Det finns flera gamla sädesslag som har fått ett uppsving (läs: blivit trendiga). Bla emmer, enkorn, Öländskt lantvete, svedjeråg, dinkel.
Om man köper dinkel ska man vara medveten om att den bra, ursprungliga sorten kostar lite. Hittar man dinkel som är väldigt billigt så är det en förädlad sort. Allt som står att det ska vara vetemjöl i går att byta ut mot dinkel. Brödet blir lite plattare. Brownies bakade på dinkel blir väldigt bra och där märker man inte av den ngt annorlunda smaken. Funkar utmärkt att göra tex pannkakor på.
Emmer och enkorn används som fullkornsmjöl. Den inre kärnan är så liten så om det ska siktas blir det inte mycket kvar. Det är väldigt goda mjölsorter som man kan baka härliga, tunga brödlimpor som är mycket hållbara och skivas tunt. De har ett svagt gluten så man ska inte räkna med höga och fluffiga bröd.
Öländskt lantvete är vanligt vetemjöl som inte blivit förädlat (fördärvat) på 50-talet. Allt vete som odlas i Sverige idag (och nästan alla andra länder) är förädlat. Det har ett extremt starkt gluten som gör en hel del människor sjuka. Människor som antagligen inte skulle blivit glutenintoleranta av Öländskt lantvete. Lantvetet är ett härligt vete som ger bra bröd. Är inget konstigt med det och barnen kommer inte reagera om pannkakorna är gjorda på det. Även de med normalt sett känslig mage kan många ggr äta av detta vete.
Gemensamt för alla sädesslag (även de jag inte nämnt) är att fullkornssorter är för svårt för våra kroppar att tillgodogöra sig näringsämnena ifrån. Det spelar heller ingen roll om jag har vant min mage vid det. Man blir mätt och det är inte dåligt att äta, MEN näringsämnena åker ut där bak. Det finns en lösning, när man ska baka eller tillaga fullkornsmjölet och liknande så häller man på vatten och lite vinäger, filmjölk, yoghurt eller citron. Ngt surt helt enkelt. Sen ska det stå typ 12 timmar. Därför är det mkt bra med surdegsbröd eller vildjästbröd samt långnästa bröd. Då har kroppen mycket lättare att ta till sig av näringsämnena. Warbro kvarn beskriver det mycket bra.
* Fytinsyra
Precis som det finns garvsyra i kaffe, så finns det en liknande syra i spannmål, soja, råris, baljväxter, nötter och fröer, den s.k fytinsyran. Dessa produkter innehåller egentligen rikligt med järn och andra mineraler, men pga fytinsyran är dessa svårtillgängliga för kroppen. Syran kopplar ett så starkt grepp om mineralerna att de blir mycket svåra för oss att ta upp. Att göra surdegsbröd eller låta degen jäsa under lång tid är ett bra sätt att få bort fytinsyran. Att äta surkål, vinäger, C-vitaminrik frukt är andra sätt att bryta ner fytinsyran. Det här kan vara värt att tänka på, eftersom mineraler är så viktigt för vår sinnesstämning och vårt humör.
http://www.warbrokvarn.sehttp://www.wastgotarna.seVildjäst får beskrivas i en egen tråd.