Når det gjelder sanking/samling, så tenker jeg ikke bare på vekster, men generelt på det som kan plukkes. Jeg skal forsøke å ordne det, men siden jeg ikke klarer å linke/jobbe med flere sider på ipad, så blir det på norsk. Er det problemer med det, så gi beskjed, så skal jeg se om jeg finner svenske navn
(nevner også at vi bor nær havet og nærmere skogen)
Planter som dekket mye av næringsbehovet vi mennesker har er tang/tare og lav. Et ekstremt inntak av tang/tare kan gi overdose av jod, sikkert bra før et atomangrep, men ikke bra generelt sett. På den andre siden så skal du spise mye før det er noe fare.
Lav, om jeg har forstått det rett, kan dekke absolutt de fleste ernæringsbehovene til et menneske alene, men det krever at du spiser 0,5 kg hver dag. Siden lav veier lite, betyr det at du må spise minst 5 liter for å dekke dagsbehovet. De fleste lavtyper må behandles på forhånd med lut/askelut før vår kropp kan ta nytte av den, og derfor inneholder mitt lager noen kg kaustisk soda. Så får man heller lage askelut etter hvert
Karbohydrater i form av sakariner finner man mye av i frukt og bær. I tillegg er det flere røtter som kan erstatte fx potet, slik som dunkjevle. De fleste spisbare planter inneholder også noe karbohydrater, det samme gjelder sevje og innebark på diverse trær, samt margen i stengelen på flere planter.
Protein og noe fett kan finnes i nøtter og frø. I hovedsak her vi bor så er det ekolon(?) og hassel, men frø fra diverse spiselige planter kan også brukes. I tillegg kan man sanke skjell, snegler og muslinger, som gir protein og noe fett. I tillegg er jo som nevnt egg en rik kilde til protein og bor man ved kysten så et det gode muligheter til eggsanking om våren.
Selvsagt finnes det mange usikkerhetsmoment rundt det å sanke/samle. Først og fremst er det de biologiske forholda, det er ikke sikker at fremtiden gir oss de mulighetene vi har i dag. En atomforurensing vil for eksempel gjøre lav uspiselig. Dernest er det trusselen om vold. Vil nytten av å gå ut å sanke overskygge faren for å bli hjemme å beskytte det man har.
Ser man bort fra de to siste nevnte momentene, så tenker jeg at sanking tjener minst 2 hensikter i begynnelsen av et overlevelsesscenario av shtf type:
- det drøyer ditt matlager, gir det en overgangsperiode i forhold til meny.
-det gir en "fullere mage" og en bedre metthetsfølelse.
Derfor synes jeg det er fornuftig å tenke i de baner at det man sanker bør så fort som mulig impliserer i kostholdet. Uten å ha forsøkt, så tror jeg at en kg lav blandet med 0.8 kg bokslapskaus smaker langt bedre enn 1,8 kg lav
billige smakstilsettere bør ha en god plass i matlageret.
Når det er sagt, så finnes det jo mye man kan sanke som fungerer godt som smakstilsettere og da.