Swedish Survivalist

Är du förberedd?





Ny tråd Svara på tråd  [ 52 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?
InläggPostat: ons 30 nov 2016, 19:06 
Offline
Se till att påsen är tät så inte vacuumet pyser ut!
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 04 aug 2015, 14:10
Inlägg: 1142
Dweomer skrev:
Förvara torrfisken torrt och svalt bara så håller den länge . Tänk på kundvagnarna som brukar stå i affärerna nu strax före jul med torrfisk för att göra egen lutfisk av .
Torrfisk säljs ju även som godis i påsar både till människa och djur .


ja, det är den bilden jag har av torrfisk, men när jag googlade lite så läste jag att den ska förvaras i 2-5 grader, men det visade sig vara brasilianska sidor och där är ju klimatet lite annorlunda...

_________________
Det viktigaste är inte vad du har, utan vad du gör med det du har.

Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?
InläggPostat: ons 30 nov 2016, 19:09 
Offline
Konservprovsmakare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 13 sep 2016, 19:55
Inlägg: 61
Dweomer skrev:
Näringsvärdet är högt i torrfisken med mycket protein http://matkalkyl.se/se-torkadfisk.php

Här bara en sida som säljer torrfisks godis
http://torrfisksnack.no/

Intressant! Tackar!


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?
InläggPostat: ons 30 nov 2016, 19:09 
Offline
Skärmskyddsmäklare
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 31 okt 2015, 07:19
Inlägg: 312
Har tänkt kontakta http://www.nordicpack.com i Nykvarn för att köpa burkar som är billigare än Weck. Men än har det inte hänt... :o
Åt ca 1.5 år gammal köttfärssås som smakade som nygjord!
Kom ihåg att koka in med en bra tryckkokare avsedd för ändamålet bara. Använder själv Presto men den har inte gått på länge nu...

Tyvärr har glutenintolerans i familjen gjort det svårare med omväxlingen i lagren. Blir mest ris och potatis på kolhydratsidan...


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?
InläggPostat: ons 30 nov 2016, 19:09 
Offline
Se till att påsen är tät så inte vacuumet pyser ut!
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 04 aug 2015, 14:10
Inlägg: 1142
Det land i Europa där man äter mest torkad fisk idag gissar jag är Portugal, där torkad torsk, bacalhau seco, tycks vara en nationalrätt. Och den kulinariska kulturen har också spridit sig till Brasilien. Som Dweomer skriver är den klart rik på protein. Likaså mineraler och vitaminer.

http://www.bacalhau.com.br/tipos.htm

_________________
Det viktigaste är inte vad du har, utan vad du gör med det du har.

Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?
InläggPostat: tor 01 dec 2016, 00:27 
Offline
Konservöppnaren är min käraste ägodel.
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 17 okt 2015, 16:45
Inlägg: 217
Mulendag: Egentligen tror jag att du har tänkt igenom detta och har mkt bättre koll än jag men så här går mina tankar på alternativen (som kan kombineras):
i) Lagra det du äter till vardags och rotera sas lagerna hela tiden (tonfisk några gånger per vecka, hmmm...).
ii) Köp in konserver och liknande som klara sig några år och ta det som en kostnad, dvs kassera det du inte hinner äta upp i tid. Slöseri imho.
iii) Köp dedikerade lager av mat med lång hållbarhet som du inte behöver bry dig om (Mountainhouse el dyl).
iv) odla egen mat, konservera/torka/mjölksyra och förlita dig på flöden istället för lager.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?
InläggPostat: mån 19 dec 2016, 22:56 
Offline
Inte utan mina marshmallows!

Blev medlem: mån 20 jul 2015, 17:47
Inlägg: 164
Förr i tiden mjölksyrade man mycket, mest olika kålsorter. Lerkärl med surkål kan grävas ner och håller på det sättet länge, skulle dock inte tro att det handlar om år men äter man surkål kan det vara värt att lagra i jordkällare på hösten.

Vissa sorters pumpa håller längre än 8 månader, inte alla frukterna dock då skador på skalet förkortar lagringstiden. Fördelen är att de inte kräver kyla för att hålla sig.

Matolja borde vara vettigt att köpa på sig, blir den dålig kan man elda med den! Mysiga oljelampor kan man ju använda till vardags, ett sätt att rotera.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?
InläggPostat: mån 19 dec 2016, 23:18 
Offline
Se till att påsen är tät så inte vacuumet pyser ut!
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 04 aug 2015, 14:10
Inlägg: 1142
Apropå torkad fisk: såg nyligen ett rejält lager på en stormarknad i Frankrike. 60 euro för ett paket på 7 kilo. 21 g protein per 100 g. Kylförvaras 0- 6 grader. Frågan återstår hur länge man kan förvara detta om man inte har det i kylgrader.

_________________
Det viktigaste är inte vad du har, utan vad du gör med det du har.

Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral.


Top
 Profil  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 52 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet