Swedish Survivalist

Är du förberedd?




Ny tråd Svara på tråd  [ 18 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: Testar att lagra havregryn...
InläggPostat: mån 29 aug 2016, 14:48 
Offline
Fredag

Blev medlem: lör 18 jun 2016, 23:28
Inlägg: 1260
Hur klarar 5-litersdunkar fukt då? Kommer det också att tränga in med tiden om man lagrar i uthus?

_________________
/Zombie -->(x)q(/)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Testar att lagra havregryn...
InläggPostat: mån 29 aug 2016, 15:13 
Offline
Ingen fara, jag har ett gem i fickan!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 07 sep 2014, 17:50
Inlägg: 1721
Zombie skrev:
Hur klarar 5-litersdunkar fukt då? Kommer det också att tränga in med tiden om man lagrar i uthus?


MD förvarade ju i jordkällare med ok resultat efter tre år drygt. Normalt ganska hög fuktighet där. Ganska bra svar på frågan

Mulendag skrev:
Till sist ned med dunken i jordkällaren.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Testar att lagra havregryn...
InläggPostat: tis 30 aug 2016, 00:04 
Offline
Skärmskyddsmäklare

Blev medlem: mån 27 jun 2016, 21:31
Inlägg: 305
Nikenik skrev:
Zombie skrev:
Lingonsylt innehåller pektin och är det bra kvalitet (dvs mycket lingon och inte mest bara äppelos och socker) borde det hålla väldigt bra. Min mor kokade på hälften lingon och hälften socker, och det höll väl några år i källaren.


Det som gör lingonsylt så hållbar är inte pektinet utan naturligt förekommande natriumbensoat (E211). Därför kan man använda lingon som konserveringsmedel i andra livsmedel.


Hade ingen aning, trodde på pektin. Men slår man på E211 så är det inte så bra?
Natriumbensoat kan under vissa förhållanden undergå dekarboxylering i kombination med askorbinsyra och bilda bensen, ett cancerogent aromatiskt kolväte. Värme, ljus och lagringstid kan påverka hastigheten som bensen bildas med. Dock är halterna av bensen i sylt och saft så låga att de enligt livsmedelsverket inte utgör någon nämnvärd hälsorisk.


Däremot E210 sägs även lingon innehålla mycket av.

Bensoesyra förekommer naturligt i bland annat lingon, hjortron och tranbär där det fungerar som konserveringsmedel. Ämnet tillsätts även till andra livsmedel för att förhindra mögel. Bensoesyra har E-nummer 210.


Top
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 18 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet