Björngrillarn skrev:
crazedhermit skrev:
Vad tror ni om japanska vattenstenar? Har fått för mig att eggen blir alldeles för klen om man kör på säg en 8000 grit sten.
Edit* Tilläggas skall att jag kör med skandigrind.
Du har nog fått för dig rätt. Att göra bruksknivar absolut rakbladsvassa á la Ray Mears är långt ifrån nödvändigt om man nu inte har tänkt raka sig. Visst får man en extrem skärpa som kan skära genom senor, kött och trä som en het kniv genom snö, men om man sedan måste slipa om den stup i kvarten; särskilt efter lite hårdare tag, så är det enligt min åsikt inte värt besväret. Samma sak med extrem finputsning. Jag blir bara rädd att använda kniven om den blänker som en spegel.
Jag tror att min finaste brynsten ligger kring 5000, och den använder jag endast på rostfritt eftersom det är hårdare och håller längre (men svårare att slipa). "Normal" knivskärpa kommer man långt med för det en brukskniv ska användas till.
Precis, det kan vara kul när man väl har den där sylvassa eggen, men allt jobb för att hålla den så vass känns onödigt för skogsbruk.
Har ju som sagt kikat lite på japanstenar, har funderat på en 1000 och 3000 eller 4000 sten för grundslipning. Sedan kanske det räcker med lite stroppning på en läderbit som underhåll.