Swedish Survivalist

Är du förberedd?Kategoriregler


Ficklampor, bärbara sökstrålkastare, lysdioder, nödbelysning, batterier, batteriladdare, USB-laddare och batteribankar.Ny tråd Svara på tråd  [ 36 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Olika typer av ficklampor
InläggPostat: lör 12 okt 2013, 21:50 
Den idealiska ficklampan är liten, lyser starkt, har mycket lång drifttid per batteribyte (om man ens skulle behöva byta batteri någonsin) och är mycket billig och tålig.

Naturligtvis finns det ingen ficklampa som samtidigt uppfyller alla dessa kriterier, särskilt hög ljusstyrka, lång drifttid och liten storlek är omöjligt att uppfylla samtidigt. Men två av dem är ganska enkelt att uppfylla samtidigt. Man kan nog till och med säga att om inte minst två är uppfyllda så är det en dålig ficklampa. Sedan kan det vara aktuellt att köpa den ändå. Kanske för att den är billig och man kan köpa många, eller för att den är särskilt tålig och därför bra som reservlampa.

I denna tråd tänkte jag att vi kunde ge exempel på ficklampor som vi har testat, och beskriva hur relationen Storlek/Ljusstyrka/Drifttid ser ut, och vad det innebär att lampan passar till. Pris och tålighet kan naturligtvis också tas med om det är viktigt. Liksom hur enkel den är att använda och kanske även driftskostnader eller batterityp.

Ta gärna upp alternativa användningsområden, om du inte håller med en beskrivning. ;)


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Olika typer av ficklampor
InläggPostat: lör 12 okt 2013, 21:55 
MagLite 2D LED.
Stor lampa, medioker ljusstyrka, bra drifttid. Reservlampa som kan ligga länge.

Passar utmärkt som en lampa som man använder sällan men då är det viktigt att den fungerar och är enkel att använda. Med alkaliska batterier av god kvalitet, och i hyfsad torr och sval miljö, kan lampan hänga i beredskap i decennier. Passar bra att ha hängande vid säkringsskåpet eller innanför dörren i ett uthus eller en källare utan belysning. Eller i handskfacket på en bil. Storleken innebär att man inte vill bära omkring lampan långa sträckor, men å andra sidan rymmer den D/R20 batterier som kan ge extrema drifttider. Det är en ganska dyr lampa att köpa ny, och är därför svårt att rekommendera att någon köper den idag. Men har man en liggande så kan man gott kosta på den en uppsättning extra fina Duracell batterier och hänga upp den på en vägg där man tror att det kan uppstå tillfälliga behov av extra ljus.

Jag har en hängande i svalen till min jordkällare. Den har hängt där ett par år nu, utan batteribyte. Används någon enstaka minut med någon dags mellanrum.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Olika typer av ficklampor
InläggPostat: lör 12 okt 2013, 21:57 
Offline
Skärmskyddsmäklare
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre 23 dec 2011, 23:36
Inlägg: 307
har en liten zoomledlampa från IRONSIDE, liten och smidig med ett väldigt bra sken. sprider bra och har en väldigt stark lyspunkt om man zommar in.

typ en sånhär: http://www.jula.se/led-ficklampa-1-w-957116

_________________
Vem behöver pengar när det inte finns nått att köpa?


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Olika typer av ficklampor
InläggPostat: lör 12 okt 2013, 22:17 
Hugsby P2 från dx.com

Liten lampa, bra ljusstyrka, medioker drifttid. Bra som ficklampa att förvara i jackfickan, som komplement till en nyckelringslampa.

Ganska billig lampa som man kan köpa flera av, och förvara lite här och där eller ge bort. Med laddningsbara NiMh AA eller Li-Ion 16340 blir det mycket låga driftskostnader. Men det är rimligt och troligen nödvändigt att då också ha med reservbatterier. Passar särskilt bra utomhus på längre avstånd då ljuskäglan är väl fokuserad. Men genom att lysa indirekt upp i ett vitt tak eller en vägg kan den lysa upp rum inomhus också.

Med alkaliska batterier kan den också vara en bra reservlampa som används sällan, men med ett enda alkaliskt batteri blir ljusstyrka och batteritid rätt dålig. Storleken innebär att den lätt slarvas bort. Jag har tre Hugsby P2, men jag vet bara var två av dem finns... Ligger i varsin jacka, med extra AA batterier.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Olika typer av ficklampor
InläggPostat: lör 12 okt 2013, 22:27 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 05 maj 2012, 14:22
Inlägg: 4166
Har provat det mesta som lyser...

Tänkte ta några av dom lampor som jag upplevt som funktionabla och berätta lite kort.

Surefire 6P - Slitvargarnas slitvarg, lätt att uppgradera, strömbrytare med vridfunktion för konstant på, vattentät och i ett bra format. Finns i en mängd olika modeller, men i mitt tycke är dom äldre med separat glödlampa/LED bäst eftersom dom är lättast att uppgradera. Nackdelen skulle väl vara att dom är lite kinkiga på batterier... företrädesvis CR123, och tuben är för liten för vanliga 18650 laddbara. Ficklampornas Volvo 240 Deluxe.

4Sevens Quark Tactical AA - En kanonlampa med modern LED, litet format och bra prestanda. Går på ett AA-batteri och klarar de flesta situationer, har individuellt ställbara lägen och går att använda i moonlight-läge för att navigera i mörker utan att lysa mer än nödvändigt.

Streamlight Sidewinder - Amerikanska militärens val, finns i flertalet versioner men military AA är bäst enligt min erfarenhet, många olika färger och lägen på ljuset, tålig som få och startar alltid i lägsta läget för att inte röja dig i natten.

4Sevens Preon - Har den minsta AAA-modellen i titan, helt kanon lampa för dagligt bruk. Finns ju även en budgetmodell som heter EZ AA som också är en superbra lampa för EDC.

Aleph A19 - Semicustomlampa som har enormt fina egenskaper för dig som vill ha en bra EDC, man väljer själv vilka effektlägen man vill ha på sin lampa, och vilken diod som ska förse dig med ljuset. Ljusbilden är rätt snäv, men jag tycker att lampan är sjukt trevlig, och samtidigt mycket slitstark. Samtidigt är den kompatibel med Surefire E-serien, så man kan byta delar lite som man vill.

Ska försöka fylla på i takt med att jag kommer på dom :)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Olika typer av ficklampor
InläggPostat: lör 12 okt 2013, 22:40 
gamla maglight, från tiden då belysning gjordes med glödlampor, stora tunga och hyggliga i kvalitet, men, dom behödes smörjas så dom inte oxiderade i gängorna och innvändigt, gummit vid strömbrytaren är en förbrukningsvara, tar bara 10-20 år innan dom vittrar sönder

förr var dom kungar bland mellanprisficklamporna , men det var då

zebralights vinklade floodlampor,
helt underbara, bra mekaniska, bra ljus , litet format
lampan som är gjord för att annvändas nära dig, perfekt när man jobbar med händerna, bra saker för att fästa på huvud och kläder
rekomenderas


osram plattficklampa med lysrör, en sak som funkade bra för arbete, utgången teknik, som nu har ersatts av zebralightsficklamporna


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Olika typer av ficklampor
InläggPostat: sön 13 okt 2013, 12:24 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 05 maj 2012, 14:22
Inlägg: 4166
Jag gillar minimalistiska lampor, inte för många ljuseffekter och enkla att använda. Zebralight är föredömliga, och deras AA-modeller utan reflektor är otroligt användbara. Med pannbandsfäste är dom mångsidiga som tusan!


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Olika typer av ficklampor
InläggPostat: ons 23 okt 2013, 00:32 
Offline
Är varmvattnet slut?

Blev medlem: mån 21 okt 2013, 22:30
Inlägg: 22
Några fler rekomendationer?


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Olika typer av ficklampor
InläggPostat: ons 23 okt 2013, 08:13 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 05 maj 2012, 14:22
Inlägg: 4166
Om man har en vanlig Maglite 3D så kan man ju via adapters faktiskt få den att funka med både D-celler, C-celler, AA och Lithiumbatterier. Rätt mångsidigt.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Olika typer av ficklampor
InläggPostat: ons 23 okt 2013, 09:53 
Offline
Ingen fara, jag har ett gem i fickan!
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 28 maj 2013, 16:13
Inlägg: 1734
ssisnice skrev:
Några fler rekomendationer?

För EDC: http://www.aliexpress.com/item/Two-Powe ... 34151.html
54cent stycke, billigare än vad batteriet kostar här.
Tryckknappen har låsning, så man behöver inte hålla den i handen.
Batteriet är 2016 och kan bytas genom att öppna två skruvar.

_________________
borrow, spend & pretend
Confidence - the feeling you have before fully understanding the situation.
3-3-3 Radio Plan


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Olika typer av ficklampor
InläggPostat: ons 23 okt 2013, 10:42 
Offline
Är varmvattnet slut?

Blev medlem: mån 21 okt 2013, 22:30
Inlägg: 22
Såg att det fanns massor (med bra recensioner) på dx, men vad är det jag ska kolla efter när jag ska välja? http://dx.com/c/flashlights-lasers-999/ ... lights-901


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Olika typer av ficklampor
InläggPostat: ons 23 okt 2013, 12:01 
Börja med att fundera på vilket behov du faktiskt har. Det finns hur många ficklampor som helst, de flesta väldigt blanka och fina och lyser starkt.

