Swedish Survivalist

Är du förberedd?




Ny tråd Svara på tråd  [ 34 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: Tips vid att skaffa höns?
InläggPostat: tis 21 jun 2016, 16:03 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Att låta hönsen enbart livnära sig på skit tror jag är en dålig affär . Även om hönan hittar maskar mm i skiten så blir det ensidigt . Hönan behöver många aminosyror i sitt foder och vissa av dem finns i störst mängd i spannmål .

Dessutom så ökar ju risken för att inälvsparasiter ska infektera hönan och du får en mindre rolig frukostöveraskning
http://www.expressen.se/kvallsposten/ol ... andmasken/

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tips vid att skaffa höns?
InläggPostat: tis 21 jun 2016, 23:27 
Gillar prepper-tänket att det inte är värt besväret att odla spannmål för höns.

Här är en artikel om en som föder upp höns utan spannmålsfoder på mindre skala, med många bilder...
Bild
http://abundantpermaculture.com/i-cut-my-chicken-feed-bill-100/

Just nu lutar det åt att skippa kycklingtraktorn och ordna ett litet portabelt hägn istället så dom får mer utrymme att gå på och jag får plats för de fyra högarna.
Men ska köpa lite foder också då jag misstänker det kan behövas i början.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tips vid att skaffa höns?
InläggPostat: ons 22 jun 2016, 11:25 
Offline
Om jag kan bugga? Ut eller in?

Blev medlem: mån 16 jun 2008, 10:29
Inlägg: 521
Ort: Borås
Nikenik skrev:
Börjar dra ihop sig. Håller på att göra en inköpslista och kolla vad som finns hemma.
Behöver köpa hönsnät iaf, virke, spik, tjära och linolja finns.

Finns ju massor med "bra att ha"-prylar när man kollar på t.ex granngården. Men finns ju tillbehör till allt. Ska man börja springa är det enda man behöver ett par vanliga skor (om ens det) men prylarna för löpning är till synes oändligt.

Några tips på vad jag behöver ha innan jag skaffar hönsen?
Nipplar och avancerade foderautomater kan kanske vara bra att ha, men är nog inte nödvändiga i början.

Så vad behöver jag?
Hönsfoder
Mat och vattenskål (tänker jag har några gamla skålar från ikea som får duga i början)
välventilerat och torrt boende med värprede (kycklingtraktor)
halm/strö

Behöver man köpa sand till sandbad för dem eller går det ta jord från ett torrt ställe?

Fanns förresten jättebra illustrerat i "Complete guide to self sufficiency" hur man plockar och tar ur en höna.

Har tittat och tänkt mycket på den här videon, där dom föder upp höns utan att ge dem vanligt spannmålsfoder. Dom blandar hönsgödsel, kogödsel och matrester i en stor hög som hönsen får gå och picka i, efter ett tag gör dom en till hög då första högen börjar bli till jord och hönsen går vidare osv. Också lite intressant när han pratar om att när man inte behöver köpa dyrt foder kan man ha fler tuppar, som hjälper till att hålla borta rovdjur.
Jag antar att fem-sex arga tuppar borde kunna hålla borta en räv, eller?



Nu vet jag ju inte vad du har för budget, men visa hundraser är väl mer eller mindre lämpliga just för att hålla borta tex räven från hönsen/tomten. Och om du vill slippa besväret med hund så kan man ju ta den sparade slanten och satsa på inköp av foder till de där extra tupparna. ;-) Köp direkt av en bonde ger nog bäst pris på spannmålet. Fast att rävsäkra ordentligt blir nog bade billigast och effektivast I längden även om det krävs endel extra stängsel mm.
MVH PP

_________________
Rätta mig gärna när jag har fel och när jag har otur när jag tänker... ;-)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tips vid att skaffa höns?
InläggPostat: ons 22 jun 2016, 23:26 
Du behöver också några tegelstenar eller liknande så du kan ställa vattenkoppen en bit över mark- eller golvytan. Annars sprätter de väldigt snabbt vattnet fullt med skräp och hönsbajs. Står den en bit upp går det snabbt istället för väldigt snabbt. :-)

/MD


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tips vid att skaffa höns?
InläggPostat: sön 17 jul 2016, 22:25 
Var och hämtade fem "taktiska" höns igår. Fyra hönor och en tupp. Är än så länge väldigt nöjd, även om jag blev väckt 0520 imorse av tuppen. Men han galde bara 10 gånger, sedan snoozade han till 0730. :)

Tyckte det blev mycket att köpa men slutsumman blev inte så stor ändå. Skaffade mig ett elnät för att hålla rovdjuren borta.

Utgifter:
50m Elstängsel, granngården 1600kr
25m Putsnät, 500kr
Fyra hönor och en tupp, genbank, 500kr
Vattenautomat 50kr
Kycklingtraktor av spillvirke 0kr
Elaggregat (lånat ifrån bekant)
=2600kr + foder

Kommer förmodligen gå åt 20kg foder i månaden, så en månadsutgift på ca.250kr blir det nu i början antar jag. Ska sedan köpa havre, vete och korn ifrån bönderna här i trakten och prova den där kompostmetoden.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tips vid att skaffa höns?
InläggPostat: mån 18 jul 2016, 07:15 
Offline
Är det en Twinkie?
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 29 apr 2013, 14:28
Inlägg: 394
Ort: södra västergötland
Vi har flera avfallskärl hemma, bland annat ett för den vanliga komposten och ett för hönsmat... Kaffet går såklart i komposten men förvånansvärt mycket går till hönsen. Detta funkar så länge vi stänger in hönsmatburken eller går ut med den direkt, står den framme så nyper den stora hunden det.

Höns = avfallsminskande

Vilket känns rätt skönt.

_________________
http://lipoptena.blogspot.se/


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tips vid att skaffa höns?
InläggPostat: lör 30 jul 2016, 19:58 
Offline
Var i hela friden är stormköket?

Blev medlem: mån 20 jul 2015, 07:01
Inlägg: 47
Höns måste vara ganska optimalt för proteintillskott i svårtid. Man får ägg o ett antal tuppar till kött. Välj en svensk lantras som är anpassad till klimatet och klarar sig i ett ouppvärmt hönshus trots -30 vintrar. Skötseln är enkel, mat o vatten samt utgödsling (det mest finns under hönsens sittpinnar där de tillbringar natten). Om sommaren rör sig hönsen utomhus kring huset och skaffar sig mycket mat själva, de äter det mesta reser från hushållet också. Gödslet är utmärkt för trädgårds-livsmedelproduktion. Tuppen ser till att det blir kycklingar, varnar för rovdjur samt letar föda åt hönorna. Nackdelen är väl att man måste lagra en del säd för att hönsen skall överleva vintern.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tips vid att skaffa höns?
InläggPostat: tor 18 aug 2016, 10:36 
Gör en liten uppdatering en månad efter jag skaffat höns.

Jag är så väldigt glad över mina höns! :) Det är trevligt att ha sällskap i trädgården och framförallt hämta ägg varje dag. Får minst 3 ägg per dag från mina fyra höns. Och skötsel av hönsen är inte många minuter per dag. Gå upp på morgonen och släppa ut dem, ge dem mat, fylla på vatten varannan dag, ge dem mat på eftermiddagen, hämta ägg, städa i hönsboet (max 2min varje dag) och stänga in dem på kvällen.

Har märkt att fyra hönor ger lite mer ägg än vad man orkar med att äta själv, men det blir svårt att ge bort ägg till vänner och bekanta. Så överväger att skaffa fler, men blir nog till våren. Om jag inte får kycklingar i vinter. Personen jag köpte av sade att hon aldrig haft så bra och friska kycklingar som dom som kläcktes i januari.

Har experimenterat med att blanda halm och kogödsel och sedan slänga matrester och spannmål ovanpå komposthögen. Hönsen verkar glada och står där flera timmar per dag och krafsar. Men man måste vända komposten en gång i veckan annars så tröttnar dom.
Ger mina höns ungefär hälften av vad som är rekommenderat (står 140g/höna på fodersäcken), ger jag dem mer blir det mat över och dom krafsar inget.

När jag pratade med min bekant som är bonde och berättade ett en 20kg säck ekologiskt värpfoder kostade 265kr på granngården blev han helt förfasad! Han sade när dom säljer sin skörd får dom ca. 1,6kr/kg för sitt vete.
En säck värpfoder är mellan 60-70% vete, 10% snäckskal, resten ärtor plus "vitaminer och mineraler".
Det blir alltså väldigt mycket billigare att köpa spannmål och blanda foder själv. Vet folk som har sina höns frigående som bara ger dem vete,havre, korn och snäckskal. Vitaminer och fullvärdigt protein i form av småkryp hittar dom själva. Speciellt i komposten när man vänt den finns det massor med maskar och groddar ifrån allt ogräs. Testade att vända komposten och samtidigt ge dem lite ost, bara en av hönorna ville hellre ha ost än picka kryp och groddar ifrån komposten.

Alla matrester hamnar hos hönsen. Förutom tepåsar (pappret bryts inte ned, eldar upp dem i bastun istället) och kycklingben. Fiskrens, kaffesump, lökskal etc får dom, skulle dom inte äta något av det äter maskarna det och hönsen äter sedan maskarna. Har läst att man kan ge dem kyckling också, men känns lite fel att ge dem kycklingben. Så dem gräver jag ned. Andra köttben slåss dom om när jag kommer med. Eftersom jag eldar upp alla pappersförpackningar och ger allt biologiskt material (minus kycklingben) till hönsen är det bara plast som hamnar i soporna. Blir bara en väldigt lätt sopsäck i månaden med plast som åker till tippen. Kommer på mig själv att inte köpa mat i plastförpackningar om andra alternativ finns.

Ska också börja mala eget mjöl. Kommer ju bli några stora säckar vete, havre och korn ståendes hemma.

Hade trott att om SHTF hände skulle jag behöva göra mig av med hönsen efter ett tag. Men med komposten och "alternativ mat" , t.ex möss ifrån fällor, maskkompost, fluglarver, "road kill" och dylikt borde jag ha ägg även i den osäkra framtiden. Är hoppfull om framtida hönsskötsel iaf. Men kanske ångrar mig efter vintern. Ett alternativ är ju att kläcka många kycklingar på våren och sedan slakta dom en efter en på hösten och se till att ha foder för ett fåtal under vintern.

Lånad bild, men tanken är det ska se ut såhär sen, fast jag har massa fina buskar och äppelträd hönsen kan vara runt också:
Bild


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tips vid att skaffa höns?
InläggPostat: tor 18 aug 2016, 18:57 
Passa dig för gnälliga grannar bara, man får inte ge hönsen animaliska rester från eget hushåll.

Det är nog en grej att tänka på för alternativpreppern / självhushållaren - att det finns en del folk som gillar att gnälla och ringa till myndigheter. Har själv råkat ut för det men jag hade torrt på fötterna den gången så där gick de bet. :mrgreen:

/MD


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tips vid att skaffa höns?
InläggPostat: tor 18 aug 2016, 19:26 
MulenDag skrev:
Passa dig för gnälliga grannar bara, man får inte ge hönsen animaliska rester från eget hushåll.


Min hämnd kommer bli snabb och fruktansvärd till den som anmäler mig. Och nu pratade jag om en WROL-situation.

Har informerat hönsen att dom inte får äta animalisk mat när dom går ute i trädgården.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tips vid att skaffa höns?
InläggPostat: lör 25 mar 2017, 22:19 
Offline
Inte utan mina marshmallows!

Blev medlem: mån 20 jul 2015, 17:47
Inlägg: 166
Trevlig tråd!
Funderar själv i framtiden på myskankor, lite större och tystare än höns. De lär vara riktigt duktiga på att jaga mygg och flugor.

Hur mycket utrymme är rimligt för att ha fjärderfä utegående? Större trädgård? Hage?


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tips vid att skaffa höns?
InläggPostat: lör 25 mar 2017, 22:23 
Phiphler skrev:
Trevlig tråd!
Funderar själv i framtiden på myskankor, lite större och tystare än höns. De lär vara riktigt duktiga på att jaga mygg och flugor.

Hur mycket utrymme är rimligt för att ha fjärderfä utegående? Större trädgård? Hage?


Är lag nu att du måste ha hönsen under tak för fågelinfluensan. =/


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tips vid att skaffa höns?
InläggPostat: lör 25 mar 2017, 22:59 
Offline
Inte utan mina marshmallows!

Blev medlem: mån 20 jul 2015, 17:47
Inlägg: 166
Nikenik skrev:
Phiphler skrev:
Trevlig tråd!
Funderar själv i framtiden på myskankor, lite större och tystare än höns. De lär vara riktigt duktiga på att jaga mygg och flugor.

Hur mycket utrymme är rimligt för att ha fjärderfä utegående? Större trädgård? Hage?


Är lag nu att du måste ha hönsen under tak för fågelinfluensan. =/


När det inte är förhöjd skyddsnivå så får hobbyflockar gå ute, enligt jordbruksverkets hemsida.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tips vid att skaffa höns?
InläggPostat: tor 30 mar 2017, 20:04 
Offline
Hade jag inte några värmeljus här någonstans?

Blev medlem: ons 22 mar 2017, 02:20
Inlägg: 8
funderar också på höns...

Men jag har en liten fråga: gal alla tuppar?
Bor lite för tätt och kommer väcka grannarna kl 05...


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tips vid att skaffa höns?
InläggPostat: tor 30 mar 2017, 20:52 
Du måste inte ha en tupp men det blir inga kycklingar. Inom tätbebygt område är det oftast tillåtet med höns men inte tupp.


Top
  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 34 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3  Nästa


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008


Våra villkor | Integritet