Luffsen skrev:
Den där ullsmaken... kommer inte den ifrån fettet?
Jag har hört, att man INTE ska använda samma kniv till att flå som när man styckar sen... eller åtminstone DISKA kniven mellan arbetena... men det kanske är en skröna?
Äter inte får eller getter så jag har dålig koll på det där...
HÖNS däremot, eller ungtuppar...
Stycka gör man efter 40 graddagar. Så det blir inte "samma" kniv.
Men, nej, får (alla djur) smutsiga utvändigt, rengör kniv innan invändigt arbete. Jag använder en sprayflaska med ättiksprit + hushållspapper när jag byter från utvändigt till invändigt, t ex när man sotar stekarna.
Ullsmaken kommer från ullen. Och möjligen från underhudsfett. Har lantras, så underhudsfett är ett icke-problem. Fett öht är ett icke-problem på lantras. Bukfett (bagge) tar man bort med händerna, det insprängda fettet i köttet är av "klassisk" köttsmak. Ullsmak beror enbart på dålig hygien när man flår.