Typiskt finns det inte en ficklampa som samtidigt uppfyller alla behov. Utan i olika situationer behöver du olika ficklampor. Samma sak med knivar, matlagningsutrustning, sovsäckar, kläder och en massa annat.

Börja med att beskriva situationerna där du behöver ficklampan.

Är det ett tillfälligt strömavbrott hemma? För att kolla säkringsskåpet? Cykellyse? Är det ute i skogen en månad efter att zombies tagit över? Är det i bilen? Är det i fickan ute på stan under julhandeln? Är det för nöjet med att ha en extremt stark strålkastare i handen? Att montera på ett vapen? Eftersök av vilt? För att hämta ved i vedboden, eller potatis i jordkällaren? Läsa en bok under ett strömavbrott? Är det på väg hem till fots genom staden i samband med ett större elavbrott? Räknar du med att använda ficklampan ofta och behöver laddningsbara batterier? Eller tror du att ficklampan kommer att användas mycket sällan och därför krävs batterier som inte har hög självurladdning? Behöver du mycket ljus eller räcker det med lite? Behöver du lång drifttid eller har du med extra batterier? Osv.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Olika typer av ficklampor
InläggPostat: ons 23 okt 2013, 17:59 
Offline
Är varmvattnet slut?

Blev medlem: mån 21 okt 2013, 22:30
Inlägg: 22
Sorry, skall utveckla. Köpte precis en Olight I3 EOS till EDC, så nu behöver jag en till min BOB/friluftsliv. Helst inte över 150-200 kr.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Olika typer av ficklampor
InläggPostat: ons 23 okt 2013, 18:41 
Offline
Se till att påsen är tät så inte vacuumet pyser ut!
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 06 jul 2011, 20:05
Inlägg: 1224
Ort: Stockholm
ssisnice skrev:
Sorry, skall utveckla. Köpte precis en Olight I3 EOS till EDC, så nu behöver jag en till min BOB/friluftsliv. Helst inte över 150-200 kr.Bra val av edc om den skall vara på nyckelknippan.
Jag skulle spara längre och sen köpa denna för ca 440:- i min BOB http://www.zebralight.com/H52w-AA-Headl ... p_120.html. Men om du inte vill överskrida din budget så kanske denna http://www.addnature.com/product.aspx?p ... MONDGIZMO2. Men i BOBen skulle jag alla gånger välja pannlampa om jag bara ska ha en och då finns inte så mycket att välja på under 200:- om man ska ha en bra, det tycker i alla fall jag. Men vad som är bra är ju upp till användaren.

_________________
http://bodisforberedelser.blogspot.se/


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Olika typer av ficklampor
InläggPostat: lör 26 okt 2013, 22:39 
Offline
Jamen ett par stearinljus är ju alltid trevligt att ha!
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 24 aug 2010, 05:54
Inlägg: 144
Ort: Småland
När det gäller en lampa för t.ex EDC så har jag alltid gillat smala lampor som lätt får plats i fickan, är dem för stora och "knöliga" så slutar det ofta med att man helt enkelt inte tar med sig den.

En annan faktor som är mycket viktig för mig är batterityp, jag vill ha vanliga batterier som är lätta att få tag på och då är man begränsad till AA och AAA, CR123 och liknande går bort direkt även om dem har bättre kräm och batteritid. AA och AAA går att köpa överallt och finns även i många apparater som man kan låna av i ett nödläge, jag har aldrig sett en fjärrkontroll med t.ex CR123.

Jag började med att bära en 4Sevens Preon I som är en liten smidig lampa för ett AAA batteri, den har ändå 70 lumen och ett par olika ljuslägen. Problemet var att knappen var för lätt att trycka på och ibland kunde batteriet vara dött efter att lampan suttit i fickan någon dag och det funkade ju inte alls.

Efter det så bytte jag till en Streamlight Microstream som har lägre lumen och bara ett ljusläge men det fungerade bättre för mig. Det viktigaste var även att knappen är trögare och det är ingen risk att lampan går igång när man t.ex böjer sig ner eller sitter ner.
Efter ca två år med den lampan så är jag helnöjd, den är alltid med och har aldrig svikit mig. Jag bytte upp mig till en Streamlight Stylus Pro (2st AAA) för några månader sedan och placerade då Microstreamen i EDC fodralet istället.

För er som inte känner till lamporna:

http://www.youtube.com/watch?v=6YvBLRJX0jk

http://www.youtube.com/watch?v=03LLPuno310

http://www.youtube.com/watch?v=kevTXAEdQDQ


Top
 Profil  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 36 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet