Swedish Survivalist

Är du förberedd?





Ny tråd Svara på tråd  [ 8 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Pulversoppa
InläggPostat: lör 03 jun 2017, 14:28 
Offline
Strömavbrott? Hjälp!

Blev medlem: sön 07 nov 2010, 20:43
Inlägg: 5
Har sett i flera trådar att det i många tips används varma koppen-soppor tillsammans med snabbris, couscous mm.

Själv använder jag dem när jag behöver lite mellanmål, oftast tillagade i en liten mattermos (inköpt på citygross) som jag fyller med vatten från vattenkokaren när jag åker hemifrån (håller värmen förvånansvärt länge!), fyller på med Snabbmakaroner/snabbis och soppulver, rör om och låter stå...

Jag börjar tröttna på sopporna och undrar om någon här har testat att göra någon egen "varma-koppen"-blandning kanske på torkade grönsaker, kryddor, Maizena... och om ni i så fall känner för att dela med er... Gillar att veta vad jag stoppar i mig...

Hälsningar
Lissu


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Pulversoppa
InläggPostat: lör 03 jun 2017, 14:59 
Jag har gjort eget buljongpulver i torkmaskinen, inte provat det som just termos-soppa och ris men det lär funka. Tyvärr behöver man ha i en jädrans massa socker och salt för att det ska smaka som varma koppen.
Har egentligen inte något recept utan bara torkar dom grönsaker och örter jag tycker om och blandar med "lagom mycket" salt. Libbsticka är underskattat och växer som ogräs.

En portion varma koppen sparrissoppa innehåller 17g "kolhydrater" som består av socker och potatismjöl (i princip pulvermos). Vilket motsvarar 3-4 sockerbitar. :shock: . Fettet kommer ifrån palmolja. 4,6% sparris.

Jag skulle rekommendera du tog tid att göra "riktig" soppa att ha i termosen. Göra en stor omgång så du har hela veckan och äta efter säsong. Livet är för kort att stressa hårt på jobbet och äta pulversoppa/socker för att hinna med.

Har man gott om pengar men ont om tid finns det ju sådana där blenders med värmeelement. Bara slänga i grönsaker och mixa och du har varm soppa.

Jag gillar Gordon Ramsay's broccoli-soppa. Broccoli, vatten och salt, inget annat! Mixa, koka och smaka av med salt.
Tror han serverar den med några valnötter och lite getost, men smakar alldeles utmärkt som den är.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Pulversoppa
InläggPostat: sön 04 jun 2017, 01:29 
Offline
Strömavbrott? Hjälp!

Blev medlem: sön 07 nov 2010, 20:43
Inlägg: 5
Tack för ditt inlägg! Misstänkte att innehållet mest är utfyllnad, därför ställde jag frågan... Dessa måltider är aldrig mina huvudmål, men pga en magoperation behöver jag ibland lite tillskott, inte alltid planerat.Därför går det inte att använda färskvaror... Jag får nog börja testa lite själv...

Lissu


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Pulversoppa
InläggPostat: mån 10 jul 2017, 21:20 
Offline
Nykomling

Blev medlem: sön 21 aug 2016, 22:15
Inlägg: 2
Ort: Västra Värmland
Tror du skulle gilla boken 'fjällmat' av Eric Tornblad', där finns det många bra recept. Han har även drivit boken 'torka mat'.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Pulversoppa
InläggPostat: mån 10 jul 2017, 22:24 
Men du, Lissu, du kan ju göra ett storkok och frysa in i småportioner som du kör i micron (eller en kastrull på spisen)!

Potatis- och purjolökssoppa är alltid gott, tycker jag alltså. Ungefärliga mått:
Ett par stora kokta potatisar.
2-4 Purjo, smaksak.
0,5-1 l vatten, beroende på om du vill ha gröt eller soppa.
En gul lök.
En, eller flera, vitlöksklyfta.
Grönsaksbuljong, köpe...
Lite olja.

Skiva purjon och gula löken fint, fräs dem med lite olja i kastrullen utan att den blir brun.
När den är mjuk slänger du i buljongen, vevar runt lite, och sen i med vattnet.
Koka upp, koka i 5 minuter.
Krossa potatisarna och släng i dem.
Veva runt.
Koka upp.
Fläng i krossad/pressad vitlök.
Fläng i lite oregano eller andra goa kryddor.
Veva runt.
Klart.

Tillägg:
Inte fel att köra en mixer i grytan en stund precis innan det är klart.
Väldigt gott att ha i hackad stekt bacon!! (Efter ev. mixning)
Också väldigt gott att ha i vit fisk samtidigt med vattnet.

Funkar att frysa, funkar att micra, funkar att värma i kastrull, mättar men är inte "tung" mat.

/MD


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Pulversoppa
InläggPostat: mån 10 jul 2017, 23:19 
Offline
Se till att påsen är tät så inte vacuumet pyser ut!
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 04 aug 2015, 14:10
Inlägg: 1153
Utifrån Mulen Dags recept kan du improvisera med det mesta och stoppa ner i kastrullen. Grövre saker behöver förstås längre koktid. Nu har jag t.ex. mangold och blast och blad från rödbetor som puttrar med lök och vitlök och en del grönsallad. Sedan mosar jag det och det blir ungefär som spenat. Fryser in i potionspåsar. Sedan kan man koka upp det på nytt och kanske stoppa i ärtor, bönor, svamp etc. Eller bara ta det som det är. Och krydda förstås.

Det kan vara gott att blanda med ris eller pasta eller göra en vattnigare soppa av. Eller en krämigare variant med crème fraiche.

_________________
Det viktigaste är inte vad du har, utan vad du gör med det du har.

Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Pulversoppa
InläggPostat: tis 11 jul 2017, 09:14 
Offline
Inte utan mina marshmallows!

Blev medlem: mån 20 jul 2015, 17:47
Inlägg: 164
Är det någon som gör sin egna torkade nypon- eller blåbärssoppa? Tycker själv nyponsoppa är jäkligt gott, plockar nypon på vintern och gör själv färsk.

Kanske ska man rensa, torka och krossa nyponen och tillsätta socker och ev mjöl vid tillagning?


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Pulversoppa
InläggPostat: tis 11 jul 2017, 09:19 
Offline
Skärmskyddsmäklare
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 05 okt 2016, 15:22
Inlägg: 313
Ort: Urban sprawl
Phiphler skrev:
Är det någon som gör sin egna torkade nypon- eller blåbärssoppa? Tycker själv nyponsoppa är jäkligt gott, plockar nypon på vintern och gör själv färsk.

Kanske ska man rensa, torka och krossa nyponen och tillsätta socker och ev mjöl vid tillagning?


Mormor plockade alltid nypon. Hon rensade dem och torkade dem sedan i vedspisen med ugnsluckan på glänt. Idag skulle hon nog ha använt en frukttork. Torra nypon mortlade hon sedan och kokte soppa på. Underbart gott! Särskilt om man fick en klick grädde och några mandelbiskvier till.


Top
 Profil  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 8 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet