Swedish Survivalist

Är du förberedd?





Ny tråd Svara på tråd  [ 24 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Lammungens styckarskola
InläggPostat: tis 30 apr 2013, 08:36 
Offline
Är det en Twinkie?
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 29 apr 2013, 14:28
Inlägg: 394
Ort: södra västergötland
Sökte lite på forumet men hittade inte några länkar till detta. Jag antar att inlägget skall ligga i denna kategori, annars får väl någon moderator flytta det till rätt plats.

Bakgrunden är att jag har får och slaktar för husbehov. En gång fick jag för mig att visa hur jag styckar mina lamm, så jag skrev helt enkelt en styckar skola i sex delar som jag lade ut på min fårblogg http://lammunge.blogspot.se/

Här hittar ni de olika delarna:

Del 1, slaktkroppen och slutresultatet http://lammunge.blogspot.se/2011/09/lam ... del-1.html
Bild
FÖre
Bild
Efter

Del 2, bogarna, http://lammunge.blogspot.se/2011/09/lam ... del-2.html
Bild

Del 3, slak och rev, http://lammunge.blogspot.se/2011/09/lam ... del-3.html
Bild

Del 4, hur göra med filé och sadel? http://lammunge.blogspot.se/2011/09/lam ... del-4.html

Del 5, lårstekarna http://lammunge.blogspot.se/2011/09/lam ... del-5.html
Bild

Del 6, ryggpartiet http://lammunge.blogspot.se/2011/10/lam ... del-6.html
Bild

Oftast styckar jag rådjur och hjortkalvar på samma sätt, men ibland får jag ett spel och styckar stekarna anatomiskt i muskelgrupper.

_________________
http://lipoptena.blogspot.se/


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Lammungens styckarskola
InläggPostat: tis 30 apr 2013, 08:37 
Offline
Är det en Twinkie?
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 29 apr 2013, 14:28
Inlägg: 394
Ort: södra västergötland
Just det ja. Eftersom jag har barn (6 respektive 8 år) hemma så styckar jag på ett sätt som ger ganska mycket malkött, det vet jag att ungarna äter. Det köttet passar annars bra till långkok.

_________________
http://lipoptena.blogspot.se/


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Lammungens styckarskola
InläggPostat: tis 30 apr 2013, 13:29 
Offline
Är man på utflykt i skogen skall man ha mer mat hem än man hade ut.
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 19 mar 2011, 22:19
Inlägg: 4989
Häftigt!

Tack ska du ha för att du delar det, bra bilder med! det är riktigt svårt med bilder och att få dem att bli bra.

_________________
Förklaringen på vad jag tror skall hända Malthusiansk fälla

Bara för att Röd och Blå existerar idag betyder det inte att det inte kan ändras till imorgon. Se alla människor som en möjlig vän.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Lammungens styckarskola
InläggPostat: tis 30 apr 2013, 21:08 
Offline
Är det en Twinkie?
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 29 apr 2013, 14:28
Inlägg: 394
Ort: södra västergötland
Som av en slump ringde grannen för en stund sedan. Han har en 2 årig bagge som inte funkar med resten av flocken, och inte med någon alls. Ha undrade om jag ville ta och slakta den. Själv hade han inte hjärta att slakta och äta sin egen bagge. Jag tackade ja eftersom det finns plats i frysen.... Får se om vi klarar av det i morgon eller när det nu blir. Om jag orkar så försöker jag ordna lite bilder på slakt och urtagning också. Eller är det kanske för magstarkt?

_________________
http://lipoptena.blogspot.se/


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Lammungens styckarskola
InläggPostat: tis 30 apr 2013, 21:19 
Offline
Börjar få trångt i skafferiet

Blev medlem: sön 27 jan 2013, 13:21
Inlägg: 105
Jag tycker inte att det skulle vara magstarkt. Majoriteten här äter kött, kan man äta det tycker jag att man kan se hur det hamnar på tallriken.

Men ett tips är att sätta upp en varning för starka bilder i ämnet. Så de som trycker på länken hinner tänka över om de vill se hur det går till.

_________________
Starve the ego, feed the soul.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Lammungens styckarskola
InläggPostat: tis 30 apr 2013, 21:32 
Offline
Är man på utflykt i skogen skall man ha mer mat hem än man hade ut.
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 19 mar 2011, 22:19
Inlägg: 4989
lipoptena skrev:
Som av en slump ringde grannen för en stund sedan. Han har en 2 årig bagge som inte funkar med resten av flocken, och inte med någon alls. Ha undrade om jag ville ta och slakta den. Själv hade han inte hjärta att slakta och äta sin egen bagge. Jag tackade ja eftersom det finns plats i frysen.... Får se om vi klarar av det i morgon eller när det nu blir. Om jag orkar så försöker jag ordna lite bilder på slakt och urtagning också. Eller är det kanske för magstarkt?


Nä det är inte magstarkt alls. De som inte vill se har alla möjligheter att klicka bort bilderna eller låta bli att läsa.

Men tror att alla här utom någon är väldigt intresserade av styckning och urtagning.

_________________
Förklaringen på vad jag tror skall hända Malthusiansk fälla

Bara för att Röd och Blå existerar idag betyder det inte att det inte kan ändras till imorgon. Se alla människor som en möjlig vän.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Lammungens styckarskola
InläggPostat: tis 30 apr 2013, 23:49 
Offline
Tränar vakthöns

Blev medlem: sön 09 okt 2011, 16:23
Inlägg: 2065
Kött i frysen är alltid +1 eller +2.

Slakt verkar vara det man ska lära av de äldre eller de som har köpt en swing blade för det är inte så mycket av det om man tar jägarexamen. kanske någon film. var ett tag sedan.

Grejen är väl det att man ska väl kunna ta hand om djuren eller har jag missat något? Inte ofta :D


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Lammungens styckarskola
InläggPostat: ons 01 maj 2013, 00:08 
Jättebra tråd, tack! Jag har också problem med hur jag ska hantera det jag får omkull. Därför blir det ingen jakt för mig, trots möjlighet. /MD


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Lammungens styckarskola
InläggPostat: ons 01 maj 2013, 06:23 
Jag vill lära mig. Ev. vara med och lära.
Kanske kan trådskaparen ordna till med en kurs? Lite mer hands on, och man betalar för sitt deltagande genom att köpa ett djur.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Lammungens styckarskola
InläggPostat: tor 02 maj 2013, 09:03 
Offline
Är det en Twinkie?
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 29 apr 2013, 14:28
Inlägg: 394
Ort: södra västergötland
Oki, det fanns allt lite intresse av lite slakt.

Då börjar jag med att lägga upp en bildserie och beskrivning på hur man hemslaktar får/lamm/get på ett sätt som överensstämmer med svensk lag, samt ger lite hygientips. Skall försöka få hustrun att ta bilder. Metoden (förutom själva avlivningen) gäller även rådjur, mufflon, dovvilt och mindre älgkalvar. Tja, de flesta idisslare upp till lite drygt 100 kg´s vikt med andra ord.

På lite sikt kan jag väl försöka göra lite med andra djurkategorier också. Hare och kanin tar man omhand på samma sätt. Gris och grävling liknar varandra och kan tas omhand på samma sätt. Också givetvis lite fågel. Vi får väl se vad det blir. Och det kommer i de fall jag faktiskt orkar få till något, att bli dubbelpostningar, dels här och dels på någon av mina bloggar, antingen jaktbloggen eller lammbloggen.

Möjligheten att ge en "kurs" är en komplicerad fråga. Jag har en kompis som i all välvilja annonserade att han skulle ge en kurs i kaninslakt. Det var illa, han fick Gösta från Vreta kaningård på sig som ryade om att man som privatperson inte fick ge sådana kurser. Som väl var håller sig min kompis anonym så Gösta lyckades inte skicka kommunens miljö- och hälsa på honom. Vad gäller lantbruksdjur som får är det ännu mer komplicerat, där sitter man fast i ett moment 22 om man vill göra allt på ett lagligt sätt. Problemen är:
1/ man får bara sälja/ge djur till lantbruksenheter med SE nummer. Dessa skall skrivas på en transportblankett och föras in i fårjournalen.
2/ man får inte sälja hemslaktat kött.
3/ antagligen Göstas kursregel enligt ovan.

Lösningen på detta är antingen att skita i reglerna eller att erbjuda folk att delta i slakten, vara behjälpliga. Att delta i hemslakt finns det inga regler mot. Men man kan inte räkna med att få med sig kött hem om det skall gå lagligt till, ja om man inte har tillgång till ett SE nummer då då. Därmed inte sagt att jag skulle vara främmande för att lära upp folk, tvärt om. Det har jag gjort flera gånger förut. Vi får väl se hur det blir frammåt sensommarne/hösten när lammslakten kommer igång på allvar. Kanske faller andan på och jag gör en inbjudan. Eller så kanske någon annan gör det. We´ll see.

För övrigt, den som är intresserad av lite mer i kategorin hur man tar tillvara på djur kan ju t.ex. kika på en blogpost jag gjorde om hur man flår en iller (eller mård eller mink för den delen). Den hittar ni är: http://lipoptena.blogspot.se/2011/09/at ... iller.html
Den blogposten har jag fått åtskilliga dödshot för, det finns de som tycker att den är magstark och att jag är ett svin som dödar "oskyldiga" djur. Det är deras problem.

_________________
http://lipoptena.blogspot.se/


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Lammungens styckarskola
InläggPostat: tor 02 maj 2013, 09:15 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8690
Det har inte med SE-nummret att göra att man inte får ta köttet med hem . Du får inte köpa ett djur på en gård och slakta det där för att sedan ta djuret med dig hem styckat ändå .

Har du ett SE-nummer måste djuret ha stått på ditt id en tid före slakt . Det kom till för att hindra just den här typen av svart försäljning .

Anledningen till att man inte får sälja hemslaktat ilket man får och det jag håller på med på min gård är att det måste gå genom ett kontrollslakteri med besiktningsveterinär , för att det ska finnas dokument om nu det som inte får hända händer och köttet är sjukt på nåt vis tex salmonella . Då ska man kunna kontrollera var djuret är uppföt , sålt och följa vägen till köparna för att inska risken för spridning av sjukdom .
För gris så är det ju trikiner man är rädd för och de ökar i sverige nu sedan grisarna får gå mer utomhus igen .

Så när jag slaktar här så har jag en slaktare som kommer och hämtar slaktkropparna till sitt slakteri där de kontrolleras på det sätt som föreskrivs och sedan får jag tillbaka dem som hel och halvfall och därefter kan jag stycka och sälja .

Har beställning nu på tre stora tjurar som ska slaktas och styckas .

Du får slakta hemma men du får inte ens bjuda gäster på ditt eget kött som du slaktat hemma om man ska hårddra reglerna för köttbesiktningen och definitivt inte sälja eller ge bort .

Finns eler fanns bra trådar på alternativ om det här där detta togs upp med länkar till lagen mm .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Lammungens styckarskola
InläggPostat: tor 02 maj 2013, 10:44 
Offline
Är det en Twinkie?
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 29 apr 2013, 14:28
Inlägg: 394
Ort: södra västergötland
Det enkla alternativet är att istället använda sig av vilt. Då kommer man runt de problem som Dweomer lyfter fram. Man kan sälja rätt mycket vilt innan man kommer upp i så stora mängder att man behöver gå via slakteri/kontroll, undantaget är vildsvin. (Livsmedelsverket: Med små volymer menas upp till 25 älgar, 75-100 hjortar, 250 rådjur eller 10 000 småvilt)

Men hur man än vänder och vrider på det så är det i mitt fall så konsumeras köttet jag hanterar inom min familj. Vi har våra djur för husbehov - inte försäljning. Å andra sidan är det inte det som saken gäller i denna tråd, saken gäller hur man kan få möjlighet att lära sig slakt och kötthantering. Dweomer kanske kan vara behjälpig vad gäller nöt så ordnar jag får/lamm? En praktisk bildserie med beskrivningar är aldrig fel till att börja med.

_________________
http://lipoptena.blogspot.se/


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Lammungens styckarskola
InläggPostat: fre 03 maj 2013, 08:59 
Offline
Jag har en ficklampa. Tror jag ...

Blev medlem: fre 22 mar 2013, 13:59
Inlägg: 14
Ort: Jämtland
Tack för en bra tråd!
Rolig att läsa om sånt här och samtidigt få se bra bilder.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Lammungens styckarskola
InläggPostat: fre 03 maj 2013, 18:27 
Offline
Konservöppnaren börjar bli utsliten. Igen!
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 19 jan 2010, 14:56
Inlägg: 2645
Fototråd - snyggt.

Tack för en bra tråd.

/ taki


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Lammungens styckarskola
InläggPostat: lör 04 maj 2013, 07:09 
Offline
Har proppen gått? Det lyser inte hos grannarna heller.
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06 okt 2012, 12:49
Inlägg: 68
Ort: Blekinge
Tusen tack för en mycket bra tråd. Denna är det inte alls omöjligt att man kommer att få nytta av.


Top
 Profil  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 24 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet