Swedish Survivalist

Är du förberedd?





Ny tråd Svara på tråd  [ 34 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Mört till middag, någon?
InläggPostat: lör 27 jul 2013, 23:34 
Offline
Var i hela friden är stormköket?
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 23 jun 2013, 13:41
Inlägg: 49
Jag och sönerna fiskar så här års, och minstingen drog några mörtar igår. "Ska vi äta upp dem?", frågade han, och jag svarar som jag lärt mig: "Nä, mört är kattmat." Nu är det min tur att fråga er som kan mer: Har någon av er provat att käka mört? Om det verkligen krisar, kan det duga som fiskfärs åtminstone?

_________________
Optimisten tror att den värld vi lever i är den bästa möjliga, och pessimisten fruktar att det är sant.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mört till middag, någon?
InläggPostat: lör 27 jul 2013, 23:43 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8735
Det är inget fel på mörten som matfisk .
Den är liten (oftast) och har ben på ställen inga andra fiskar har ben (verkar det som )

Men smaken är det inget fel på så kan man bara komma förbi alla ben så .

Häromkring så fiskades mycket mört förr istället för strömming som hör till kusten , sen gjorde man surmört nåt som liknar surströmmingen . Och de äldre som ätit surmört som sotare säger att det är godare än sotare som är gjorda av strömming vilket är det vanliga idag .

Man hade speciella träkaggar med rejäla lås för att stå emot trycket som blev inne i kaggen då mörten jäste .

Mörten är även en fisk som går bra att torka .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mört till middag, någon?
InläggPostat: sön 28 jul 2013, 02:21 
Offline
Jaharru, du köper 6 burkar vita bönor?. Höhöhö

Blev medlem: tis 20 nov 2012, 22:18
Inlägg: 124
En gång i tiden när det var jag som var liten grabb som fångat en ovanligt stor mört på mete fick den samma behandling som det farsan dragit upp - hela fångsten röktes (jag misstänker att farsan var lika nyfiken på resultatet som jag). Smaken blev det absolut inget fel på, det var som vilken rökt fisk som helst, men som sagt var det gott om ben så det är kanske inget man ställer fram i nån större mängd på middagsbordet så länge det finns annan mer lättäten fisk att välja på.

Det var i alla fall kul att testa, så kör på bara - då vet du ju precis vad det handlar om och kan avgöra hur desperat du behöver vara innan det är dags att ta fram metspöt... ;)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mört till middag, någon?
InläggPostat: sön 28 jul 2013, 08:41 
Offline
Ingen fara, jag har ett gem i fickan!
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 28 maj 2013, 16:13
Inlägg: 1734
Min farfar kokade mörtarna och gav dem åt hönsen.
Ägg har inga ben och smakar mycket bättre än mört.

_________________
borrow, spend & pretend
Confidence - the feeling you have before fully understanding the situation.
3-3-3 Radio Plan


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mört till middag, någon?
InläggPostat: sön 28 jul 2013, 09:18 
Mört javisst det e bara att hugga in ;-) Bökig att äta kanske men att överleva på självklart.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mört till middag, någon?
InläggPostat: sön 28 jul 2013, 09:39 
Offline
The grey man
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 26 okt 2011, 19:55
Inlägg: 1938
I en överlevnadssituation kanske men knappast annars... :|

_________________
Courage is fear holding on a minute longer


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mört till middag, någon?
InläggPostat: sön 28 jul 2013, 11:11 
Offline
Står vid glasåtervinningen och tigger burkar.
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 13 sep 2010, 10:38
Inlägg: 2936
Ort: Somewhere over the rainbow...
Appropås surmörten så skall det finnas lokala recept på surmörtsgratäng här i trakterna, innehåller bland annat pepparkakor vad jag minns, de som provat säger att det inte alls är som man förväntar sig av gratäng gjord på syrad fisk.

_________________
Let's find out! SWEXIT!


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mört till middag, någon?
InläggPostat: mån 29 jul 2013, 01:08 
Offline
Var i hela friden är stormköket?
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 23 jun 2013, 13:41
Inlägg: 49
Man tackar o bockar för alla tips. Nu vet jag att mört går att äta, bara köttet är mört ( sorry, men jag ÄR faktiskt uppvuxen i Göteborg) :roll:

_________________
Optimisten tror att den värld vi lever i är den bästa möjliga, och pessimisten fruktar att det är sant.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mört till middag, någon?
InläggPostat: mån 29 jul 2013, 09:13 
Offline
The grey man
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 26 okt 2011, 19:55
Inlägg: 1938
Pri-Pär skrev:
Man tackar o bockar för alla tips. Nu vet jag att mört går att äta, bara köttet är mört ( sorry, men jag ÄR faktiskt uppvuxen i Göteborg) :roll:


:lol:

_________________
Courage is fear holding on a minute longer


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mört till middag, någon?
InläggPostat: mån 29 jul 2013, 14:51 
Offline
Är det en Twinkie?
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 29 apr 2013, 14:28
Inlägg: 394
Ort: södra västergötland
Jag brukar hacka mörtarna och blanda i dem färska i hundmaten. Annars är det bra att använda mört som bete i fällor. Eller på rävåteln.

_________________
http://lipoptena.blogspot.se/


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mört till middag, någon?
InläggPostat: tis 30 jul 2013, 15:22 
Offline
Står vid glasåtervinningen och tigger burkar.
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 13 sep 2010, 10:38
Inlägg: 2936
Ort: Somewhere over the rainbow...
På tal om detta, någon här som provar braxen som matfisk?

Gädda brukar väldigt få här klassa som matfisk (har mest kokat till grismat eller gett till katter förut), men tagen på rätt årstid osv så är den faktiskt riktigt god och en internationellt uppskattad delikatess så man funderar ju onekligen vad mer man missat. :)

_________________
Let's find out! SWEXIT!


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mört till middag, någon?
InläggPostat: tis 30 jul 2013, 15:38 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8735
Braxen hör ju till nålbreven den med och i lektider är den inte så kul .
Men pappa var snabb att plocka braxar om jag fick några då jag fiskade , sedan skulle de lagas till som inkokt brax .

Gädda ska gå att äta men jag vet inte hur , det smakar äckligt så man vill spy :-g

Kokades oftast med i säden och potatisen åt grisarna. Eller torkades som hundmat .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mört till middag, någon?
InläggPostat: tis 30 jul 2013, 15:56 
Offline
Hade jag inte några värmeljus här någonstans?

Blev medlem: lör 08 sep 2012, 23:08
Inlägg: 10
Angående Gädda så har jag i stort sett vuxit upp på det.
Brukar ta dom vid islossningen och så får dom ligga i salt ett dygn innan tillagning.
Sen tillagar dom som vilken annan vitfisk som helst. Det är gott.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mört till middag, någon?
InläggPostat: tis 30 jul 2013, 16:02 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 21 dec 2011, 02:31
Inlägg: 4413
Både gädda och mört åt jag när jag som liten fiskade med mina morföräldrar, det var inget fel på det, mycket ben på mörten och träig smak på gäddan om den var för stor, men nog gick det att äta alltid.

Eftersom jag sällan får tid att fiska numera så brukar det bara bli "finare" fiskar som får följa med hem.

_________________
Bara döda fiskar flyter med strömmen...

Prepperwikin - wiki.prepper.nu

Credo Putin mentitur.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mört till middag, någon?
InläggPostat: tis 30 jul 2013, 16:38 
Offline
Står vid glasåtervinningen och tigger burkar.
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 13 sep 2010, 10:38
Inlägg: 2936
Ort: Somewhere over the rainbow...
Oätlig blir den (Gädda) när den äter av sådant som lever av det som finns i dyn tror jag, iaf sommargädda tagen nära land smakar ungeffär som att ta en munfull bottenslam tycker jag, men har den levt av rätt sorts mat är den väldigt fin (Då är den faktiskt närapå (nåja, men inte mer än att den går att äta) smakneutral vad gäller dysmaken), särskilt ihop med litet skirat kryddsmör eller som färsburgare (då man kan finmala och avlägsna resterna med ett durkslag tex tror jag).

_________________
Let's find out! SWEXIT!


Top
 Profil  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 34 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet