Crusoe skrev:
Dessverre har vi ikke noe småbruk, men en tomt på landet på ca. 2 mål. Siden jeg i et selvberger perspektiv ser dyrehold som viktig i forhold til fett og proteiner samt at det er både trivelig og naturlig å holde dyr, så er vi i gang med det. Foreløpig har vi høns, ender, kalkuner og kaniner.
Vi har planer om å øke med flere arter. Både sau/geit, bier og vaktler står på ønskelista, men der er det stopp for frugans del
. Jeg har også lyst på en hund eller flere, men der er frugan svært kritisk. Det kan jeg fatte, siden sist vi hadde hund jobbet jeg mye vekk fra hjemmet og hun var høygravid og nesten alt ansvar for vår daværende ettårige førstefødte sønn.
I tillegg forsøker jeg stadig å foreslå noen griser og duer. Der møter jeg derimot døra med ansiktet først. Selv om hun godtar at jeg drømmer om hunder, så er det ikke lov å engang tenke tanken på duer. Og langt mindre griser! Vi spiser mye grisekjøtt (og det aller meste innkjøpt i Svea), så det er ikke motstand mot maten jeg møter. Hun betrakter derimot duer som flygende rotter og griser som noen riktige svin. Hun vet vel av erfaring at jeg+tid=resultat. Som Cato den eldre har jeg klokketro på at utholdenhet fører til at Karthago før eller siden blir ødelagt
. Uansett så blir det en utfordring når hun ikke engang tillater at jeg snakker om duer og gris.
Men jeg har ikke gitt opp håpet og takker for innlegget Grisodlarn. Kanskje blir det slik en gang i fremtiden at tegningen blir brukt
Det behövs inte mycket plats. Där grisarna gått en sommar kan man sätta potatis och andra grönsaker året därpå. Gödslat och klart! Grisarna är väldigt sällskapliga och gillar att bli kliade bakom öronen. Man får bara akta sig så man inte blir allt för bra kompis med dem för då kan det bli tungt när det är dags för slakt.
Äter ni mycket griskött så har du en bra anledning. Du får ett mycket godare kött från gris som har gått ute hela sommaren. Lite varning där att efter att man ätit sånt griskött kommer det man köper i affären att smaka kartong. Blekt och vattnigt och inte alls gott. Bra kött behöver bara lite salt för att smaka gott. Köpegris kräver starka kryddor
Dweomer skrev:
Grisar har inget bekymmer med kyla så länge det inte är dragit .
Så hyddan i första inlägget har jag lite emot . Jag bygger hellre som man bygger en hundkoja med en farstu som tar bort draget in i kojan/hyddan .
Sedan som sommarbostäder på bete så har jag ett antal halva vägtrummor , såna som ofta syns på engelska sidor .
Där hade jag velat lägga till ett gjutet fodertråg och uppvärmd vattenkopp. Sedan såklart en riktig utgödsling så man slipper mocka för hand
Hela grejen var ju att det skulle vara enkelt och flyttbart. En koja med dörr blir alltid svagare, och lyckas man flytta den behövs det bara att ett hörn kommer i lite fel höjd så går den inte att öppna. Vill man ha en fast anläggning hade jag byggt annorlunda. Nu gällde det bara ett enkelt skydd som skulle byggas av material jag hade på platsen, och som jag byggde på en förmiddag. Några stolpar, lite plank och ett par skivor torde finnas på de flesta gårdar. Dörrar med karm, eller material för att bygga egna blir genast mer avancerat med lås, gångjärn och beslag.