Swedish Survivalist

Är du förberedd?

Ny tråd Svara på tråd  [ 11 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Lysfotogen för belysning, värme och matlagning
InläggPostat: lör 09 feb 2008, 11:20 
Att kunna utnyttja även dygnets mörka timmar för underhåll av utrustning, matlagning och annat kan vara av mycket stor vikt. I annat fall kan dagarna bli farligt korta. 12 Volt lösningar med sol/vind är klart intressant. Likaså stearinljus, i alla fall som komplement under kortare perioder.

Men jag funderar också på fotogen.

Orsaken är att det finns fotogenlampor där man kan byta ut brännardelen till en elektrisk lamphållare. Det innebär att man kan ha nödbelysningen framme, och använda den dagligen. Och sedan vid behov enkelt gå över till fotogendrift, eller till 12 Volt genom att byta lampa och stick.

Se: www.lampfabriken.com

En annan användning av fotogen är ju också i en fotogenvärmare eller fotogenkök. Det är väldigt effektiva tingestar i olika storlek som kan göra att man vid sjukdom, hårt arbete med annat, dåligt väder, eller extrem kyla slipper anstränga sig med att dessutom elda för värme eller matlagning. Eller kanske bara för lite lyxigt latande i go värme någon gång ibland.

Men jag funderar på hur man skall få tag på kvantiteter av lampfotogen. Och lagra det. Kanske några årsbehov. Det som ligger närmast tillhands är väl några jeep-dunkar som ställs undan i en sval källare. Men hur köper man kvantitet och hur ser man till att det håller att lagras?


Top
  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: lör 09 feb 2008, 14:05 
Offline
Chefen

Blev medlem: lör 20 jan 2007, 04:09
Inlägg: 2436
Ort: Sveriges Lärosäte
Jeepdunkar förvarade svvalt och torrt torde vara en bra lösning. Dock gärna ej i bostadshuset eller fähuset Kompromisser ur förvaringssynpunkt torde vara gammal jordkällar<e (svalt, inte alltid torrt), fristående förvaringshus (torrt, kanske inte svalt när solen ligger på) elller nedgrävda i marken (svalt, torrhet beroende på plats).
Hur mycket fotogen man håller sig med beror på om man förbereders sig för TSHTF eller för TEOTWAWKI. För att försörja två fotogenlampor genom en TSHTF situation (Gudrun, Katrina eller liknande magnitud på händelse) så skulle jag nog hålla mig med en tjugoliters jeepdunk.
För att försörja några lampor och ett par värmare rimligt länge efter TEOTWAWKI så skulle jag vilja ha inte mindre än fem jeepdunkar och begränsat uppåt enbart av min ekonomi. Lysfotogen har en hygglig förvaringsbarhet, jag har förvarat det i några år i original enlitersflaska i stugan utan bekymmer.
Är det någon relevant skillnad mellan lysfotogen och drivmedelsfotogen? Hittar man drivmedelsfotogen så kostar det uppåt 20 kr/liter, ungefär som lysfotogen på flaska eller dunk.
Flaska med fotogen finns på både biltema och Jula, säkert på många andra ställen med. Jag tror att de brukar ha femlitersdunkar också. Vet ej vad plastdunkarna har för lagringsbarhet.

_________________
Hoping for the best but expecting the worst.

Den förberedde överlever.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: sön 19 apr 2009, 21:48 
Offline
Konservprovsmakare
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 18 mar 2009, 14:55
Inlägg: 63
Ort: Södra Norrland
Vad är det för skillnad på lysfotogen och lampolja?

Jag var inne på OK härom dagen och frågade men personalen där visste inte. Jag använder lampolja till mina gamla "fotogenlampor" med veke. Det går hur bra som helst och luktar bara lite paraffin.

Däremot har jag inköpt en stormlykta (med glödstrumpa) hos Classe och där blir jag tveksam till vilket bränsle som är ok. Det vore en fördel att kunna ha lampolja även där eftersom det luktar så lite. Men kommer det att klegga ihop hela pumpmekanismen?

Vad har ni för erfarenhet av fotogenlampor/stormlyktor?


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: sön 19 apr 2009, 23:21 
Jag har fyra fotogenlampor framme nu. Och lite reservdelar liggande till dem. En av dem som kökslampa, kombinerad med elbelysning och stearinljus. Lite mysigt. Se annan tråd här för bild.

Passar på när jag är i en antikvitetsbutik att kolla utbudet. Ofta är en "antik" fotogenlampa billigare än en likadan nytillverkad.

Det är ingen större skillnad på diesel och fotogen. Det är lite extra tillsatser till diesel, det är i stort sett allt. Fotogen brinner lite bättre och ljusare än lampolja. Men sotar och luktar bra mycket mer. Diesel eller brännolja går att använda i nödfall i en fotogenlampa. Men man skall nog se till att ha bra ventilation isf. Kanske går bra vintertid om man samtidigt eldar mycket i kakelugn?

Diesel/fotogen/brännolja består av en blandning av kolväten som tillsammans ger "rätt" egenskaper åt bränslet. Stora och små molekyler. Vid förbränning vid låg temperatur (som i en fotogenlampa) brinner inte riktigt allt upp helt utan sprider lukt...

Lampolja är nästan ren paraffinolja. En och samma molekyl rakt igenom. Brinner lite sämre än diesel/fotogen, men luktar och sotar nästan inte alls. Tål inte kyla så bra. Det är parrafinoljan i diesel som kan ställa till det i traktorn vintertid. Och därför man skall tanka "vinterdiesel" med lite alkohol i. Lampolja är dyrare än fotogen. Men det kan det vara värt...

Genom att ha "lagom" stor låga och en väl trimmad veke så brinner det fullständigt och jämnt runt hela brännaren. Om man har en ojämn veke, eller har den för lågt eller högt uppskrivad, så osar även parrafinolja en del.

Stormlykta har jag aldrig testat. Men har hört att de låter en hel del. Lite störigt, men massor med ljus. Du kan säkert utan vidare ha lampolja i stormlyktan. Men jag tror att den högre förbränningstemperaturen i stormlyktan gör att den kan bränna fotogen/diesel/brännolja ganska rent och luktfritt.

Jag har ett antal fotogenkök och jag har noterat att fotogenköken INTE brinner så bra på lampolja. Brinner ojämnt och har en tendens att slockna när det blir varmt. Fotogen/diesel fungerar bättre. Men det osar en del...

Jag har sett "Aladin-lampor" som verkar vara ett mellanting mellan vanlig fotogenlampa och stormlampa. Arbetar med förgasning men utan tryck. Skall visst vara rätt känsliga och ömtåliga. Och dyrt. Någon som har erfarenhet?


Top
  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: sön 19 apr 2009, 23:25 
Offline
Konservprovsmakare
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 18 mar 2009, 14:55
Inlägg: 63
Ort: Södra Norrland
Men är lysfotogen och "bränslefotogen" samma sak?

Jag tycker det är lite förvirrande...


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: sön 19 apr 2009, 23:35 
Normalt är "LYS-" varianten renare och dyrare. Och i extremfallet blir det till ren paraffinolja. Lampolja. Men allt är relativt... Jag har haft billigt "lampolja" som inte gick att ha i fotogenlamporna för det luktade för skarpt.

Du får be om en gas-spektrografi så att du kan se fördelningen av molekylvikterna i de olika varianterna av fotogen. Välj den sort som har minst spridning till fotogenlamporna. Och den sort som har lite mera blandade molekylvikter till bränsle i fotogenkök och stormlykta.

Eller så provar du dig fram med olika sorter och ser vilka som går bra.

Till mina fotogenlampor kör jag med:

"LAMPOLJA EXTRA REN PARAFFINOLJA TILL LAMPOR OCH LYKTOR" tillverkad av Petrosolprodukt. Finns på Hemköp mm.

Till fotogenköken kör jag med ca 50% Lampolja och 50% traktordiesel. Funkar bra utomhus.


Top
  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån 20 apr 2009, 00:03 
Offline
Konservprovsmakare
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 18 mar 2009, 14:55
Inlägg: 63
Ort: Södra Norrland
Ok, tack för svaren. Då är jag väl tillbaka till välbekanta Trial-and-Error.

Det jag är orolig över är om stormlyktan kan ta skada på något sätt av att köras på lampolja. Om resultatet bara blir att det ryker mer eller lågan blir svagare kan jag ju leva med.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån 20 apr 2009, 07:14 
Jag tror inte att stormlyktan tar skada av att eldas med lampolja. Eller diesel.

Det vore intressant att få veta om en stormlykta bränner diesel så bra att det inte luktar skarpt. Samma sak med en fotogenkamin, någon som vet?

Här finns det lite mer om fotogenlampor:

http://swedishsurvivalist.egetforum.se/ ... .php?t=302


Top
  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån 20 apr 2009, 10:08 
Offline
Salt på lager? Bara lite. Ha, ha!
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 30 aug 2008, 11:54
Inlägg: 469
Ort: Stockholm
Paraffiner är ett samlingsnamn för alla vanliga, raka kolvätekedjor. Rent tekniskt så är även metangas en paraffin, men man brukar normalt inte använda ordet paraffin för gasformiga kolväten. Däremot så används ordet paraffinolja för flytande raka kolväten (t.ex. C12H22) och paraffin för fasta raka kolväten (t.ex. C20H42). Lampolja innehåller bara ren paraffin.

Fotogen är egentligen samma sak, men det är inte renat på samma sätt och kan därför innehålla en del aromatiska (cykliska) kolväten samt en del svavel. I engelska språket används ordet kerosene (fotogen) mest i USA medans ordet paraffine används i storbritanien för samma sak.

Diesel är inte renat alls och innehåller ca 25% aromatiska kolväten (bensener och naftaliner).


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån 20 apr 2009, 11:28 
Offline
Chefen

Blev medlem: lör 20 jan 2007, 04:09
Inlägg: 2436
Ort: Sveriges Lärosäte
Tack eskil för de klargörandena, det är alltid kul att lära sig lite nytt och alltid lika glädjande att se vilket spann av kunskaper som besitts av medlemmarna på forumet.

_________________
Hoping for the best but expecting the worst.

Den förberedde överlever.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: stormlykta
InläggPostat: mån 08 jun 2009, 23:12 
Offline
Strömavbrott? Hjälp!
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 28 mar 2009, 23:34
Inlägg: 7
Ort: Stockholm
Superpuma, fick du fyr i stormlyktan med lampolja, och isf vad tänder du stormlyktan med, vanliga tändstickor?

Sitter själv med en sprillans ny Santrax och det går sådär med att få fart på den. :)

/MP


Top
 Profil  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 11 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet