skogsbonde skrev:
Men sedan kan man ju fundera på lite mer protein. Jag kollade innehållsförteckningen på Corned Beef. Bara 20g protein på 100g konserv. Blev lite förvånad... Nötter innehåller typ 15g protein per 100g. Jordnötter (som är en baljväxt) innehåller mer än 30g protein per 100g....
Någon som kan tipsa om en bra och billig proteinkälla med god hållbarhet? Gärna som man kan omsätta i den normala kosten. Eller jordnötter/bönor/linser är kanske oslagbara?
Protein från kött är vad man kallar "fullvärdigt". Det innehåller alla nödvändiga aminosyror i tillräcklig mängd. De flesta vegetariska proteinkällorna innehåller inte tilräckligt av allt. Men de innehåller ofta mer av något och mindre av något annat, så lösningen är att komplettera.
T.ex Ris + linser, bönor + ris. Eller vetemjölet i pannkakorna som kompletterar ärtsoppan. Eller mjölk + havregrynsgröt.
Läs mer här:
http://web.telia.com/~u30032762/komplementering.html
Det här spelar roll för hälsan på lång sikt, inte dagar/veckor.
Linser, bönor och ris har fördelen att de är torkade och därmed lätta att lagra och bära med sig. Bönor kräver lite pyssel och tid innan tillagning, men linser är bara att koka tillsammans med riset.