Dweomer skrev:
Phiphler skrev:
Tidigare sorter är i princip alltid önskvärda.
Att bara satsa på så tidiga sorter som möjligt är inte alltid av godo utan kan ha otrevliga följdverkningar .
Beroende på hur växten sätter frö så kommer blomningen att inträffa när växten är redo .
Det gör att vissa växter kommer att få en tidig blomning och då bli i stort sett värdelösa att äta , träiga och smaklösa och omöjliga att smälta .
Det bästa är att satsa på växter som är anpassade till den odlingszon man ligger i . När man har en grupp växter som funkar bra kommer de att anpassa sig till förändringar i klimatet på sikt om vi nu talar om en ny istid eller globala uppvärmningen .
Tex så ska ju salladskål odlas så sent på säsongen det är möjligt för att de ska hinna mogna men inte gå över i blom
Menar mer fruktväxter, alltså majs, chili, tomat, zucchini, vintersquash, limabönor etc. alltså saker som inte är väl anpassade för svenskt klimat och är lite svårare att lyckas med. Mer traditionella saker som sallat, potatis, rädisa osv. så gäller inte detta på samma sätt, dock är tidiga sorter oftast friskare då de inte hinner drabbas av vissa sjukdomar som tar tid på sig att komma igång. Stocklöpningarna du beskriver har dock ingen direkt korrelation med tidighet, bara att man varit slö med att skörda eller sått fel. Oavsett hur tidig eller sen din rättika är riskerar den att blomma ifall du sått den i april, istället för juli som är den mer korrekta tiden. Detta på grund av hur växter reagerar på långa eller korta dagar.
Jag anser ändå att det är värt att odla de lite mer exotiska sakerna, och inte bara för smak och näringsvärde. Ifall det blir en mycket varm sommar så kommer rödbetor, kål, rättika, potatis och annat att må lite sämre, medan majsen och vintersquashen istället producerar för högtryck.
I varje fall, vi kan börja med kål, ett tydligt fall där det är bra med polykultur för att minska ner på risken för angrepp av kryp och svampar. För det första bör pH ligga högt, gärna >7.2. Ifall man dessutom gödslar med lite extra kalcium och magnesium så lär den fruktade klumprotssjukan inte kunna döda din kålodling. Bra kringväxter inkluderar:
+Purjolök. Kräver mycket näring precis som kålen, skördas på liknande sätt. Förvirrar varandras skadedjur.
+Tagetes. Skyddar mot såväl nematoder som flygande skadedjur. Såväl forskning som anekdoter talar för att tagetes skyddar kål på flera sätt. Du kan ta bort dem eftersom att kålen växer sig kraftig, effekten i jorden dröjer sig kvar.
+Mangold/rödbeta. Samma växt, olika skördesätt. Delar inte skadedjur med kålen, förvillande effekt.
+Bockhornsklöver. Kvävefixerande. Kryddig smak på blad och frö. Aromen kan maskera kålens lukt.
+Svartkummin. Peppriga frön, bra ersättningspeppar. Dess arom maskerar kålen.
+Gurkört. Bra vid allting i princip, djup rot drar upp mineralnäring. Älskad av bin, ätbara unga blad och blommor. Frösår sig på egen hand.