Swedish Survivalist

Är du förberedd?

Ny tråd Svara på tråd  [ 27 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: BOL: Isolerat eller by? (En vända till)
InläggPostat: sön 01 dec 2013, 09:16 
Offline
Det stod ju "Välkommen" på mattan utanför dörren!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 03 jul 2011, 08:20
Inlägg: 1977
Jag är övertygad om att en by eller ett mindre samhälle är det bästa. Även om man har såna saker som risk för smittspridning i åtanke. Dessutom tror jag att man kan välja vilke by som helst som uppfyller vissa kriterier,
Ligga i glesbygd ffa långt från Mälardalen,
Långt från ett kärnkraftverk,
Det ska finnas igenvuxen eller obrukad jordbruksmark
Folket som bor där ska för högst 2 generationer sen ha ägnat sig åt de primära näringarna
Det ska finnas aktiva bönder

Vi vet inte hur framtiden kommer att utspela sig men det kommer att bli jobbigt. Jag tror att det blir väldigt svårt att klara sig på egen hand lång från andra. Ett samhälle av en viss storlek ger möjlighet till viss specialisering och att all problemlösning går snabbare. Skydd mot inkräktare blir enklare. Det finns alltid nån som kan peppa en när man är på väg att ge upp.

Smågräl och konflikter är sånt vi människor håller på med när vi har tråkigt och för lite att göra. När det verkligen gäller så är vi bra på att mobilisera.

Jag tror att det är bättre att göra ett val nu, flytta dit man tänkt bo för att göra sig känd i trakten. Hinna med att lära sig allt man behöver kunna innan det är dags. Kunskaperna är mycket viktigare än platsen. Om några generationer kommer det att finnas gott om platser att bosätta sig på, det gäller bara ta sig igenom sammanbrottstiden.

_________________
Ju mer säker jag är på att något är sant desto större är sannolikheten att jag har fel.
Jag stänger för möjligheten att ens överväga att jag har fel.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: BOL: Isolerat eller by? (En vända till)
InläggPostat: sön 01 dec 2013, 11:28 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8736
Smittrisken är inget problem i ett mindre samhälle där man inte har för många nya kontakter utifrån för jämnan .

Att isolera sig i skogen kan vara sämre då man inte får träna imunförsvaret alls . Men i en by så finns en lite bredare bas av smittämnen som man bygger försvaret emot så när man får kontakter utifrån så är chansen större att man klarar sig . Bor man helt isolerat och inte får dessa små påfyllningar så är man helt ställd för nya bakterier och virus och man drabbas ofta mycket hårdare .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: BOL: Isolerat eller by? (En vända till)
InläggPostat: sön 01 dec 2013, 15:21 
Offline
Var i hela friden är stormköket?
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 14 okt 2013, 15:09
Inlägg: 49
Jag vet minst en by i Norrland där de som bor har köpt upp gårdar när någon av de äldre (utan arvingar som vill bo där) dött. Det är dyrt, ja, men då kan man välja sina grannar. Och i Norrlandspriser, om man har lite skog att belåna eller så, så kan det nog vara en väldigt bra investering på sikt. En annons jag hittills inte sett på Blocket... "Köpes: Gård som ni inte säljer till vem som helst. Gärna egen brunn."

_________________
I väntan på ett klatschigt citat.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: BOL: Isolerat eller by? (En vända till)
InläggPostat: ons 04 dec 2013, 23:46 
Offline
Salt på lager? Bara lite. Ha, ha!
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 24 aug 2009, 09:31
Inlägg: 477
Med tanke på att alla de senaste årens grova hemrån drabbat ensligt liggande gårdar blir mitt svar utan tvekan; Byn!

_________________
Survivalism är inte egoism, genom att sörja för dig och de dina frigör du resurser åt andra.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: BOL: Isolerat eller by? (En vända till)
InläggPostat: ons 31 dec 2014, 14:45 
Offline
Praeparatio est superesse
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre 26 dec 2014, 01:19
Inlägg: 720
gammal tråd men ändå rätt intressant..

skall berätta om en kul anekdot från min tid på balkan..

hade mycket uppdrag som gick ut på att visa flagg och åka runt och titta till allt överallt.. de flesta människor som vi träffa på var rätt fokuserade på att se till sin egen familj och att rå om sitt eget hus. inte så konstigt kanske när de inte finns bränslen, ved, mat byggmaterial osv.. man vande sig tyvärr vid att de fanns en mentalitet av att sköta sig själv och sin familj och skita i alla andra..

en dag kom vi till en avlägsen del av vårt ansvarsområde och helt plötsligt ändrades vägen från att vara den vanliga crossbanan av lera till att bli en fint asfalterad väg.. alla i bilen satt och gapa, och ingen fatta något.. längre fram längs vägen kom vi till en liten by med ca ett 15 tal familjer. byn var ren och städad, vilket inte är så vanligt när det inte finns någon sophantering. det fanns fina hagar med betande djur. husen såg ut som att någon verkligen bodde där och tog hand om dem..

vi var tvungna att stanna och prata lite med dem. vi fick träffa byälsten som kan jämföras med en typ av borgmästare kanske. och han berätta att de under ett möte kommit fram till att ingen i byn mådde bra av att hålla på sitt. utan de gick ihop och delade upp sina sysslor baserat på byns bästa. de som var duktigast på att föda upp får och getter fick i uppdrag att göra det åt alla i byn. de som var de duktigaste på att odla ordnade med spannmål grönsaker åt alla i byn de som jaga gjorde det åt alla. snickarna hjälpte alla som en typ av vaktmästare åt byn.. osv. när någon behövde något för att klara sitt jobb tex de som odlade behövde en traktor så gick alla ihop och köpte en som de kunde använda till det. de fick den här lilla byn att blomstra trots att det var rätt eländigt inte mer än några mil bort. de odlade och födde upp djur på ett sådant sett att de kunde sälja av detta och överskottet hade de lagt på att få dit en firma från Tyskland som asfalterade deras "byväg"

vi kände verkligen att det här måste vara rätt väg att gå om man skulle hamna i samma sits. deras barn hade kläder och mat och de levde gott. det krävs nog en stark ledare, men som samtidigt kan medla mellan olika familjer så alla blir nöjda och får lika mycket av kakan.

min tro är att en liten enad grupp som alla kan olika saker men som vill samma sak, nämligen att kunna leva gott, vore det optimala. förmodligen lite svårt att uppnå men nog värt att sträva efter..

sorry om det vart långt. :?

_________________
Semper in primis


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: BOL: Isolerat eller by? (En vända till)
InläggPostat: ons 31 dec 2014, 15:03 
Offline
When your mind say impossible, possible still has a lot left
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor 24 jul 2014, 14:49
Inlägg: 3199
Ort: Mälardalen
Stordriftsfördelar och synergier genom sammarbete är helt oslagbara jämfört med nån som på sin kant försöker klara allt själv.

Lonewolf är helt enkelt vansinne och i mycket ren ignorans i fråga om att bedöma mängden arbete och specialisering som faktiskt krävs för att uppstå ett välstånd.

_________________
Mindset of a winner: "The desire to win is important, but the will to prepare is vital."


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: BOL: Isolerat eller by? (En vända till)
InläggPostat: ons 31 dec 2014, 16:00 
Offline
Står vid glasåtervinningen och tigger burkar.
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 13 sep 2010, 10:38
Inlägg: 2936
Ort: Somewhere over the rainbow...
Felet här. iaf i Sverige är att folk i allmänhet som regel verkar tro att en högre makt alltid sköter gemensamma sysslor åt dem.
Om någon ställer upp så får den som regel all skit när någon anser att någonting inte fungerar, även om den jobbar gratis.

Det är verkligt trist tycker jag, så var det inte förut, då insåg fler sin del av ansvaret om någonting skall fungera.

Trots att iaf jag aldrig träffat någon äkta lonewolf i verkliga livet som levt så så verkar det vara en allmän mentalitet bland folk oavsett var man kommer från att "någon annan" alltid sköter gemensamma sysslor (typ, kommunen eller så, de verkar inte veta eller vilja bry sig om någon ställer frågan tyverr).

Skattepengar går enkom till sådant som är finansierat av skattemedel, annat måste man sköta själv eller tillsammans annars fungerar det inte om alla bara skiter i allt som man oftast verkar göra idag.

Edit, är nog själv en Lonewolf till naturen, men det innebär ju inte fritagande från gemensamma ansvarstagande om det skall fungera, oavsett hur man vill ha det i vardagen.

_________________
Let's find out! SWEXIT!


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: BOL: Isolerat eller by? (En vända till)
InläggPostat: ons 31 dec 2014, 16:34 
Offline
Praeparatio est superesse
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre 26 dec 2014, 01:19
Inlägg: 720
tyvärr tror jag, och det är lite därför jag intresserar mig för det här som forumet berör, att de flesta är såna som tycker att någon skall ordna allt åt dem även när det blir större problem och det vart så en längre tid. framförallt i städerna.

i kosovo var det många som inte kunde förstå varför de inte kunde få ström mer än ett par timmar per dag. när vi frågade om de betalade sina elräkningar så skratta bara folk. :) inte konstigt att de inte gick att köra kolkraftverken om de inte fick in pengar från annat håll än välvilliga eu länder som sponsrade med pengar till kol...

tycker att man ska inte klaga om man inte bidrar. :nono: dessa människor blir ju bara belastningar även i ett fungerande samhälle och inga som vi troligtvis väljer att umgås frivilligt.. inga ove sundberg tack.... dessa kommer ju troligtvis att klara sig bra ändå med hjälp av människors goda vilja tyvärr.. :roll:

_________________
Semper in primis


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: BOL: Isolerat eller by? (En vända till)
InläggPostat: ons 31 dec 2014, 18:02 
scorpio_xri skrev:
sorry om det vart långt. :?


Tack för den berättelsen! Precis sån jag vill läsa om, det styrker min tro om prepperbyn en-galen-ide-prepperbyn-t3714.html Jag letar fortfarande aktivt efter något ställe att starta eller haka på. (Jo, jag vet ett par ställen där jag är välkommen, det ena lockar starkt men känns för långt norrut för mig, det andra finns det ännu inget bra ställe att köpa på.)

Jag är helt klart "på" för att köpa en fastighet i en självhushållarby där folket tänker i lite prepperbanor. Jag kan också tänka mig att köpa en större fastighet och arrendera ut mark till lämpligt folk. Allt hänger bara på att hitta rätt ställe.

/MD


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: BOL: Isolerat eller by? (En vända till)
InläggPostat: tor 01 jan 2015, 00:06 
MulenDag skrev:
scorpio_xri skrev:
sorry om det vart långt. :?


Tack för den berättelsen! Precis sån jag vill läsa om, det styrker min tro om prepperbyn en-galen-ide-prepperbyn-t3714.html Jag letar fortfarande aktivt efter något ställe att starta eller haka på. (Jo, jag vet ett par ställen där jag är välkommen, det ena lockar starkt men känns för långt norrut för mig, det andra finns det ännu inget bra ställe att köpa på.)

Jag är helt klart "på" för att köpa en fastighet i en självhushållarby där folket tänker i lite prepperbanor. Jag kan också tänka mig att köpa en större fastighet och arrendera ut mark till lämpligt folk. Allt hänger bara på att hitta rätt ställe.

/MD


Hur mycket kapital behöver man egentligen för att få en vettig BOL enligt den setup du tänker dig?
Skulle väl kunna investera ca en miljon i dagsläget. Räcker det någonvart egentligen?
Allt beror ju på läget såklart.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: BOL: Isolerat eller by? (En vända till)
InläggPostat: tor 01 jan 2015, 00:52 
Offline
When your mind say impossible, possible still has a lot left
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor 24 jul 2014, 14:49
Inlägg: 3199
Ort: Mälardalen
Pris beror helt på:

Var du vill bygga
Vad du vill bygga
Vem som ska bygga (du eller någon annan)

Om flera däremot försöker köpa färdiga hus i samma by av liten storlek ungefär samtidigt i tid så tar det inte länge innan priserna börjar sticka.

_________________
Mindset of a winner: "The desire to win is important, but the will to prepare is vital."


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: BOL: Isolerat eller by? (En vända till)
InläggPostat: tor 01 jan 2015, 01:59 
Exodus skrev:
Hur mycket kapital behöver man egentligen för att få en vettig BOL enligt den setup du tänker dig?


Det beror ju på vad du vill ha. Ska du ha så att det räcker åt dig eller så att det räcker att arrendera ut? Ska det vara i södra Gävleborgs län eller kan du tänka dig Lappland? Vill du ha färdiga byggnader eller renovera massor?

För egen del räknar jag med att lägga upp till två miljoner ungefär men då krävs att det mesta är ok och att det är stort nog att även kunna arrendera ut till andra. I den summan ligger också att jag delvis ser det som BOL och delvis som en sparbössa, jag vill ha med en hel del skog i det priset. Jag har kollat runt en hel del och besökt en hel del ställen. I slutänden faller det oftast på läget.

Att hitta en bit mark med några hus för 0,1 - 2 Mkr norr om Dalälven är inga problem. Bekymren börjar när man ställer krav på möjlighet att få vatten utan el, att få MYCKET vatten under torka, att inte ligga vid en större genomfartsväg, att det ska vara vettigt att odla där etc. Det är randvillkoren som ställer till det.

Vet inte om svaret blev vettigt men sammanfattningen är att det helt beror på vilka krav du har och jag har ganska höga krav. Min planeringshorisont är 100+ år och ett totalhavererat samhälle men ändå i Sverige.

/MulenDag


Top
  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 27 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet