänslig för gluten .
Och har man mjölkkefir så kan man skola om dem till vatten och tvärt om även om det finns speciella typer .

Om intresse finns så kan jag återkomma med några recept .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kefir ur survivalist perpektiv .
InläggPostat: tis 26 mar 2013, 19:53 
Offline
Mina ficklampor lyser starkare än dina!
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 26 jul 2010, 16:13
Inlägg: 1387
Det är helt klart intressant. Det skulle vara kul att testa med nånting som havremjölk/soyamjölk och se hur det reagerar med den.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kefir ur survivalist perpektiv .
InläggPostat: tis 26 mar 2013, 19:59 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Det funkar med mjölkkefirgryn till både havre och soja mjölk .

Men inte lika bra som i mjölk . Så ha lite extra i mjölk och förnya kulturen i de övriga med .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Senast redigerad av Dweomer tis 26 mar 2013, 20:25, redigerad totalt 1 gång.

Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kefir ur survivalist perpektiv .
InläggPostat: tis 26 mar 2013, 20:24 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Ett snabbt surdegsbröd av kefir .

Dag 1
320 g fullkorns vetemjöl .
ca 2/3 kaffekopp kefir eller så mycket att det blir en deg som går att knåda .

Knåda den här degen tills den blir elastisk och blank . Placera i en skål och täck med plast . Låt stå på varm plats över natten . Nästa dag bör degen ha jäst upp . Tryck ihop den och fortsätt .

Dag 2
750 g spelt mjöl
430 g fullkornsmjöl av vete
1 msk salt
3 msk olivolja
1 tsk honung
ca 480 ml vatten

Ger 3 limpor , ugnsvärme 220 gr ,

Flytta över startern till en större skål och blanda i resten av ingredienserna . Blanda försiktigt ner lite vatten i taget tills en lagomt lös och elastisk deg har bildats . Låt degen jäsa igen , täckmed fuktig duk . Slå ihop degen och dela i tre delar . Lägg delarna i oljade formar och låt jäsa igen men täck först med plastfilm sedan duk . När degen jäst upp baka den i ugnen i 35-40 minuter eller tills brödet låter ihåligt , när man knackar på det . Låt svalna av på galler .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kefir ur survivalist perpektiv .
InläggPostat: ons 27 mar 2013, 12:42 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Det går även att brygga en typ av öl på kefir .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kefir ur survivalist perpektiv .
InläggPostat: ons 27 mar 2013, 17:55 
Offline
Är man på utflykt i skogen skall man ha mer mat hem än man hade ut.
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 19 mar 2011, 22:19
Inlägg: 4989
Hur gör man kefir? Ditt experiment om detta handlar det om hur man startar att tillverka Kefir.

Jag sökte på det på forumet men hittade inte tråden :(

_________________
Förklaringen på vad jag tror skall hända Malthusiansk fälla

Bara för att Röd och Blå existerar idag betyder det inte att det inte kan ändras till imorgon. Se alla människor som en möjlig vän.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kefir ur survivalist perpektiv .
InläggPostat: ons 27 mar 2013, 18:18 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Kefir är så lätt att underhålla så där behövs inte så mycket info . Lite klurigare med vattenkefir dock . Det som är viktigt att tänka på är att kefirgrynen inte får komma i kontakt med metal då de reagerar och kan tom dö av det . Så glas eller plast eller stenkrukor går bra .

Mitt experiment togs upp i anna tråd och handlade om att göra jäst av kefir för att baka med . Så skulle göra en serie med bilder och förklaringar av de olika stegen .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kefir ur survivalist perpektiv .
InläggPostat: ons 27 mar 2013, 18:41 
Offline
Är man på utflykt i skogen skall man ha mer mat hem än man hade ut.
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 19 mar 2011, 22:19
Inlägg: 4989
Dweomer skrev:
Kefir är så lätt att underhålla så där behövs inte så mycket info . Lite klurigare med vattenkefir dock . Det som är viktigt att tänka på är att kefirgrynen inte får komma i kontakt med metal då de reagerar och kan tom dö av det . Så glas eller plast eller stenkrukor går bra .

Mitt experiment togs upp i anna tråd och handlade om att göra jäst av kefir för att baka med . Så skulle göra en serie med bilder och förklaringar av de olika stegen .


Hoppas att du hinner med att göra det :)

Men är tanken att man ska köpa någon kefir innan det skiter sig och underhålla den eller är det något som man kan sätta igång själv att tillverka med tex get eller komjölk?
Jag inser att jag kan googla det men då blir källan en annan och jag vet ju inte om det sättet fungerar med det som du beskriver här.

_________________
Förklaringen på vad jag tror skall hända Malthusiansk fälla

Bara för att Röd och Blå existerar idag betyder det inte att det inte kan ändras till imorgon. Se alla människor som en möjlig vän.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kefir ur survivalist perpektiv .
InläggPostat: ons 27 mar 2013, 19:10 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Kefir är inte som en fil eller yogurt kultur utan kefir gör man med kefirgryn , ser ut som små blomkålshuvuden . Så man måste ha en kultur och kunna underhålla den .
Kefirsvampen går även att frysa eller torka men lite omständigt . Enklast är att underhålla svampen genom att förvara den i mjölk och byta var eller varannan dag .

Fast min kultur har fått stå en eller två veckor ibland utan att det hänt nåt negativt , växer sämre bara .

Finns sidor på nätet som säljer torkad kultur . Annars så brukar det finnas på alternativ.nu .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kefir ur survivalist perpektiv .
InläggPostat: tor 28 mar 2013, 01:35 
Offline
Är man på utflykt i skogen skall man ha mer mat hem än man hade ut.
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 19 mar 2011, 22:19
Inlägg: 4989
Låter som något som jag vill försöka mig på till sommaren!

Tack för bra tips

_________________
Förklaringen på vad jag tror skall hända Malthusiansk fälla

Bara för att Röd och Blå existerar idag betyder det inte att det inte kan ändras till imorgon. Se alla människor som en möjlig vän.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kefir ur survivalist perpektiv .
InläggPostat: sön 07 apr 2013, 12:13 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Nu har jag haft en "surdeg" stående ett tag gjord av kefir , dinkelmjöl och lite helt vete . Det tog flera dagar innan den började bubbla och jäsa men nu så är den igång så nu är det dags att göra en deg och baka ut ett bröd . Få se sen om det blir ett bröd eller en degklump :lol:
Återkommer med resultat .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kefir ur survivalist perpektiv .
InläggPostat: sön 07 apr 2013, 22:50 
Offline
Är man på utflykt i skogen skall man ha mer mat hem än man hade ut.
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 19 mar 2011, 22:19
Inlägg: 4989
Hoppas på foton :) (och att du mår bättre)

_________________
Förklaringen på vad jag tror skall hända Malthusiansk fälla

Bara för att Röd och Blå existerar idag betyder det inte att det inte kan ändras till imorgon. Se alla människor som en möjlig vän.


Top
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 12 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 5 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008


Våra villkor | Integritet