Swedish Survivalist

Är du förberedd?




Ny tråd Svara på tråd  [ 8 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Fiskodling
InläggPostat: mån 06 okt 2014, 21:58 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Passar riktigt inte in bland jakt och fiske .

Att ha en damm och kunna odla fisk är få förunnat . Och en kunskap som kan vara bra att lära . Fisk är en bra proteinkälla .
Och även bra för husdjuren som kan behöva extra protein som höns och grisar .

Finns många sorters fisk man kan ha i en damm från vanliga rudor till exklusiv röding . Men det beror på vad man har för damm och hur mycket vattenflöde man kan få .

Rudor kan klara sig i dåligt vatten , de förvandlar kalorier till socker och sedan till alkohol på vintern så deras blod har "antifrys" . De kan klara sig även om dammen är mer eller mindre bottenfrusen . Och de kan leva av det mesta i växtväg . Guldfisken är en förädlad form av ruda som man tog fram i Kina . Ynglar av sig utan problem .

Karp finns i många former och liksom rudan klara lite sämre vattenkvalitet . Men inte helt utan genomströmning . Växer fort men är svåra att få att yngla av sig . De flesta av de karpar som odlas kommer från platser som har högre vattentemperatur och det är ett krav för att de ska föröka sig .

Nackdelen med de här ovan fiskarna är ju också att de inte smakar så gott om de går i dyngigt vatten (stillastående) och att de hälsomässigt inte är så bra .
Men munkarna odlade karp i dammar på somrarna och på vintern hade de brunnar utanför köken med karp i så de hade fisken nära .

Röding är en fin fisk som är god men växer långsamt och kräver kallt vatten så de går oftast inte i dammar som värms upp av solen . Eller där vattnet tas från vattendrag som värms mycket på sommaren . De kräver starkare genomströmning än de ovan nämnda fiskarna .

Öring växer lite snabbare men tar ändå ca ett år på sig för att bli klar . Så sätter man i på våren är de inte klara förrän sommaren därpå . De äter ca ett kilo mat för ett kilo tillväxt . Och kräver bra vattenkvalitet .

Regnbågsforellen växer snabbast och kräver då väldigt bra med mat under den korta tiden och de kan bli klara under samma år .

Att blanda fiskar kan ha sina sidor . Olika laxfiskar går bra men man ska inte ha tex karpar med laxen . Vissa karpar äter upp rommen från andra fiskar och även sin egen artfrändes .

Av våra vanliga arter i svenska vatten så går både gädda och abborre bra att odla i dammar . Gäddan kräver nästan att man har en damm med annan fisk för att hålla den med mat medan abborren kan klara sig med en maskodling . Vilket går även med laxfiskarna . Men det krävs en maskodling med lite storlek om den ska räcka . Nu finns ju pellets att köpa , men efter SHTF så hör mask till det billigaste .

Man bör inte ha en maskkompost med kompostmaskar , de har en otrevlig smak som fisken inte tycker om och då äter de mindre utan man bör ha daggmaskar .
Fodret kommer vara det som begränsar hur mycket fisk och hur stora dammar man har . Att tillverka eget foder av växter och tex fisk är svårare .

Sedan är det inte bara att slänga ut mat lite hur som helst . De ska ha mat då de är hungriga inte annars , så man ger så länge de äter och slutar då de börjar att ge sig . Om det är mycket varmt i vattnet så kommer den mat de inte äter upp att lägga sig på bottnen och börja ruttna .
Det kommer att stjäla syre ur vattnet och ge syrebrist och fiskdöd . Det kan även ge upphov till sjukdomar pga bakterier .

Syrebrist kan man hjälpa mot med tex en syrepump eller tom en vanlig dränkbar länspump . Den slangen från länspumpen som blåser ut vattnet trär man genom ett rör och försöker att rigga så att vattnet får falla tillbaka i dammen från lite höjd . Då syresätts både det vattnet som går genom pumpen samt att rotationen som blir när vattnet forsar ner i dammen igen gör att det blir syresatt . Man kan även använda sig av dräneringsrör .
Även sättet att bygga munken kan hjälpa till med syretillförseln men det kommer längre ner .

När man hanterar fisken ska man alltid blöta sina händer . Helst ha handskar på . Fisken har ett slemskikt utanpå fjällen och om det skadas så kan sjukdomar få fäste , så hantera så lite som möjligt . Fångsthåvarna ska vara så kallade knutlösa . Knutarna är annars nog för att ge skador på fisken . Och blir en fisk sjuk så brukar det sprida sig .

Att flytta större mängder fisk är ingen svårighet . Man kan använda IBC-tankar som man skurit upp ovansidan på lite mer så att man kan komma ner med en håv där . Sedan har man vanliga syrgastuber som de man har till svetsen för att syresätta vattnet .

En sak man ska tänka på är vart man tar sitt vatten till dammen . Är det ett vatten som har ett växt och djurliv som kan ta skada ska man kolla det extra . Tänker tex på kräftpesten som kan spridas genom att man hämtar fisk i ett vatten som är drabbat och har i sin damm . Men vattnet därifrån sedan följer med ut i ett vattendrag med flodkräftor som är friska .

En modell av syrepump
Bild

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fiskodling
InläggPostat: mån 06 okt 2014, 21:59 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Dammbyggnad och konstruktion av själva munkarna

Dammen bör inte vara bredare än att man med lätthet kan kasta över den , kommer till det senare . Så 6 meter brukar vara en bra siffra . Längden kan däremot vara större och 15-20 meter ger en bra volym med vatten . Djupet frostfritt och då är 1,3-1,5 meter hållbart .

Det kan vara bra att ha vattnet via kanal från det vattendrag där man ska ta det . Dels så stör man mindre i vattendraget direkt med tanke på vattenmiljöerna mm och så har man fler möjligheter att styra vattnet . Man bör om man kan ha minst två dammar så att man under torraste delen av sommaren kan tömma den ena dammen helt och låta den desinficeras av solen . Det dödar både bakterier och sjögräs .
Sjögräs är fint på rätt ställe , men i en damm för fiskodling så omöjliggör det notdragningen tex .

Har man en sankmark så kan man med fördel lägga dammen där och man gräver ur den storlek man vill ha , sedan lägger man ut markduk . Behövs ingen sån tjock ogenomsläpplig duk som man annars bygger dammar av i trädgården . Utan vanlig markduk räcker om marken är sank sedan förr . Än bättre om det är lera under . Ovanpå duken lägger man sedan ett lager sand som man kan byta då det blir för mycket gegga i det .
Krattar man när dammen är torrlagd så hjälper det för att rena med .
Marken som förr var för sank för att bruka brukar torka upp och bli användbar också som ett extra plus . Vattnet flyter enklare genom dammen än genom marken omkring .

Den här kanalen in mot sina dammar från vattendraget bör ha en munk så att den går att stänga allt inflöde från vattendraget . Tex så dammen/dammarna ska tömmas , om det skär sig och man måste stänga flödet för reparationer , byte av munkar mm mm . Även då munkar från kanalen och in till respektive damm så att man kan leda vattnet genom dem som man vill .
Till den storlek av damm jag beskrivit här så har två 110 rör funkat bra . för att leda vattnet in i dammen . Alltid smalare rör in än ut ur dammen så det blir ett sug genom och den blir lättare att tömma . Nivån bestämmer man med munken sedan .

För att få bättre syretillförsel så kan man sätta en nittiogradare på röret nere i dammen och sedan sticka i ett rör som går nästan upp till ytan . Då kommer vattnet att forsa lite mer och bubbla så att syre tillförs . Men man måste kunna ta bort kröken (eller vrida den) och röret upp enkelt när man ska dra not eller så får man börja efter röret . Det går men fisk brukar kunna gömma sig där .
När det är varmt i vattnet och mer syrefattigt så ser man fisken samlas under det där spolandet .
Rördimentionen ut från en sån här damm kan då vara 300 . Även utloppet bör gå genom en kanal tillbaka till vattendraget och viktigt även det ligga högre , annars kan vatten tränga in i dammen bakvägen .

Rören in i dammen bör ligga i mitten av dammens bredd och ca 2-3 meter in från kanten så att vattnet inte kan gröpa ur kanten . Samma gäller med munken som sitter i utloppet . Den bör ligga ca 2 meter in från kanten . Tjäle kan annars krypa ner runt om och munken kan skjuta upp och rören öka isär som ligger i marken . Man får bygga enkla bryggor ut så att man kan rensa galler och öka eller minska på höjden av vatten i dammen . Bra är att kunna tömma en del av vattnet då man ska dra noten .

Munken byggs som ett L där den höga delen alltid ska sitta där vattnet tas från så i kanalen som förser dammen eller i dammen där man före kanalen som tömmer vattnet . Den byggs av tryckta bräder och så gjuter man in röret som ska vara beroende på dammstorleken eller in eller utloppet . Men gjutningen ska bara vara fram till vinkeln mellan liggande och stående i Let . I den stående delen ska det finnas ett par lister som har bredden av plank eller galler som man ska använda för att reglera in/utflöde och höjd på vattnet .
Normalt så brukar gallret sitta överst för att bli lätta att rensa och under har man så många plank som behövs för att hålla höjden på vattnet .
I munken som ska sitta i kanalen som förser dammen med vatten räcker det med galler .
Vissa omständigheter gör att man även kan behöva gallret vid bottnen . Har man en väldigt liten damm så får man flytta gallren oftare . Har man gallret högst upp så släpper man ut mer varmt syrefattigt ytvatten och vid bottnen så släpper man mer vatten från bottnen . Storleken på "hålen i gallret" beror på storleken på fisk man har . Här används oftast gallerhyllorna ur gamla kylskåp . Men även mycket tätare då det är fiskyngel i dammen . Genom att sätta i fler eller ta bort plank så höjer man och sänker vatten nivån och det kan man behöva göra flera gånger även för att hålla en stabil nivå . Det beror på vattnets tryck beroende på regn tex . Mycket regn ökar vattenvolym och tryck . Och för att minska risken för att det ska skära sig så kan man få släppa ut mer vatten . Gallren behöver också rensas i alla fall två gånger per dag men höst och vår oftare .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fiskodling
InläggPostat: mån 06 okt 2014, 21:59 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Hur man drar not

Munk på land
Bild

Här ser man röret i bottnen som är ingjutet samt övre delen med spåren för att släppa ner plank och galler
Bild

Rören i bottnen på dammen tömd (har varit tömd så länge att det börjat växa gräs i dammen :-g )
Bild

Munken i vattnet där man ser lite av avståndet till land
Bild

Noten upphängd på tork över ett staket
Bild

Att dra not är inte svårt då man lärt sig det .
Den är ju byggd som ett när men många gånger kraftigare och ett nät duger inte som ersättning . Man ska ha en vattennivå som inte är djupare än noten , utan noten bör vara lite högre .
Undre tenen eller botten tenen ska alltid gå före , och man får inte gå för fort då kommer den att lätta från bottnen och fisken simmar över .
Man får heller inte dra övertenen så hårt att den sjunker för då simmar fisken över .Utan ett jämnt och stadigt tempo . Saker i dammen som noten kan haka upp sig i ger utrymme för fisken att smita mellan därför är det viktigt att det hålls rent i dammen . Mycket alger eller sjögräs sätter igen noten och skadar fisken förutom att det blir så tungt att dra att det inte funkar .
När man börjar komma till änden av dammen är det bra att ha fler som hjälper till så att en person tar en ände av notens över och undertenar . Annars när man drar är det enklare att vara en på var sida .
Men vid nederkanten där man tar upp så ska kanterna mellan över och undertenarna dras upp så att noten hålls ihop och sedan tar man upp Bottentenen och så sidorna tills man har fått bottentenen helt ur vattnet . Övertenen får man aldrig släppa på för fisken kommer att trycka mot nätet så att om man inte har övertenen under kontroll så simmar fisken enkelt över . Sedan drar man in lite mer eftersom man håvar upp fisken ur noten . Det ska bildas som ett tråg av noten . När man är klar och fått de fiskar man vill ha så fortsätter man att dra upp bottentenen tills noten vänder sig och fisken kan simma iväg .

Om man bara missar det minsta så smiter fisken och det är bara att starta om .

Vill man bara ha lite fisk så kan man starta med att dra på tex halva dammen och därav det här med att man bör kunna kasta en lina över .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fiskodling
InläggPostat: mån 06 okt 2014, 23:34 
Offline
Jaharru, du köper 6 burkar vita bönor?. Höhöhö

Blev medlem: ons 19 sep 2012, 06:59
Inlägg: 129
Det finns lite gamla nedlagda kalkbrott i området som står orörda sen länge och har blivit vattenfyllda. Det är inte så mycket fisk däri, någon liten abborre men skulle man kunna "slänga i" något som skapar något sorts ätbart större bestånd som sköter sig självt? Det är ju betydligt större än en damm och JÄKLIGT djupt, säkert 20m iaf.

Eventuellt kunde man få tillåtelse av markägaren som mest är här under älgjakten, men OPSEC är ju också bra annars...


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fiskodling
InläggPostat: tis 07 okt 2014, 00:17 
Offline
Undrar vad min nästa titel blir...

Blev medlem: fre 03 jul 2009, 02:52
Inlägg: 172
Var det ruda man odlade i ganska stor mängd i den södra landsändan och sedan fraktade levande på järnväg till England i lådor med fuktig halm/motsvarande?


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fiskodling
InläggPostat: sön 12 okt 2014, 18:03 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Har skrivit in mer här ovan nu


proppen skrev:
Det finns lite gamla nedlagda kalkbrott i området som står orörda sen länge och har blivit vattenfyllda. Det är inte så mycket fisk däri, någon liten abborre men skulle man kunna "slänga i" något som skapar något sorts ätbart större bestånd som sköter sig självt? Det är ju betydligt större än en damm och JÄKLIGT djupt, säkert 20m iaf.

Eventuellt kunde man få tillåtelse av markägaren som mest är här under älgjakten, men OPSEC är ju också bra annars...


Hur mycket in och utflöde är det ? Är det bara grundvatten och regnvatten så kan det snabbt bli för lite syre när antalet fiskar ökar .

Glajdarn skrev:
Var det ruda man odlade i ganska stor mängd i den södra landsändan och sedan fraktade levande på järnväg till England i lådor med fuktig halm/motsvarande?


Kan det mycket väl vara för rudan klarar det mesta .


Jag skulle gärna ha lite lake i mina dammar , men de ska ha så mycket rent vatten att det blir svårt . De överlever inte i en damm . Det brukar smita in smålakar i dammarna då och då och de dör innan de hinner växa till sig mer än ca 15 cm .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fiskodling
InläggPostat: sön 12 okt 2014, 18:31 
Offline
When your mind say impossible, possible still has a lot left
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor 24 jul 2014, 14:49
Inlägg: 3199
Ort: Mälardalen
kanonbra tråd! :up:

_________________
Mindset of a winner: "The desire to win is important, but the will to prepare is vital."


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fiskodling
InläggPostat: mån 13 okt 2014, 17:09 
Offline
Står vid glasåtervinningen och tigger burkar.
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 13 sep 2010, 10:38
Inlägg: 2936
Ort: Somewhere over the rainbow...
Intressant, vi har länge haft problem att få munken tät vid anslutningarna till röret.

Tror inte att det gör så mycket om botten är gräsbevuxen då många småkryp borde kunna tillgodogöra sig näring och skydd från det, dessa borde nog bli fiskmat sedan tycker man.

_________________
Let's find out! SWEXIT!


Top
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 8 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008


Våra villkor | Integritet