Swedish Survivalist

Är du förberedd?

Ny tråd Svara på tråd  [ 22 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Nisse 2.0
InläggPostat: fre 25 nov 2016, 13:40 
Nisse 1.0 är en herre som sitter dolt vid vägen ett par kilometer från byn. När det kommer någon tar han upp sin Baofeng UV-5R och talar om det för de som lyssnar i byn.

Nisse 1.0 drivs med havregrynsgröt och jordgubbssylt. Radion med ström.

Nisse 2.0 är en samling elektroniska moduler som sitter dolt vid vägen ett par kilometer från byn. När det kommer någon kopplar Nisse på sin Baofeng UV-5R och talar om det för de som lyssnar i byn.

Nisse 2.0 behöver ingen havregrynsgröt för att fungera, bara ström. Men han känns lite onödigt komplicerad... :hm:

Jag håller på att skaffa delar till Nisse 2.0 och kommer förhoppningsvis att kunna börja experimentera lite med honom under jul-helgen.

Grov skiss på hur jag tänker försöka få till det:

Jag tar isär ett batteri till UV-5R och använder det som strömmatning. Det gör att jag kan slå av och på UV-5R med hjälp av en yttre sensor och har ström till resten. Återstår att kolla att drifttiden blir OK.

En mikrovågssensor aktiverar en elektronisk styrbar strömbrytare.

Den elektroniska strömbrytaren ger ström till radion som är förinställd för VOX på lämplig kanal med lämpligt tonval.

Den elektroniska strömbrytaren ger även ström till en spänningsregulator som driver en liten mikroprocessor och en MP3-spelare.

När mikroprocessorn startat styr den omedelbart den elektroniska styrbara strömbrytaren så att den fortsätter att vara på.

Efter en stund (så att radion hinner starta) så aktiverar mikroprocessorn MP3-spelaren så att ett förinställt meddelande spelas upp.

Meddelandet spelas upp via kabel till mikrofoningången på radion.

Eftersom radion är inställd på VOX, röststyrd sändning, så sänds meddelandet ut över VHF. Kanske med lämplig tonval så att man vet att det är Nisse 2.0 som sänder.

När meddelandet har spelats upp skickar microprocessorn en OFF-signal till den elektroniska strömbrytaren. Allt stängs av utom sensorn och den styrbara strömbrytaren.

Nisse 2.0 slappnar av tills något nytt händer...

Sensor:
"Microwave sensor Radar sensing module HW-M09" från AliExpress
Drar mindre än 5 mA. Drivs direkt från radions batteri. Räckvidd 10 meter (får väl se...). Ger 5 volt ut vid rörelse mot eller från sensorn.

Styrbar strömbrytare:
"Mini Pushbutton Power Switch with Reverse Voltage Protection, LV" från Pololu.com.
Klarar av att driva UV-5R och resten av modulerna. Kan ge 6A kontinuerligt. Drar ca 0.01 uA i avstängt läge. Kan styras on/off via en sensor eller microprocessor. Fungerar lite som ett relä.

Spänningsregulator:
"80KHz Adjustable Step-Down Power Supply Module Converter DC4-35V 5A For Arduino" från Banggood.
Kommer att användas för att driva mikroprocessorn och MP3-spelaren. Lite overkill, men jag hade ett gäng sådan i en låda...

Mikroprocessor:
"Mini NodeMCU ESP8266 WIFI Development Board Based On ESP-12F" från Banggood.com
För att styra uppspelning av förinspelade MP3-filer till radion, styra switchen on/off. Klart overkill, men den är väldigt billig och liten och jag hade ett gäng redan. Mindre och billigare än en Arduino. Nyare så den är även mycket mera kraftfull, med bl.a. wifi och mer minne, men det utnyttjas inte här.

MP3-spelare:
"DFPlayer Mini MP3 Player Module For Arduino" från Banggood.
Kan spela upp MP3-filer från ett SD-kort.

Radio:
En Baofen UV-5R.
Kommer att "slakta" ett stort batteri för ström till allt. Blir enkelt att ladda vid behov. Eventuellt kan jag ha två batterier så det blir enkelt att byta "i fält". Eller köra med 12 volt...

Troligen kan allt vara i en vattentät låda, med en sladd ut till sensorn. Möjligen kan man även ha en antennsladd ut till en högt placerad antenn. Det skulle gör det möjligt att ha den vattentäta lådan lågt placerad, kanske i en grop som är isolerad uppåt för att det inte skall bli för kallt.

Det känns som att detta är lite onödigt komplext, men jag har inte hittat detta färdigt. Och kan inte se hur jag kan förenkla det hela. Kanske någon här kan tipsa eller ge förslag innan jag lägger ner för mycket tid på det hela?

Jag har beställt allt som jag inte redan hade hemma. Förhoppningsvis kan jag försöka få det att fungera under jul-helgen. Modulerna är rätt billiga, men det blir rätt många moduler...

Om radarn har för dålig räckvidd kan jag kanske göra en liten fokuserande reflektor till den.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nisse 2.0
InläggPostat: fre 25 nov 2016, 14:01 
Fördelen med Nisse 1.0 är ju att han inte väcker hela gruppen mitt i natten när ett rådjur går igenom sensoranordningen.

När det kommer till mp3-fil. Spela in ett eget meddelande för varje "Nisse" där du typ säger "Detta är Nisse 3 vid östra vägen 1500m bort på grusvägen ifrån huset" och liknande på dom andra.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nisse 2.0
InläggPostat: fre 25 nov 2016, 14:59 
Det hade varit möjligt att göra en egen sensor. Det skulle innebära att man kunde kolla hastighet och kanske avstånd. Men då skulle man få bygga hela kretsar med OP-förstärkare, och det slipper jag helst.

Radarn aktiveras mest av rörelse rakt emot eller från. Hög hastighet troligen längre räckvidd. Det innebär att med bra placering (i kurva?) kan man kanske slippa aktivering av rådjur som går över vägen. Rådjur som går längs vägen aktiverar dock, men jag inbillar mig att det är sällan de går längs vägen?

Sedan skulle man kunna kombinera flera Nisse, kanske med hjälp av wifi på mikroprocessorn, för att räkna antalet "objekt" och hastighet? Men det är nog Nisse 3.0 och uppåt. Jag börjar med Nisse 2.0... :lol:


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nisse 2.0
InläggPostat: fre 25 nov 2016, 16:30 
Offline
När folk är överens med mig har jag en känsla av att jag måste ha fel.

Blev medlem: mån 31 dec 2012, 18:24
Inlägg: 269
Finns det någon data på hur sensorn klarar vintertemperatur? PIR-sensorer startar ju på grenar som rör sig, har du testat denna för sådant? Hur gillar den snö eller kraftigt regn? Sånt kan man ju inte se på Ali:s information.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nisse 2.0
InläggPostat: fre 25 nov 2016, 17:30 
Enligt datablad -20 till +80 grader celcius.

Jag utgår från att microvågorna går rakt genom snö, regn och trä. Troligen även kött. Dock ej ben(?) eller metall. Plåt studsar nog vågorna fint...

Jag har ännu inte byggt detta så jag vet inte något om hur det kommer att fungera... ;)

Helst skulle jag se att Nisse 2.0 bara reagerar på fordon. Återstår att se hur känslig han blir på fotgängare, rådjur och cyklister...


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nisse 2.0
InläggPostat: fre 25 nov 2016, 18:28 
microprocessorn kan man troligen skippa

detektor som ger signal ut, som slår på strömmen till radion och mp3spelare, ha en lagom lång tyst bit på mp3 så radion hinner igång och sända innan man får meddelandet
avsluta mp3 med en ton som är olika för varje detektor/radio

på mottagaren sätter man då en tondetektor som aktiveras av den tonen och som triggar en latch eller ex en binärräknare (4040) så man ser hur många larm som kommit in om man inte hört det

ha djävligt god koll på energiförbrukningen
med ex 3Ah 18650 batterier så räcker 5mA till nästan en månads övervakning, minus sändning och man vill ju inte att det havererar för att batteriet är tomt

en solpanel på en watt eller tre är inte fel

en dopplerradar på dom högra frekvenserna så studsar radiovågorna på allt som är elektriskt ledande , tyvärr även regn och snö

men just där kan man hoppas på rätt riktning som gör få feldetekteringar
kolla så modulen inte har analog utgång som kräver extra kort för en av/på signal


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nisse 2.0
InläggPostat: fre 25 nov 2016, 18:49 
Hm... Jag behöver processorn för att styra strömbrytaren. Hålla påslaget och stänga av efteråt. Dessutom kan jag använda den för att styra mp3- spelaren. Skulle även gå att koppla till en realtidsklocka för att avaktivera Nisse 2.0 dagtid, när det är mycket trafik. Bara larm när ingen borde vara ute och köra...

Dessutom känner jag mig mer hemma med styrning via processorn än med av/på med diskreta komponenter. :X

Sensorn har digitalt ut 5 volt. Därför jag valde den... Den styrbara strömbrytaren är mycket flexibel på ingångarna. Räcker med 1 V för att styra den, men går med fler volt om man har dem.

Sensorn hller 5 volt högt i 30 sekunder vid detektering. Kanske skulle räcka för att Nisse skall hinna varna?

Dock står det att den skall ha in 12 volt. Men att den klarar 6 volt. Får se om 7,2 volt påverkar räckvidd/känslighet.

Sensorn reagerar på dopplereffekt. Alltså rörelse mot/från sensorn. Hoppas att snö/regn ger mindre reflektion än bilplåt... Men detta är ju ett experiment...


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nisse 2.0
InläggPostat: fre 25 nov 2016, 20:40 
Offline
När folk är överens med mig har jag en känsla av att jag måste ha fel.

Blev medlem: mån 31 dec 2012, 18:24
Inlägg: 269
Mycket intressant projekt, håll oss gärna informerade om framsteg/problem. Jag funderade tidigare på något liknande med PIR och 433MHz sändare men det gav för mycket falska larm.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nisse 2.0
InläggPostat: fre 25 nov 2016, 20:53 
kom på att en box för torrbatterier vore bra modul för anslutning av kraft till radion, man får plats med lite till i den med

radarmodulerna är intressanta

andra allternativ är
ultraljuds avståndsmätare
metalldetektor i spole under ex väg, fordon men inte djur
laser punkt till punkt, funkar inte bra med snö och regn dimma
snöre och sprint till strömbrytare, jobbig men ändå...

man kan även nyttja det tvärt om , om radion är på lyssning kan man ton göra något därborta, ex belysning eller larmmina


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nisse 2.0
InläggPostat: fre 25 nov 2016, 23:23 
jag har haft nisse 1.5
pirdetektor, pmr och ton , tutar i apparaten när den aktiverades, funkade ok
men lätt att missa att den aktiverades och ne, den skrotades efter något år

jag skulle vilja ha nisse 3.1
med lågfrekvensnät för uppkoppling, 2-10Mhz, pollande och basstationer där man samlar in från saker med högre frekvens för kortade länkar till larmenhetern och på andra ändan ex en wifimobil för larmdelen på personen i fråga (väcker mindre uppsende än en komradio


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nisse 2.0
InläggPostat: sön 27 nov 2016, 09:55 
Offline
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor 31 dec 2015, 19:58
Inlägg: 1089
Ort: Västra Götalands län
Det här verkar jättespännande. Kan tyvärr inte hjälpa dig tekniskt eller med länkar men ser fram emot första rapporten och avundsjukan som kommer uppstå.

_________________
3-3-3 Radio Plan


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nisse 2.0
InläggPostat: sön 27 nov 2016, 16:46 
Offline
Är det en Twinkie?
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor 14 maj 2015, 11:29
Inlägg: 372
Kanske en Nisse 0.2 skulle bli en trevlig julklapp till barn i lämplig ålder.
Bild
https://www.br.se/vaara-kategorier/rollspel/spionutrustning/spy-net-lasersnubbeltraad?id=626126&vid=063460

mvh
Berra
:)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nisse 2.0
InläggPostat: sön 27 nov 2016, 19:09 
en liten sak till, dom där radarmodulerna kan störa varandra så ett vettigt montage krävs om man har mer än en i ett område som är ungefär dubbla möjliga detekteringsavståd


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nisse 2.0
InläggPostat: sön 27 nov 2016, 23:05 
Offline
I vilken hand håller man sporken?
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre 14 dec 2012, 21:54
Inlägg: 186
Ort: Det ljusa Småland
Om det just är fordon du vill detektera, kan du inte bygga något du gräver ner i vägen som känner vikten?

Tänk om vikten av ett fordon tryckte på någon mekanism som laddade upp en kondensator vars energi kunde användas för att skicka en signal? :D

_________________
Bättre att vara förberedd på det som inte händer, än oförberedd på det som sker


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nisse 2.0
InläggPostat: sön 27 nov 2016, 23:35 
svårt, dyrt och klumpigt att bygga en mekaniskt avkänning, speciellt om den skall klara vintern och tjällossning med

en metalldetektorslinga däremot är rimligt över en väg och man kan bygga den för rimlig batteridrift med
troligen kan man bygga den passiv med, som ändring i magnetfältet


Top
  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 22 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet