Det första knepet är att börja med det du redan äter och har i skåpen. Köp ett extra paket och förvara det bakom det paket du har öppnat. Det brukar gå bra i de flesta skåp. Det verkar som att du redan gör så?
Vatten är egentligen viktigare än mat. Tänk 3-regeln: Du överlever 3 minuter utan luft, 3 dagar utan vatten och 3 månader utan mat. Därför är det bra att ha en eller ett par dunkar vatten i lager, bra även för att kunna hämta från tankbil eller liknande. Komplettera gärna med ett litet vattenfilter typ Sawyer Mini, så kanske du slipper koka kranvatten som innehåller småkryp typ bakterier eller parasiter.
Du kan sedan bulka upp lagret med hållbar mat som ris, pasta, helsäd, torkade bönor, nötter, matolja, salt, smaksättningar pulversoppor, pulvermos osv, efter hur du har plats. Helst sådant du redan äter, så att du kan rotera maten och slipper slänga sådant som blir gammalt. Annars får du ställa om dina matvanor lite. Ett grundknep är ju att lagra sådant du äter och att äta sådant du lagrar...
Konserver är smidigt men innehåller rätt lite näring i förhållande till priset. Bättre med torra bulkvaror, tycker jag. Konserver kan dock ge lite guldkant. Groddning är ett knep för att få färsk mat med vitaminer.
Fundera sedan på hur du lagar till maten. Ett litet gasolkök är smidigt och effektivt tillsammans med en mattermos eller koklåda. Då räcker det att koka upp och sedan låta färdigkokas på eftervärmen.
Komplettera med sopsäckar och engångsgrejer ifall du inte vill slösa på vatten genom att diska.
Sedan tillkommer ju sådant som hur du håller värmen och klarar hygienen, men det passar kanske bättre på annan plats.
Vill man ha flera års uthållighet så bör man nog även börja fundera på flöden. Alltså hur du kan fylla på ditt lager med rotsaker och annat på hösten och odla färska örter och grönsaker på sommarhalvåret. Kanske torka egenodlat eller konservera på annat sätt.