Swedish Survivalist

Är du förberedd?

Ny tråd Svara på tråd  [ 38 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: Prepperrörelsen inte måttstock för hemberedskap - artike
InläggPostat: mån 19 jun 2017, 18:15 
Offline
Samlar kokböcker från 1800-talet

Blev medlem: lör 03 okt 2009, 11:57
Inlägg: 710
Ort: Vagabond
Jag tror att de flesta klarar de magiska 72 timmarna om de tittar efter i skafferi och frys.
Men jag får känslan att när MSB säger 72 timmar, menar de betydligt längre än så...
Dekanske vill att folk börjar tänka till...
Sen kan man fråga sig vilken typ av kris de förväntar sig... ???.....???

Det är min egna personlig uppfattning.

_________________
meet 601 camp. / slice
Promised Land only.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Prepperrörelsen inte måttstock för hemberedskap - artike
InläggPostat: mån 19 jun 2017, 18:58 
Offline
Står vid glasåtervinningen och tigger burkar.
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 13 sep 2010, 10:38
Inlägg: 2936
Ort: Somewhere over the rainbow...
Jag märkte inte ens att det var totalt strömavbrott här för någon dag sedan, jag såg det först när jag hittade ett gammalt brev från elbolaget om att de skulle serva någonting som gått sönder... Men, jo, litet förtretligt var det att jag inte kunde handla tuggummi "för frechare andedräkt" när allt var söndags stängt i Norge och jag ej visste det... Så, absolut kan man märka av 72 timmar om man inte tänkt på det, nu fick jag gå ut på stan i vårt grannland med endast vanlig tandkräm på grund av det!

_________________
Let's find out! SWEXIT!


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Prepperrörelsen inte måttstock för hemberedskap - artike
InläggPostat: tis 20 jun 2017, 00:21 
Offline
Tränar vakthöns

Blev medlem: lör 18 jun 2016, 23:28
Inlägg: 2006
Mjo. Frågan är om man lägger till eller drar ifrån. Somliga lägger till gott och drar ifrån ont. "Peak oil, den hotande bostadsbubblan och ålderspyramiden kommer att fixa sig. MSB menar inte det där om personligt ansvar, det där med klimatförändringen är överdrivet och pensionerna kommer att vara höjda tills det är dags för mig." Andra drar ifrån gott och lägger till ont. "Politiker tänker kortsiktigt både globalt och lokalt. Det är osäkert om storkrig eller ekonomisk härdsmälta inträffar först, men sedan kommer i alla fall klimatförändringen och följderna är betydligt underskattade. Befolkningspyramiden kommer att rätta till sig den hårda vägen. MSB använder silkesvantar för att inte skrämma bort folk, de vet (nästan) lika bra som vi vad som väntar."

Skogsbonde skrev:
Skillnaden mellan preppers och svenssons är nog att preppers faktisk tror på det "myndigheterna" (bland annat MSB) säger till dem:

Myndigheterna kommer i en större krissituation i första hand använda sina begränsade resurser för att hjälpa och ta hand om utsatta som exempelvis sjuka, skadade och äldre. Friska och myndiga personer förutsätts kunna ta eget ansvar för sig själva och sina anhöriga.

Som jag ser det är det där skiljelinjen mellan preppers och svenssons går. Om man väljer att tro på det myndigheterna säger eller inte. I detta fallet är det preppers som tror på vad "myndigheterna" säger till dem... :lol:

_________________
/Zombie -->(x)q(/)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Prepperrörelsen inte måttstock för hemberedskap - artike
InläggPostat: tis 20 jun 2017, 04:38 
Offline
Börjar få trångt i skafferiet

Blev medlem: ons 01 feb 2017, 06:25
Inlägg: 103
Ort: Södertörn
reboot skrev:
Har du sparat några kopior på de borttagna kommentarerna att klistra in här i tråden?
Vore väldigt intressant att se dom.....

//reboot


Hittade iaf min egen på discus.com, den tjänst som handterar kommentarerna. Den kanske inte är så intressant i sig men nu kan ni iaf se vad som artikelförfattaren tog bort som varendes "spam":

Citera:
Det finns ingen organiserat prepperrörelse i Sverige. Det bunkras inte vapen som i USA. Svenska preppers är inte "en autonom motståndsrörelse". Många verkar mest inriktad på "vardagsprep".
Ja, det finns en misstro till den operative förmågan i staten och kommuner vid större incidenter. Jag tror personligen (personligen eftersom ingen kan uttala sig på vägnar av svenska preppers) att civila beredskapen skulle klara nödberedskap för en mindre ort på säg 10.000 personer i en vecka. Men om hela Mälardalen ligger strömlöst i två veckor då har jag inga förväntningar om att någon kommer och hjälper mig, och det är då min sambo och jag som må se till att vår familj klarar sig. Historiken säger att vid mellanstora incidenter som Gudrun, då räcker det inte med beredskap för 72 timmer.
I ingressen skriver du att den sortens krisberedskap som merparten av preppers bedriver "är en typ av krisberedskap som många hushåll har svårt att identifiera sig med." Det håller jag tyvärr med om. Sorgligt nog har merparten av svenska hushäll fortfarende inte förrådsställd utrustning och mat/vatten ens för den blyga ambitionsnivån som MSB förespråkar. Och därmed är det viktigt att MSB fortsätter hamra på budskapet att alla må ta lite ansvar för sig själva.
Jag håller med dig i att samhällets civila krisberedskap borde ökas avsevärd - och det är det nog många preppers som gör. Men så länge den diskussionen pågår... ja då är det ju ganska uppenbart att förmågan inte är på plats, och därmed kan jag inte basera mina barns överlevnad på den. Och så länge att operative kapaciteten är mildt sagt begränsat, då är det ju bara en fördel att några tar hand om sig själva.
Mitt intryck är att MSB och övriga organisationer inom civilsamhällets krisberedskap är väldigt administrationstunga och pappersjobben har så att säga blivit kärnverksamheten i stället för att bygga upp och underhålla den operative förmåga. Jag hoppas såklart att mitt intryck är felaktigt och att det ser ut som det gör eftersom den operative delen är sekretessbelagd - men magkänslan säger att det twittras mer än det körs lastbil, så att säga. Som du själv skriver: "MSB fått i särskilt uppdrag från regeringen att ta fram ett informationsmaterial" - nu känns det mycket tryggare.... Tittar man till vad MSB anställer för personal, då är det just nu 4 lediga tjänster, alla som "handläggare". Och igen, jag bestrider inte behovet av information och handläggning - men om en organisation ser det som sin huvuduppgift då kommer jag inte satsa min familjs liv på att den organisation kommer hjälpa mig i skarpt läge.

_________________
Winter is coming


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Prepperrörelsen inte måttstock för hemberedskap - artike
InläggPostat: ons 21 jun 2017, 03:55 
Offline
Tränar vakthöns

Blev medlem: lör 18 jun 2016, 23:28
Inlägg: 2006
Du uppger dig inte representera "rörelsen" och det är varken hatiskt, hets mot folkgrupp eller obalanserat så det är inget fel på det där. Möjligen kan det vara för långt, för många tecken fysiskt, men om det bryter mot någon regel skulle det väl inte ha gått lägga in det.

Viftar med editeringspekpinnen: Du skriver konsekvent operative där det borde stå operativa, vilket jag ser som ett fel, och det finns åtminstone två stavfel. Slutet är litet luddigt och kunde ha stramats till litet. Annars fungerar det var som helst.

_________________
/Zombie -->(x)q(/)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Prepperrörelsen inte måttstock för hemberedskap - artike
InläggPostat: sön 13 maj 2018, 18:13 
Offline
Jag undrar vad Soylent Green är gjort av?
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre 29 sep 2017, 17:06
Inlägg: 613
"MSBs roll viktig för nyanserad bild av hushålls krisberedskap"

Detta med att MSB tycker att de är nyanserade och preppers inte är det lär fortsätta. En krissituation är trots allt ganska rosaskimrande enligt MSB. Under en konferens hade de en talare som resonerade i linje med den nyanserade verkligheten som MSB lever i. Exempelvis listades myter kring kriser och sedan redogörs för hur verkligheten egentligen är vid kris. 12 minuter in https://www.youtube.com/watch?v=uyKjmZ2EqAI

MYT
Passivitet (av fårket)
Panikartad flykt
Plundring
Priser trissas upp
Katastrofchock
Egoism

VERKLIGHET
Försöker förbättra situationen
Rationellt beteende
Kriminellt beteende minskar
Viktiga varor skänks bort
Ser andras behov
Solidaritet

"Det finns tillfällen när plundring sker men det handlar ofta om när det är social oro"

Ok.

_________________
We know some people do incredibly stupid and unpredictable things. But if we haven’t planned for that incredibly stupid or unpredictable thing, maybe we end up being the stupid person, and a victim of the unpredicted thing.


Senast redigerad av somvanligt sön 13 maj 2018, 22:53, redigerad totalt 2 gånger.

Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Prepperrörelsen inte måttstock för hemberedskap - artike
InläggPostat: sön 13 maj 2018, 19:44 
Så beklagligt att en lekman som Herman Geijer får återge sin tolkning av den forskning han påstår sig ha tagit del av. Som socialist djupt rotad i folkbildningsrörelsen färgas hans tolkning av hans ideologi.

"Samhället behöver lita mer på människans kraft att samarbeta och lösa problem.".
Den marxistiska utopin går nästan att ta på...


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Prepperrörelsen inte måttstock för hemberedskap - artike
InläggPostat: ons 16 maj 2018, 16:01 
Offline
1998 var en fin årgång för vita bönor!

Blev medlem: tis 30 dec 2008, 01:23
Inlägg: 154
Ort: STENUNGSUND
Ah, men kriserna vi syftar på är inte riktiga kriser, det är de kriserna MSB talar om där.
På samma sätt som all kommunism som prövats inte var riktig kommunism.


Top
 Profil  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 38 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet