Swedish Survivalist

Är du förberedd?





Ny tråd Svara på tråd  [ 74 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3, 4, 5  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Mat i halvliters mattermos
InläggPostat: mån 30 mar 2009, 20:20 
Jag har börjat experimentera till kvällsmaten med detta. Jag kommer att koka en halvliter vatten i den elektriska vattenkokaren och sedan se vad jag kan fixa för gott i termosen. Försöka efterlikna vad jag skulle kunna fixa i fält med en kelly kettle. Eller se vad jag misslyckas med...

Exempel på råvaror:

Snabbspagetti. Barillas lite tunnare. 3 minuters koktid.
Snabbmakaroner. Kungsörnens.
Uncle Bens 5 minuters ris.
Nudlar.
Rapsolja.
Torkad mager nötfärs.
Torkade grönsaker.
Buljongtärningar.
Pulversoppor.
Diverse kryddor och salt.
Nötter.
Linser.


Senast redigerad av Skogsbonde ons 01 apr 2009, 07:00, redigerad totalt 4 gånger.

Top
  
 
 Inläggsrubrik: Dagens kvällsmat
InläggPostat: mån 30 mar 2009, 20:32 
2 dl Uncle Ben ris.
1 Varma koppen räksoppa.
Jordnötter.

Jag hällde i alla ingredienser och hällde sedan på ca 4 dl kokande vatten. Satte på locket och skakade. Väntade ca 10 minuter. Provsmakade.

Blev alldeles för vattnigt. 2,5 - 3 dl vatten hade varit mera lagom. Blev dåligt kryddat.

För att rädda det hade jag i ytterligare 1 dl ris och värmde lite extra i en gryta och hällde sedan tillbaka i termosen. Sedan hade jag i lite extra örtsalt och curry.

Fullt ätbart, men ingen sensation. Men blev rejält propp-mätt iaf. Lättätet.

Tre svaga fläktar av fem möjliga.

Varma koppen räksoppa var för menlös till detta.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Spagetti med lasagnesås och köttfärs
InläggPostat: tis 31 mar 2009, 18:35 
Ca 100 gram Barilla 3-minuters pasta.

Jag förvärmde med ca 2 dl kokhett vatten och lät bli varmt i termosen ca en halv minut. Hällde av.

Tillsatte övriga ingredienser:

1/3 paket Findus Lasagnemix.
1/4 paket torrmjölk.
Ca 1 matsked rapsolja. (En skvätt...)
Ca 75 gram torkad stekt nötfärs. Motsvarar drygt 150 gram rå nötfärs.

Fyllde upp nästan helt med vatten. Satte på locket och skakade.

Lät stå ca 10 minuter. Skakade lite ibland.

Öppnade och rörde om. Och åt.

Mycket gott! Något fast i konsistensen. Lite för mycket pasta, men mer än OK iaf. Orkade inte äta upp allt...

Fyra friska fläktar av fem möjliga!

Med lite extra peppar/chili och kanske lite vitlök hade det blivit nästan full pott! I alla fall om man hade varit ute i skogen och lite lagom trött och frusen.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Same same, but different
InläggPostat: ons 01 apr 2009, 18:11 
Upprepade gårdagens recept, MEN:

Minskade allt till ca 2/3, utom vätskan. Tog lite på en höft...

Förvärmde INTE, utan hade i alla ingredienser utom köttfärsen. Hällde på kokhett vatten och skakade intensivt i 20 sekunder. Lät stå ca 3 minuter. Tillsatte den torkade köttfärsen. Skakade intensivt i 20 sekunder. Lät stå ca 10 minuter.

Hade dessutom i lite chili-peppar och vitlökssalt. Mums!

Vill vara lite återhållsam, så det blir bara fyra starka fläktar. Men MYCKET starka! Mums!

Detta kommer att bli ett standardrecept för mig ute i fält/skogen! Nästan smidigare än att ha med ett smörgåspaket...


Top
  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: ons 01 apr 2009, 22:17 
Offline
Har du flinta och stål jag kan låna?

Blev medlem: sön 18 jan 2009, 12:13
Inlägg: 601
Ort: G
Nu börjar det likna något, inget vel med att hälla av och hälla på vatten.

_________________
'Corpore sana in congruens armamento'


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: ons 01 apr 2009, 22:45 
Tunnare snabb-pasta och mindre mängd pasta gjorde nog att det funkade bra. Det blev relativt mycket vätska i förhållande till hur mycket pasta det var.

Sedan när jag senare hade i köttet så sög det upp en del av vätskeöverskottet så att det blev "lagom" konsistens. Kan nog vara ett knep att att ha i "sugande" råvaror, som redan är tillagade, sist.


Top
  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tor 02 apr 2009, 14:44 
Offline
Är det röda det som pekar mot norr?
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06 dec 2008, 18:42
Inlägg: 25
Ort: Skaraborg
Precis den här sortens recept som jag behöver :D

Hur blir det med diskande av mattermosen i fält? Har du med en lång diskborste eller går det med intensivt skakande och kokande vatten där med?

Hatar disk.....


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tor 02 apr 2009, 15:41 
I fält nöjer jag mig med skak-metoden.

Jag brukar ta först kallt vatten sedan varmt, om det verkar behövas. Och skakar. Det brukar bli en kopp kaffe på maten, och då har jag varmt vatten.

Det som är viktigast är att diska bra efter kvällsmaten. Annars smakar havregrynsgröten konstigt på morgonen...


Top
  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tor 02 apr 2009, 17:23 
Offline
Har du flinta och stål jag kan låna?

Blev medlem: sön 18 jan 2009, 12:13
Inlägg: 601
Ort: G
Dagena frukost var ett experiment inför Mont Blanc, jag blev supermätt och tyckte det var riktigt gott även om min fru och dotter fullkomligt vägrade smaka eftersom det såg så äckligt ut.

72 gram havregryn (mixade till mjöl i matberedaren)
42 gram blåbärssoppa (för att få den där hårda avföringen man vill ha i fält)
42 gram potatispulvermos (för smak och konsistens)
44 gram russin (för lite tuggmotstånd och snabb energi)

Dumpa i termosen och häll sedan på 2 dl vatten. Skaka som en idiot så länge du orkar (ju mer skak desto fluffigare konsistens) men det behöver ingen direkt koktid eftersom havregrynen är i mjölform.

Nästa experiment är couscous, varmakoppen kantarell och jordnötter.

_________________
'Corpore sana in congruens armamento'


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Klassiker...
InläggPostat: tor 02 apr 2009, 18:16 
Kul med fler experimentlystna termosägare!

Kyckling med ris. Currysås, banan och jordnötter. ;)

1. Currysåsen.

Jag förvärmer termosen med en liten skvätt kokhett vatten.

Sedan:
1 mellanstor skvätt rapsolja.
3 matskedar torrmjölk.
2 matskedar idealmjöl.
1/2 hönsbuljongtärning.
Curry (pulver) efter eget tycke och smak.
Häller på ca 2 dl kokhett vatten.
Sätter på locket och skakar frenetiskt. Och hören: Såsen reder sig på ca 20 sekunder!!!!

2. Kycklingen och bananen, riset

Öppnar och lägger i ett lager torkad kyckling. Torkad banan.
Häller på Uncle Bens snabbris (5 min) så att det är ca 1,5 cm kvar till överkant på termos.
Fyller med kokhett vatten.
Låter stå 10 minuter.

3. Servering

Öppnar. Tillsätter lite jordnötter och rör om.

Doftar mums!

Men receptet kan förfinas: Currysåsen blev jag väldigt nöjd med. Det blev faktiskt riktigt redd sås! Men jag gjorde lite för mycket av den i förhållande till riset. Och hade i lite mycket curry... :oops:

Den torkade kycklingen och bananen hade lite väl mycket tuggmoststånd. Borde kanske blötläggas lite en stund innan övrig matlagning. Eller låta rätten stå lite längre innan man äter.
Missade att salta! Lite örtsalt i efterhand räddade det hela.

Trots detta en mycket god kvällsmat.

3 friska fläktar med en fjärde som garanterat kommer efter finputsning på receptet.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Det är underbart
InläggPostat: tor 02 apr 2009, 19:48 
Offline
Yuppie survivalist
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor 17 apr 2008, 12:10
Inlägg: 933
Ort: Jämtland/Östersund "i ett tag till"
Det är underbart... med dessa härliga matrecept...

"keep up the good work" och experimentlustan...

Vi kanske får göra en kokbok av detta sedan... :)

Swedish Survivalist Forumet presenterar stolt:
    Termosmatlagning en PDF för entusiaster...


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Lite annorlunda...
InläggPostat: fre 03 apr 2009, 17:54 
Potatis, morot och nötfärs i kantarellsås.

2 mellanstora potatisar.
1/2 morot.

Skalade och tärnade upp.
Lade i termosen.
Förvärmde med kokhett vatten i en minut.

Tillsatte:
1 1/2 matsked idealmjöl.
3 matskedar torrmjölk.
1 skvätt rappsolja.
1 skvätt soja.
1/2 köttbuljongtärning.
1/2 svampbuljongtärning.
Lite torkad kantarell.
Salt och peppar.
Fyllde upp med kokhett vatten till 2 cm från kanten.
Satte på locket och skakade.
Lät stå i 20 minuter.

Tillsatte stekt torkad köttfärs.
Skakade.
Lät stå 15 minuter.

Tyvärr misslyckades det hela. Potatisen var inte färdig och såsen var inte redd..

Jag räddade det hela i en gryta på spisen. Smakade himla gott. Men det gick alltså inte att tillaga direkt i termosen på detta sätt.

Jag kommer att testa att tärna finare och förvärma mera. Dubbel förvärmning 5 minuter varje gång, kanske?

Som det var innan räddningen på spisen: 2 svaga fläktar.
Efter räddningen: 4 pigga fläktar. Mums!


Top
  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: fre 03 apr 2009, 19:50 
Offline
Nybyggt utedass!

Blev medlem: tis 22 apr 2008, 23:53
Inlägg: 1587
Ort: Norra norrland
Smart enkel matlagning är trevliga tips!

Bra initiativ att göra ''termos-mat'' :D Ska själv efter göra lite liknande, inspirationen flödar... Funderar på att prova Majzena-redning och soya.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: fre 03 apr 2009, 23:55 
Offline
Har proppen gått? Det lyser inte hos grannarna heller.

Blev medlem: sön 23 nov 2008, 22:46
Inlägg: 65
Genithos skrev:
Dagena frukost var ett experiment inför Mont Blanc, jag blev supermätt och tyckte det var riktigt gott även om min fru och dotter fullkomligt vägrade smaka eftersom det såg så äckligt ut.

72 gram havregryn (mixade till mjöl i matberedaren)
42 gram blåbärssoppa (för att få den där hårda avföringen man vill ha i fält)
42 gram potatispulvermos (för smak och konsistens)
44 gram russin (för lite tuggmotstånd och snabb energi)

Dumpa i termosen och häll sedan på 2 dl vatten. Skaka som en idiot så länge du orkar (ju mer skak desto fluffigare konsistens) men det behöver ingen direkt koktid eftersom havregrynen är i mjölform.

Nästa experiment är couscous, varmakoppen kantarell och jordnötter.


Har du testat Skrädmjöl!?
Om du inte har möjlighet att mixa havregryn så är skrädmjöl ett alternativ! Supergott också...älskar skrädmjölsgröt!
Skrädmjöl består av havre som rostats i vedeldade ugnar och malts på stenar.....Mums!


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Pasta Bolognese med morot.
InläggPostat: lör 04 apr 2009, 13:23 
1 skalad och skivad färsk morot.
Förvärmde moroten 5 minuter.

1/3 paket Findus Bolognese-mix.
ca 85 gram Barillla snabb-pasta.
ca 75 gram torkad stekt nötfärs.
1 matsked torrmjölk.
Kokhett vatten.

Väntade 10 minuter.

Fyra trevliga fläktar av 5 möjliga. En mer än OK lunch.

Hade man varit ute i fält hade man lätt kunna lagt till lite rapsolja och lite extra torrmjölk. Torkad förvälld morot och kanske även torkad lök? Kanske lite mer pasta.

Pris ca 10-15:-.

Frystorkad pasta Bolognese från utemat.se kostar 69:-

Är den värd mer än 4 ggr så mycket? Tveksamt...


Top
  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 74 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3, 4, 5  Nästa


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet