Jeg krossar/knuser svært mye av det jeg dehydrerer, ut fra tanken om volum. Løk, jordskokk, potet, tomat, sopp, bær, frukter, rødbet, +++.
Når det gjelder bruk så kan jeg nevne en favoritt blandt barna: "shit hits the fan cakes", som er pannekaker hvor 1/3 av melet er byttet mot bananpulver. Resten er tørrmelk, egg fra våre høns og vann. De må vendes før de er halvstekte, blir litt svidde i kantene og serveres med hjemmelaget syltetøy. Ikke bare er det en favoritt blandt gutta, men også noe de vil at vi skal servere når det er venner på besøk
Pulveret kan også benyttes som smakstilsetting, gjevning i sauser og gryter, eller smygspises med skje for å få en skikkelig smaksorgasme. Jordskokk pulver smaker intenst om du tar litt på en skje og spiser som det er.
Det viktigste er dog volum og pris. Vi henter mye frukt og grønnsaker i vår lokal butikk og dyrker og sanket mye selv. Siden vi har begrenset volum på matlageret så er all plass sparing velkommen. Jeg er sikker på at 15 kg tomater får plass i et glass på 1l når det er i pulverform.
Siden vi får tak i råvarer så billig, eller gratis, så bekymrer det meg lite om ikke vi har god nok rotasjon på pulveret. Så lenge det er tørt, mørkt og relativt oksygen fritt, så regner jeg med at holdbarheten er tett oppunder uendelig (eller mange år da).
Selvsagt vil næringsstoffer bli ødelagt over tid, men uansett så kan det brukes til å smakssette lav, tang, bark og annet man kanskje må spise om det er krisetider.
Lett å lage, lett å lagre og om det er rett tørket fullt av næring.