Swedish Survivalist

Är du förberedd?




Ny tråd Svara på tråd  [ 34 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: Psykologisk förberedelse för sämre tider?
InläggPostat: fre 05 jun 2015, 00:00 
Offline
Konservöppnaren börjar bli utsliten. Igen!
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 19 jan 2010, 14:56
Inlägg: 2646
Xamuce skrev:
@Ntek - Om du läste den artikel du länkade så dubblerades antalet "fattiga" pensionärer på ett år, d.v.s samtidigt som jobbskatteavdragen fick effekt. Det var knappast så att alla pensionärer fick det sämre, men i stället fick alla som har ett arbete det bättre på kort tid.

Fattig, definition:
Citera:
EU:s fattigdomsgräns är 60 procent av landets genomsnittliga (median) disponibla inkomst.


Man sänkte inte pensionerna, men löntagares inkomster ökade. Det har alltså inte blivit sämre, men vissa grupper har inte fått det lika mycket bättre.

Antalet anställda i Landsting har inte ökat, men desto fler arbetar inom både privat vård och omsorg. Detsamma gäller anställda inom kommun - vi har otroligt mycket fler privata vårdinrättningar och skolor än vad som fanns för 10 år sedan och där finns det en väldig massa anställda.

Inom privat vård arbetade 2013 cirka 137 000 personer (baserat på helårsarbetskrafter, antalet anställda är förstås fler), en ökning med över 60& sedan 2008.

Inom friskolor arbetar cirka 55 000 personer nu, men jag kan inte hitta statistik som visar utvecklingen (kanske bara jag som inte orkade riktigt, men det torde dock vara så att antalet stigit dramatiskt).

Källa:
https://www.vardforetagarna.se/fakta-och-debatt/fakta-statistik
https://www.vardforetagarna.se/fakta-och-debatt/fakta-statistik/vard-och-omsorg

Med andra ord så har antalet anställda inom vård, omsorg och skola inte minskat i förhållande till folkmängden, de är bara inte offentligt anställda.

A-kassan har försämrats, det är riktigt, men personligen ser inte jag det som något direkt dåligt. A-kassa borde, tycker jag, finansieras av de som valt att vara med i den (och inte via skatteuttag) och då är det så klart en fråga om vad folk vill betala för den försäkringen.

Att söka vård har blivit marginellt dyrare, det stämmer, och likaså har man blivit tvungen att betala en mindre summa för de mediciner man förbrukar (men med högkostnadskyddet kommer man inte upp i ens 4000 per år, förutsatt att man inte gör besök på akutsjukhus varje gång man mår dåligt/behöver läkare).

Sjukersättningen är lägre än för en generation sedan, javisst, men man har lastat över kostnaden på företagen och i och med lägre ersättning har antalet "sjuka" sjunkit rejält. Det fanns, och finns, ett problem med att folk utnyttjar systemet och även om det stora flertalet inte fuskar, så har vi ett fortsatt problem med det jag vill kalla bedrägerier och kostnaderna för samhället skenade på den fronten. Den som är sjuk på riktigt skall fortsatt få hjälp (och bättre sådan), men nyporna måste bli hårdare mot de som faktiskt myglar.

Har tandvården verkligen blivit dyrare? Nu finns det ju ett tak i denna, vilket inte fanns innan? Jag upplever att just detta blivit väsentligt bättre jämfört med för en generation sedan.

Samtidigt, precis som påpekas av Mrlowrisk, har vården också effektiviserats. Fler överlever mycket svpåra sjukdomstillstånd och alltfler sjukdomar kan botas. Det är en positiv utveckling.

@Dweomer - Det är utveckling, inte försämring, du får väl kvitto när du betalar i internetbanken? Hur det kan gå långsammare att betala i internetbanken, med e-fakturor och andra finesser, förstår jag inte. ;-) Dock är inte heller jag positiv till den förändring som skett, Posten var något man litade på förr och idag vet man inte ens med säkerhet att sakerna man postar kommer fram. Dessutom är ju våra elektroniska betalningssystem väsentligt mycket mer störningskänsliga än kontanter, men om man bortser från det är nog det mesta aningen enklare nu för tiden.

@T-72 - Det är ju så att man också kan anpassa sig, men många vill inte det... Man förutsätter att man skall ha oförändrad levnadsstandard när man går i pension. Så har det aldrig varit förr och det lär det inte bli inom överskådlig tid. Har man en gång levt "fattigt" så klarar man sig lättare när det knakar lite.

Sammantaget vill jag fortsatt hävda att vi trots allt har det bättre än våra föräldrar och våra barn kommer, förutsatt att SHTF inte inträffar, ha det bättre än vi på många områden, om än inte alla.

:up:
Och tittar man vidare utanför Sveriges gränser ser man att majoriteten av jordens befolkning har fått det bättre. Utbildning, medellivslängd, utveckling, hälsa, levnadsstandard etc. Kolla Nairobi/ Luanda eller annan afrikansk huvudstad idag och jämför med hur det var för 30 40 50 år sedan.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Psykologisk förberedelse för sämre tider?
InläggPostat: lör 06 jun 2015, 12:18 
Offline
Inte utan min morakniv...
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 14 mar 2012, 21:12
Inlägg: 956
Exodus skrev:
Ragnarök skrev:
Fast å andra sidan, så är det ingen dålig ide egentligen.
Det var ju ingen evighetsmaskin han efterfrågade, utan en batteriladdare som gör systemet effektivare, inte som driver sej självt ?


Du är väl inte allvarlig nu?
Tillför någon form av vindturbin på fordonet för att producera el av fartvinden när man kör.
Man ökar då luftmotståndet långt mer än vad turbinen producerar vilket gör att det krävs mer energi att driva fordonet.
Blir absolut inte effektivare system


Mjao, nog var jag ganska allvarlig.
Men matematik och fysik har aldrig varit min starka sida direkt :oops:

Jag är helt öppen för att det är galet tänkt, det var min första tanke med, när jag länkade evighetsmaskinen.
Dock så verkade det som att ett rederi hade testat iden genom att sätta turbiner i fören på en stor båt.
Och fått ganska god effekt utav det, och sparat in en massa bränsle ?

_________________
In a world gone mad, only a lunatic is truly insane.
    - Homer Simpson
:-g


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Psykologisk förberedelse för sämre tider?
InläggPostat: lör 06 jun 2015, 12:47 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Finns endel system som nog kan gränsa till det här http://www.monorotor.com/history/

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Psykologisk förberedelse för sämre tider?
InläggPostat: fre 01 jul 2016, 21:28 
Offline
Tränar vakthöns

Blev medlem: lör 18 jun 2016, 23:28
Inlägg: 2006
Postens försämring beror antagligen på internet. Posten får nog mer inrikta sig på att leverera paket numera. Internet har sina brister, men det är ett enormt framsteg i väldigt många avseenden.

En generation är den tid som det tar för ett nyfött barn att bli vuxet och själv skaffa barn. Normalt är det kanske 20 år, i vårt samhälle med förlängd ungdom kanske 30-35 år. Å andra sidan var mina föräldrar rätt gamla när jag föddes. För att inte jämföra äpplen med apelsiner är det bättre att tala om årgångar.

40-talisterna har nog haft det bäst. Det kunde vara kärvt när de föddes på grund av WWII, men sedan blev det goda tider eftersom Sverige hade ett försteg när kriget var över, med intakt produktionsapparat. Det var goda tider och vanligt folk kunde skaffa sig en bra utbildning och fick lätt bra och lönsamma jobb, eller åtminstone enkla jobb utan vidare. Nu börjar 40-talisterna gå i pension, och eftersom de har suttit på makten och är så många så fokuseras det på pensionärsfrågor och annat som är viktigt för just den genarationen. Det är knappast en tillfällighet att arvs- och gåvoskatten avskaffades just vid den tidpunkten. En del har gått framåt för senare generationer, men mycket har gått bakåt. Numera är det inte alls lätt att få ett jobb och flytta hemifrån, en gymnasieexamen är ingenting värd och klimathotet och antibiotikaresistensen är saker som antagligen kommer att ställa till det rejält. Och naturen och att man lätt kan fixa så gott som alla infektionssjukdomar är saker vi trodde alltid skulle fungera. Om det högst påtagligt visar sig att så inte är fallet blir det kärvt.

Men människan är seg och livsviljan god. Blir det kokande grodan så tror jag inte det blir så mycket psykologiska problem. Man försöker lösa problemen efter hand och ett sämre samhälle blir det nya normala. Blir det mer plötsligt blir det givetvis stora störningar i samhället och många dör kanske helt i onödan, men jag tror nog att psykologin repar sig ganska bra i alla fall. Livet är kärt och man ändrar prioriteringarna. Jag såg en gång på TV en man som berättade i detalj hur han blivit torterad (i sydamerika?) Han berättade litet robotmässigt uttråkat, det märktes att han hade berättat det många gånger förr. Det lät verkligen hemskt och jag tänkte att det där nog var ett fall där man skulle tigga om att bli dödad, som skurken brukar säga i gamla böcker. Så frågade programledaren vad som var värst. Mannen berättade om en skenavrättning som inte alls lät fysikt plågsam. Jag tror de satte en huva över huvudet och la en snara om halsen och inget mer. Men då började han hacka och svälja och såg plågad ut. Det var alltså det värsta. Det skulle jag aldrig ha trott, men han visste ju vad han talade om och jag tror inte han var unik.

_________________
/Zombie -->(x)q(/)


Top
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 34 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008


Våra villkor | Integritet