Swedish Survivalist

Är du förberedd?




Ny tråd Svara på tråd  [ 20 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: När lagret inte räcker?
InläggPostat: ons 07 jan 2015, 00:05 
Jag saknar diskussioner om långtidsprepping litegrann. Vad gör man när lagret inte räcker, när samhället inte återhämtar sig?

Jo, jag vet, odla, hålla djur, kanske dragdjur, manuellt arbete etc. Men i ett sånt läge måste det vara massa andra saker som hänt också och de får konsekvenser för odlandet, djurhållningen etc. Själv har jag inga planer för det scenariot, eller planer har jag väl men inget genomtänkt och inget som är färdigt att sätta igång inom fem år.

Några höns och en köksträdgård räcker antagligen inte så långt. Hur ska man tänka, vad är effektivt?

När det gäller lagerpreppning är vi jätteduktiga på att hitta på och berätta om metoder att lagra grejer, hitta på vad man ska lagra för moralboostar, för nätt och jämn överlevnad, för att få god mat, för att få billig mat, för att få ljus etc. Det borde gå att diskutera på samma sätt för tiden efter lagret, eller?

Det finns ju några här som har lite koll, några som har massor av mycket och några som börjat påta i jorden litegrann :oops: men var börjar man, vad är TEOTWAWKI-motsvarigheten till krislådan?

Odling, ja, vad? Potatis, bönor, vall och spannmål?
Djur, ja, vilka? Höns, kaniner, får, getter?
Stort hus för att det kommer behövas mycket folk eller litet hus för att det blir lätt att värma och underhålla?

Hur organiserar man sig efter TEOTWAWKI? Behöver man samma folk då som under WROL/SHTF? Om inte, hur hanterar man det?

/MulenDag


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: När lagret inte räcker?
InläggPostat: ons 07 jan 2015, 00:28 
Offline
When your mind say impossible, possible still has a lot left
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor 24 jul 2014, 14:49
Inlägg: 3199
Ort: Mälardalen
Husval beror på hur många man är.

Brand är faran med ett stort hus, med flera mindre så är man mer motståndskraftig mot sådant men energibehovet blir långt mycket större.

Effektivaste sättet att bo vintertid är ju i ett gemensamt utrymme som är stort nog att husera alla, helst i ett rum med en eller flera värmekällor (beroende på hur många man är).

Under dagen sker all matlagning (via storkok), vattenvärmning mm i detta utrymme så att värmen används för att även hålla det gemensamma utrymmet varmt.

Sen kan man sommartid flytta ut till egna attefallshus, övervåningen eller kalldel av huset.

På så vis minskar man energibehovet - läs behovet att släpa hem och hugga ved och kan använda energin till annat eller spara på den.

På detta sätt skalar allt annat också, tex så ska man värma tvättvatten så är det energieffektivare att göra en stor batch än att alla gör varsin.. ska man belysa något så är det effektivare att dela på ljuskällorna osv..

Men som sagt, brinner det, så bör man ha nån sorts reservboende redo.

Lager bör av denna orsak även vara separata från boendedelen och alla bör vara fullt införstådda med väldigt strikta restriktioner kring eld och brännbara saker i närheten av eld och heta föremål.

Vid ett kortare WROL/SHTF så kan man ju klara sig på lager om man har preppat, i de lägena är specialisering och resursutnyttjande inte alls lika viktigt men i ett TEOTWAWKI läge så gäller det att få fart på varenda par händer som finns och se till att alla drar åt samma håll samt producerar exakt vad gruppen behöver i den ordning som är optimal för vad förhållanden som råder. Tex så kan man använda de kalla vintermånaderna till en hel del utrustningsvård, vävning, sömnad, tillverkning av verktyg, mot vårkanten bärga hem nästa års ved och timmerbehov via släde på snön, medans man under sommaren behöver fokusera på sådant som växer, jaga fett på hösten osv... att följa med årstidernas behov blir ju då extremt viktigt och i och med den saken, lika viktigt att tillse att varje par händer har en produktion över hela året genom kunskaper inom flera nödvändiga områden.

Går nog att skriva en hel avhandling i ämnet! :D

_________________
Mindset of a winner: "The desire to win is important, but the will to prepare is vital."


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: När lagret inte räcker?
InläggPostat: ons 07 jan 2015, 01:23 
Offline
Borgmästare i Jericho

Blev medlem: tis 14 jun 2011, 23:28
Inlägg: 236
Hvis en gjeng svensker blir angrepet av en bjørn, trenger du ikke å løpe raskest. Det holder at du ikke er den dårligste. Hvis du har mat og stash for et halvt eller helt år, har du så stort forsprang på de andre (ikke-prepperne) at du garantert kan utnytte mange av de nye mulighetene som åpner seg.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: När lagret inte räcker?
InläggPostat: ons 07 jan 2015, 01:31 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Beror väl lite på hur vi vill spendera framtiden med ?
Höns och kaniner kan räcka långt som köttprotein och ett redigt trädgårdsland vår försörjning av grönsaker . Men då får vi avstå saker som mjölk och spannmål .

Har vi då nån get så krävs genast mer mark men kanske inte mer än att det går att sköta för hand .

Vill vi ha spannmål till bröd mm så krävs mer mark ändå och då krävs mer draghjälp . Mer draghjälp ännu mera mat osv .

Så man bör planera hur många man ska vara och hur mycket mark som går åt sen kan man börja bygga på det .

Maskiner kräver reservdelar och då måste det räknas in .

Och där börjar det bli svårare än att köpa bil . En i bekantskapskretsen har köpt en ny traktor . Efter bara nån vecka fick han lämna in den på service . Och då visar det sig att den traktorn inte tål att startas på vanligt sätt , den ska stå på tomgång rätt länge innan den är körbar . Alla oljor måste nå arbetstemperatur först annars slår dator ifrån och traktorn behöver in på service . Finns fler sån exempel .

Så att vilja ha nytt med 4wd mm kanske inte är det rätta alla gånger om man tänker i de här banorna . Inte ens med BOVen .

Man vill få bort så många miljöfarliga fordon det bara går och stoppar tillverkning av reservdelar och i vissa fall börjar de ta slut idag . Att reparera en kylare till en 350 bm kostar multum idag . Packningar mm måste man tillverka .

Så vilket plan behöver du landa på för att leva gott ? Vad krävs för att du ska kunna leva där ?

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: När lagret inte räcker?
InläggPostat: ons 07 jan 2015, 01:42 
Ni som håller på lite mer seriöst med odling och djur, hur skulle ni tänka inför en energikris, vad skulle ni välja bort först och vad skulle ni direkt besluta att ha kvar?

Dweomer, du frågar hur vi ska leva, jag undrar hur vi kan leva, vad är troligt och rimligt att klara?

@Gollum: Sant, men är det en strategi att lita på ur ett femtioårsperspektiv?

/MD


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: När lagret inte räcker?
InläggPostat: ons 07 jan 2015, 02:02 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Vad som är troligt och rimligt kan ju bara var och en att svara på .
Vilken lyx vill ni ha , som att ha rena kläder varje dag eller en gång i månaden ?
Varmt vatten alla dagar till alla i familjen ?

Allt sånt kommer att minska orken och viljan för att orka sköta det som är nödvändigt för överlevnaden i den andra änden på spektrumet .
Ska barnen passas alla dagens minuter eller kan ni "glömma" dem några minuter då och då för att sköta åkern ? Om nej så krävs det mer folk och mer mark .
Att ta hand om en hel gris tar tid då det inte bara är att paketera och slänga i frysen . Barn behöver passas och korna mjölkas . Saker ska skördas samtidigt innan det blir förstört för ica har stängt för gott .

Bara ni själva vet vilken standard ni vill leva på och då också vilket jobb som krävs och vad som får försakas . Vet en tant vars kar jobbade i skogen och hon fick sköta gården helt på egen hand flera månader i sträck . Hon fick binda sin son i ett träd eller stänga in honom i en kalvkätte för att kunna sköta sina sysslor som var nödvändiga för att familjen skulle klara sig över tid .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: När lagret inte räcker?
InläggPostat: ons 07 jan 2015, 02:08 
Ok, låt oss börja undersöka kraven för ren överlevnad, steg ett på Maslows trappa. Så kan vi öka på därifrån.

Låtsas att du ska råda en stadsbo som blivit strandad på "sommarstället" där det bara råkar finnas några ha åker som ligger i vall och handredskap för att klara en köksträdgård. Det är en familj med två vuxna, ett tonårsbarn, en 8-åring och en bebis. Nu vill de överleva där på sommarstället. Från och med om två år finns inget samhälle längre. Vad ska de tänka på för överlevnad?

/MD


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: När lagret inte räcker?
InläggPostat: ons 07 jan 2015, 02:29 
Offline
Borgmästare i Jericho

Blev medlem: tis 14 jun 2011, 23:28
Inlägg: 236
Jo, kanskje.
Hvis vi snakker om en så dyptgripende krise at preppere holder på å stryke med, er allerede 99,9 % av dine medborgere døde. Lenge før det skjer, vil samfunnet gjennomgå flere svært dramatiske endringer, vold, religiøse vekkelser, sykdom, folkevandringer etc. Antallet mulige scenarier blir så stort at det ikke er mulig å forutse og preppe for det.

F.eks. vil du ikke ha glede av kuene og hestene du har på jordet, de er spist for lenge siden. Av deg eller andre.

Ved total og hurtig kollaps skal du være glad at du overlever den siste kannibalen. Da vil du kunne overleve på lavintensiv dyrking, f.eks.

Ved et langsomt økonomisk scenario tror jeg faktisk at mange svært ulike strategier vil fungere. F.eks. vil fixe-yrker klare seg godt. Har du et lager av sveisetråd og kunnskap, eller glidelåser, så trenger du ikke ku. Bartertown: https://www.youtube.com/watch?v=_Xetonjc3M8

En annen strategi: Kjøp et vareparti, f.eks. sokker/hansker/truser. (Er det noe gøy å gå å arbeide i skogen om vinteren uten arbeidshansker, barbent i tresko?) Sokker, eller en sokkestrikkemaskin er gull verdt: http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R4 ... e&_sacat=0

Så lenge staten fungerer, vil alle få noe. Du som er prepper vil klare deg mye bedre fordi du har mye på lager.


Angående dyr, finnes det to slag: De som gir fett, og de som ikke gir fett. Bønder har alltid, alltid!!! foretrukket dyr som gir fett. Myskanka och kanin gir inte fett.

Av dyr som gir fett, finnes det to slag: De som produserer kjøtt eller fett eller melk på gras, og de som må ha spannmål. Selv i et jordbruksland som Irland var egg luksus. Hvorfor? høner må ha kraftfor/spannmål for å verpe. Forfaktor er IIRC 2,4. Dvs. at du må gi minst 2,4 kg protein for hvert kilo protein du får tilbake. Konklusjon: Spis spannmålet selv.

Andre dyr, f.eks. sauer, gjess, kyr, hester spiser gras. Det gir et mer lavintensivt og enklere jordbruk. Det er ikke uten grunn at geitekjøtt er det kjøttet som er mest spist på verdensbasis. Fattige mennesker holder geiter. Geiter (og forsåvidt kaniner) spiser bark, blader, gras, ugras. Men kaniner gir altså ikke fett ...


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: När lagret inte räcker?
InläggPostat: ons 07 jan 2015, 10:32 
@gollum: Du har bara så rätt i det du skriver. Det är precis så jag tänker och det är också det som har varit närmast sanningen.
Tanken med strumpor är ganska så intressant och det funkar även i praktiken. Känner personligen till en familj i min gamla hemland som har blivit rika samtidigt som resten inte hade ens till mat; tack vare tillverkningen av strumpor, långkalsingar och tröjor med liknande maskiner.
Trots att många tror det motsatsen så kan vid sidan om allmän bredkunskap någon form av specialisering vara skillnaden mellan bra liv och hunger. Tex att dra ut tänder, hälsoväxter, fylla på tändare, förmedla kommunikation med satellittelefon, tillverka diskmedel, honung, reparera gamla elmaskiner. Min farbror överlevde tack vare att han var duktig elektriker och kunde linda om elmotorer. Fienden hämtade honom från hans hem och lämnade tillbaka med pengar och cigaretter som avlöning för ofrivilliga arbete. Det var ingen som tänkte fimpa honom iom hans kunskap var viktig.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: När lagret inte räcker?
InläggPostat: ons 07 jan 2015, 10:49 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Nu skriver du gollum så här : Hvis vi snakker om en så dyptgripende krise at preppere holder på å stryke med, er allerede 99,9 % av dine medborgere døde.

Då undrar jag var strömmen finns och hur transporter genom landet och länder fungerar . Jag undrar vem som ska köpa lagret av svetstråd och ge dig mjölk i stället .
Avstånden kommer att vara stora mellan de människor som är kvar och att då ha tur så att det finns en med vattenkraftverk stort nog för en elsvets ?
Utan att ha räddat hästarna så kommer transporter att bli omöjliga .

Och om man blir rik i början av katastrofen och den sen inte vänder utan blir djupare och djupare , fler och fler dör och avstånden alltjämt ökar mellan de som blir kvar . Så vem köper dyra svetselektroder då eller vem vill byta åt sig guld för sin enda ko ?

Vad kommer att vara värt nåt i framtiden ? Beror ju på vad som händer och här tror jag vi pratar om olika scenarion . Både en lång djup svacka och den totala katastrofen .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: När lagret inte räcker?
InläggPostat: ons 07 jan 2015, 14:04 
Offline
Salt på lager? Bara lite. Ha, ha!
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 24 aug 2009, 09:31
Inlägg: 477
I norden har gris traditionellt sett varit räddaren tillsammans med mjölk från ko/get. Grisen växer snabbt och äter det köksavfall som människor inte kan/vill äta samt bökar effektivt fram mat ur jorden och förbereder på så vis marken för odling. Mjölken var även den viktig då den gav protein och näring utan att man behövde slakta djuret, mjölken kunde enkelt förvandlas till lagringstålig mat så som ost, fil osv. Det finns en anledning till att få nordbor har anlag för mjölkallergi, de som inte tålde mjölk svalt ihjäl under den kalla långa vintern.

_________________
Survivalism är inte egoism, genom att sörja för dig och de dina frigör du resurser åt andra.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: När lagret inte räcker?
InläggPostat: ons 07 jan 2015, 15:14 
Offline
Praeparatio est superesse
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre 26 dec 2014, 01:19
Inlägg: 720
hej hopp.

det är ju nu som jag tror på den modellen jag beskrev i en annan tråd. man bör vara en mindre by som hjälps åt med att sörja för alla tillsammans. alla är duktigare på något och de får då ansvar för att odla vete/råg åt alla. någon är bättre på att hålla får/getter vilket de löser åt alla. någon tar hand om att sköta byggnader mm åt alla. äldre barn tar hand om mindre och de äldre. trots att vi ofta har en "jag klarar mig själv" inställning så tror jag inte den passar så bra om man vill leva, kanske inte gott, men i alla fall bra. tycker vi har en hel del att lära oss av våra södra europeiska länder tex där man har en mycket större familjesammanhållning.

lek bara med tanken att du tar med din brors/systrars familjer dina föräldrar och dina barn redan där har man ju en bra grund till en lite by. ev kan de va lämpligt att att plocka med några vänners familjer så genbanken blir lite mer utspädd.
å andra sidan så fungerar konceptet bra så kommer ju alla vilja gifta in sina döttrar/söner till byn där allt fungerar bra?

_________________
Semper in primis


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: När lagret inte räcker?
InläggPostat: sön 25 jan 2015, 23:43 
Offline
Borgmästare i Jericho
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 01 feb 2012, 19:03
Inlägg: 241
Ort: Västra Götaland
Därför är det viktigt att man inte är ensam. Det handlar om att vara en grupp individer med olika kunskaper som strävar efter samma beredskap.

Citera:
Ett samhälle är en grupp av människor som förenas av ett nätverk av sociala relationer med viss varaktighet och kontinuitet. Ett samhälle är territoriellt avgränsat och individerna i samhället delar gemensamma institutioner samt, i högre eller lägre grad, en gemensam kultur och tradition. Ett samhälle överlever sina samhällsmedlemmar och reproducerar sig självt. Källa: Wikipedia Sverige

_________________
Bovar! Banditer! Byråkrater!
Swedish Prepper din källa för survivalism, matlagring och katastrofberedskap.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: När lagret inte räcker?
InläggPostat: mån 26 jan 2015, 02:13 
Offline
Greyman

Blev medlem: ons 03 sep 2014, 11:06
Inlägg: 362
Ort: Svedala
@scorpio_xri: Prepperby, prepperby!

@MulenDag: prepperby är nog ett svar på hur man ska klara sig när lagret inte längre räcker, försöka bygga upp ett litet samhälle tillsammans på nytt... ...så säg till när du hittat det perfekta stället så vi andra kan köpa in oss ;)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: När lagret inte räcker?
InläggPostat: mån 26 jan 2015, 07:57 
sneakpeek skrev:
...så säg till när du hittat det perfekta stället så vi andra kan köpa in oss ;)


Inse att prepperbyn aldrig kommer hända så länge inte en sluten grupp via PM och fysiska kontakter kan komma överens om att dom passar som grupp,
och därefter tar steget att se till att all finansiering är ordnad och ungefär vart man kan tänka sig det och hur mycket det får kosta.
Hittar man det "perfekta stället" vore väl knappast ett öppet forum rätt ställe att diskutera det.

Inte riktat mot dig på sneakpeek. Jag ser den ironiska undertonen

Det som förvånar mig är forumet som helhets tro på att någon skall fixa det och sedan bjuda in kreti och pleti att få delta för en ringa summa,
och att det skall vara på precis rätt avstånd för var och en. Är det bara orealistiska gröna vågen våta preppdrömmar av dom flesta?
Jo en BOL för tillfällig flykt kan man slå sig samman och köpa, men en prepperby kräver betydligt mer kapital eftersom den förutsätter självförsörjning för gruppen med både skog och åkermark.
Finns det inom forumet underlag för att tex 5-6 medlemmar lägger in en miljon var miljon var skulle det gå men om vi ska vara ärliga finns knappast det underlaget.
Eller jo antalet finns nog men utspridda över hela landet med helt olika krav på lämpligt område.
Kräver också en stor del finansiering genom eget kapital utan lån för att säkerställa kontinuitet även under en nedgång utan att banken försöker ta över någon del när lån ej kan betalas.

Sluta drömma.... Köp ett eget BOL med lite skog/mark om ni har pengar över.
Om ett par medlemmar hittar lämpliga objekt inom ett begränsat område så är det en bra grund. På säg 5 års sikt kanske det kommer ut ett par objekt till i samma område
och gruppen kan utökas men inget man kan förutsätta. Det är en möjlig väg. Allt på en gång kommer inte fungera.

Det var då en negativ jävel kanske ni tycker men vad jag menar är att drömmarna kan ha motsatt effekt. Man väntar på något som aldrig kommer att uppnås,
och missar då samtidigt dom enklare tillfällen som erbjuds som gör att man kan komma igång i det lilla.


Top
  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 20 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008


Våra villkor | Integritet