Swedish Survivalist

Är du förberedd?




Ny tråd Svara på tråd  [ 17 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd
InläggPostat: sön 08 maj 2016, 22:36 
Offline
Jag har en ficklampa. Tror jag ...

Blev medlem: fre 11 mar 2016, 11:03
Inlägg: 15
Kanske står något skrivet i någon annan tråd sedan tidigare, men jag ställer frågan:
Kan jag förvara ett konservförråd på en plats dit jag kan bege mig om jag behöver lämna staden. Platsen är en enslig fritidsstuga. Jag kallställer huset över vintern. Tar tacksamt emot tips på vad som är lämpligt att lagra i matväg under dessa förutsättningar. - minusgrader halva året.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd
InläggPostat: mån 09 maj 2016, 07:43 
Offline
Har lärt mig äta med spork!

Blev medlem: lör 30 jan 2016, 11:57
Inlägg: 198
Ort: Sundsvall
Här fanns gammal tråd om detta, väldigt matnyttig.
http://swedishsurvivalist.egetforum.se/frysta-konserver-t2659-15.html

Jag har förresten haft några bortglömda burkar krossade tomater stående ute sedan i augusti, så de borde ha frusit och tinat en hel hög gånger.
Kanske jag skulle ta och se efter hur de ser ut, om de är täta och hur de smakar.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd
InläggPostat: mån 09 maj 2016, 09:27 
Offline
Inte utan mina marshmallows!
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre 08 apr 2011, 18:34
Inlägg: 167
Ort: Östergötland
El? Frostskydd? http://www.elbutik.se/category.html/frostskydd

_________________
Nöd bryter lag.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd
InläggPostat: mån 09 maj 2016, 10:09 
Jag har inte haft några mängder i köldgrader men har alltid lite konserver i bilen (mest tonfisk, majs och lite frukt). Där blir det ju köldgrader mellan varven. Vid den här tiden på året ungefär brukar jag rotera burkarna och jag har inte märkt något speciellt.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd
InläggPostat: mån 09 maj 2016, 10:17 
Offline
Salt på lager? Bara lite. Ha, ha!

Blev medlem: sön 08 jun 2014, 18:36
Inlägg: 451
Flitigmyra skrev:
Kanske står något skrivet i någon annan tråd sedan tidigare, men jag ställer frågan:
Kan jag förvara ett konservförråd på en plats dit jag kan bege mig om jag behöver lämna staden. Platsen är en enslig fritidsstuga. Jag kallställer huset över vintern. Tar tacksamt emot tips på vad som är lämpligt att lagra i matväg under dessa förutsättningar. - minusgrader halva året.

Du kanske skulle bygga en jordkällare på fastigheten?

Fast problemet där blir väl då fuktigheten vilket kan göra att vissa konserver rostar...


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd
InläggPostat: mån 09 maj 2016, 20:30 
Offline
Strömavbrott? Hjälp!

Blev medlem: ons 16 mar 2016, 22:54
Inlägg: 7
Tillverka en enklare låda av frigolit? Ev i kombination med frostvakt?
Hur mkt minusgrader pratar vi?


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd
InläggPostat: tis 10 maj 2016, 18:56 
Offline
Jag har en ficklampa. Tror jag ...

Blev medlem: fre 11 mar 2016, 11:03
Inlägg: 15
Det kan lätt bli 20 minus dec-mars!


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd
InläggPostat: ons 11 maj 2016, 11:10 
Offline
Skärmskyddsmäklare

Blev medlem: lör 30 maj 2015, 00:46
Inlägg: 306
Jordkällare eller kylgrop/ grop, fryser inte ens vid vargavintrar om dom byggs rätt, dörrn mot söder så du slipper fuktkryp och allt det för med sig.

Ingen el, inge problem. Se bara till den förblir torr.

Kylan i dessa verkar till och med vara sådan att saker håller sig längre än i kylskåp. Jag gissar på det är skildnad på konstgjord kyla mot naturlig. (:)

Du behöver inte bry dig om högsommaren heller förstår maten, perfekt året om.

_________________
Hellre med en prepper i skogen, än hundra advokater i storstan vid en systemhärdsmälta.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd
InläggPostat: mån 16 maj 2016, 17:19 
Offline
Konservprovsmakare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 03 maj 2016, 13:58
Inlägg: 56
Ort: Liten svensk stad
James Bonde skrev:
Jag har inte haft några mängder i köldgrader men har alltid lite konserver i bilen (mest tonfisk, majs och lite frukt). Där blir det ju köldgrader mellan varven. Vid den här tiden på året ungefär brukar jag rotera burkarna och jag har inte märkt något speciellt.


Ingen risk att konservburkar expanderar och spricker pga kylan?


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd
InläggPostat: tis 24 maj 2016, 14:24 
Offline
Kreditkortsberoende
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 30 mar 2015, 22:18
Inlägg: 135
Ursäkta om jag går halvt OT här, men tycker anslaget på den här artikeln är för rolig:

http://www.techinsider.io/a-dutch-desig ... dge-2016-5

"Holländskt designföretag uppfinner underjordiskt kylskåp"

Ha ha, alltså en jordkällare... :-P


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd
InläggPostat: sön 11 jun 2017, 22:58 
Offline
Crocodile Dundee har mindre kniv än jag!

Blev medlem: sön 08 jan 2017, 19:46
Inlägg: 87
Gammal tråd, men tyckte detta passar bäst i den.

Öppnade precis och käkade upp en burk fiskbullar i dillsås som stått i kallförrådet ett halvår, alltså fryst, tinat, fryst, tinat otal gånger under vintern.

Konsistensen var torr och tråkig, smaken vattning, såsen hade typ separerat. Hade jag inte varit såpass hungrig hade den åkt i soporna.

Har nog 20 st till som står där. :(


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd
InläggPostat: mån 12 jun 2017, 19:56 
Offline
-
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 03 jun 2014, 21:28
Inlägg: 2012
Ort: Skåne
Betraktaren skrev:
Gammal tråd, men tyckte detta passar bäst i den.

Öppnade precis och käkade upp en burk fiskbullar i dillsås som stått i kallförrådet ett halvår, alltså fryst, tinat, fryst, tinat otal gånger under vintern.

Konsistensen var torr och tråkig, smaken vattning, såsen hade typ separerat. Hade jag inte varit såpass hungrig hade den åkt i soporna.

Har nog 20 st till som står där. :(


Urk... :shock:
Tack, då vet man var man inte skall göra med sina fiskbullekonserver.

Underjordisk fuktskyddad stash låter som en variant som funkar?

//Tank

_________________
Murphy orkar inte bry sig om den som är väl förberedd, det finns lättare offer...


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd
InläggPostat: tis 13 jun 2017, 08:55 
Lars skrev:
James Bonde skrev:
Jag har inte haft några mängder i köldgrader men har alltid lite konserver i bilen (mest tonfisk, majs och lite frukt). Där blir det ju köldgrader mellan varven. Vid den här tiden på året ungefär brukar jag rotera burkarna och jag har inte märkt något speciellt.


Ingen risk att konservburkar expanderar och spricker pga kylan?



Ursäkta sent svar... Det kan nog hända, men jag har klarat mig, men heller inte haft riktiga köldknäppar.

Att gräva ner konserverna, som föreslagit här, är nog en bra lösning. Kanske ett oljefat eller två i backen.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd
InläggPostat: tis 13 jun 2017, 09:23 
Offline
Om jag kan bugga? Ut eller in?
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 26 mar 2013, 17:49
Inlägg: 539
Är risk för frysskador ett stort problem så kan det vara värt besväret att testa vilka konserver som klarar nedfrysning. Det är ju inte svårare än att lägga en burk i frysen för att. Jag föreställer mig att ju mindre vatten det är i en konserv desto mindre känslig för frost. "... i olja" bör vara bättre än "... i vatten" även i detta avseende. Lika så bör konserver med högt saltinnehåll klara kyla bättre.

_________________
I see a bad moon a-rising
I see trouble on the way
I see earthquakes and lightnin'
I see bad times today


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd
InläggPostat: lör 17 jun 2017, 22:25 
Offline
Samlar kokböcker från 1800-talet
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 22 feb 2016, 22:24
Inlägg: 708
Ort: I skogen, vid bäcken från fjället
Betraktaren skrev:
Gammal tråd, men tyckte detta passar bäst i den.

Öppnade precis och käkade upp en burk fiskbullar i dillsås som stått i kallförrådet ett halvår, alltså fryst, tinat, fryst, tinat otal gånger under vintern.

Konsistensen var torr och tråkig, smaken vattning, såsen hade typ separerat. Hade jag inte varit såpass hungrig hade den åkt i soporna.

Har nog 20 st till som står där. :(


När konserver med sås fryser så separeras innehållet i såsen do detta oftast har en lägre frystemperatur än vattnet. Vattnet tinar sist så att säga. Prova att frysa in saft eller läsk så märker ni att så länge det finns en "issörja" i drycken som håller på att tinas upp, så är drycken sötare och starkare i smaken. När det sedan gäller konservens övriga innehäll som tex pasta (ravioli) och fiskbullar så blir den, som Betraktaren beskriver, torr i konsistensen. Potatisen i en konserv som varit fryst löses upp och blir en jätte tråkig sörja. Jag tror att detta har med att iskristallerna förstör konsistensen. Köttbitar och skinka, liksom tonfisk, där emot brukar klara sig bra.

_________________
"That rifle on the wall of the labourer's cottage or working class flat, is the symbol of democracy. It is our job to see that it stays there."
-George Orwell.


Top
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 17 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008


Våra villkor | Integritet