Xamuce skrev:
Om det vore så farligt så borde man väl snart se effekter på stora delar av världens befolkning, som lever på ris, både till frukost, lunch och middag? Tror risken är i det närmaste obefintlig om man inte i princip inte äter, dricker och andas ris (vilket ju blir knepigt).
Jag kan ju ha fel, men om jag minns rätt berodde arseniken på att man odlade i arsenikrika jordar och det har man väl ändå gjort i årtusenden? Det pågår en massa kontroller och fortsatt forskning vad jag förstått, men vad det verkar är nivåerna så låga att endast mycket omfattande inmundigande skall vara farligt på lång sikt.
Riset blir kvar som stapelvara hos oss och kommer fortsätta serveras några gånger i månaden, precis som vi alltid gjort.
Jag läste mig fram till att kina har extremt strikta kontroller av arsenik i ris pga att de äter sådana mängder av det. Bangladesh var värst då de fick brunnar borrade för grundvatten, som var fullt med arsenik, på 70-talet av välmenande hjälporganisationer... Där kan vi nog snart se rejäla effekter...