Swedish Survivalist

Är du förberedd?





Ny tråd Svara på tråd  [ 42 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: Hur håller du dina knivar (och andra eggverktyg) vassa?
InläggPostat: mån 23 mar 2015, 20:23 
Offline
Ingen fara, jag har ett gem i fickan!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 07 sep 2014, 17:50
Inlägg: 1728
Någon som testat Smith's set med brynen och vinkelfixtur?
http://www.smithsproducts.com/product/dfpk/

Vettigt hjälpmedel om man inte riktigt har handlaget inne?


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur håller du dina knivar (och andra eggverktyg) vassa?
InläggPostat: ons 25 mar 2015, 16:39 
Offline
Är det en Twinkie?
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 29 apr 2013, 14:28
Inlägg: 394
Ort: södra västergötland
Det frågades om WorkSharp lite tidigare i tråden. Jag har en som jag skrev om härom sistens på min blogg:
http://lipoptena.blogspot.se/2015/03/te ... sharp.html

Den är lättanvänd och att komma upp i skärpa nog att skära armhår är lätt. Det där lilla extra får man ta till strigel, eller varför inte en tidning på ett bord till.

Att helt lägga på en ny egg till ett totalt utslitet blad gick också lätt. Kom över en misshandlas cold steel SRK för en billig peng, den har fått sig en helt ny egg.

_________________
http://lipoptena.blogspot.se/


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur håller du dina knivar (och andra eggverktyg) vassa?
InläggPostat: tor 11 aug 2016, 21:50 
Offline
The grey man
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 03 jul 2011, 08:20
Inlägg: 1924
Jag fick prova en WorkSharp på en mässa häromdagen och jag blev frälst. Jag har slipat med våtslipsten, diamantbrynen, keramiska brynen, vinkelslip med sandpappertrissa etc men ingen som så snabbt gett en så bra egg. F1an blev vass som aldrig förr och alla Hultafors snickarknivar som låg och skräpade är supervassa nu. Slipen levererades med två bandsatser i olika grovlekar där den finaste har 6000 grit. Det är lätt att byta band och man kan slipa med eller utan anhåll. Snickaryxan slipades utan anhåll och den har heller aldrig varit så vass som idag. Det där med strigling/polering brukar man ju normalt inte göra på en yxa.

_________________
Ju mer säker jag är på att något är sant desto större är sannolikheten att jag har fel.
Jag stänger för möjligheten att ens överväga att jag har fel.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur håller du dina knivar (och andra eggverktyg) vassa?
InläggPostat: tor 11 aug 2016, 23:05 
Offline
Jag undrar vad Soylent Green är gjort av?

Blev medlem: ons 13 aug 2014, 21:21
Inlägg: 609
Noen få økser og kniver slipes med bryne, i et håp om å bevare eggen slik den er slipt originalt. Resten får den brutale behandlingen; slipes på maskin :surprised: . Eggen ødelegges første gangen, men bladet blir lyn skarpt og når det ikke er det mer, så får det en ny omgang med slipemaskinen.

Trolig er 90% av all redskap med egg vi har rene forbruksgjenstander. Det hogges i stein og skjæres i spiker for å få utført jobben som skal til. Bladene blir stort sett brutalisert både i bruk og rehabilitering :shock:


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur håller du dina knivar (och andra eggverktyg) vassa?
InläggPostat: ons 17 aug 2016, 10:33 
Offline
Grannarna tittar konstigt på mig.
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor 31 dec 2015, 19:58
Inlägg: 765
Ort: Västra Götalands län
Skickade in dem till Seved Hjelm här på forumet.

_________________
3-3-3 Radio Plan


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur håller du dina knivar (och andra eggverktyg) vassa?
InläggPostat: ons 17 aug 2016, 11:21 
Offline
Jag har en ficklampa. Tror jag ...

Blev medlem: tor 04 aug 2016, 13:32
Inlägg: 16
Har använt ett eze-lap "m" i cirka 25 år. Funkar i fält och sätter en vass egg på det mesta. Annars så kör jag med en del dmt brynen, hand och bänktyp. Har en grov diamantfil från biltema för att avverka metall från bladet när så behövs. Strigel med tormekpasta som avslutning. Ofta har amerikanska knivar en eggvinkel som är alldeles for grov. Jag brukar vinkla om dem så att vinkeln blir mindre.

Japanska vattenstenar är bra men det krävs en hel del arbete med dem innan man fått det resultat man vill ha.
Jiggsystem fungerar också bra, men bäst är att lära sig ställa vinklar och slipa för hand. Då fixar du det lika lätt ute i fält som hemma.

_________________
Om du ändå tänker missa, varför skjuter du då?


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur håller du dina knivar (och andra eggverktyg) vassa?
InläggPostat: tor 30 mar 2017, 23:52 
Offline
Hade jag inte några värmeljus här någonstans?
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 21 mar 2017, 20:25
Inlägg: 10
Ort: 127.0.0.1
Själv har jag bara slipat på brynen i alla år, har på senare dar införskaffat mig en dc4 som så många talar varmt om.
Men jag vet inte om jag gillar den, jag tar ju ganska bra hand om mina knivar i övrigt, så det blir mest att jag använder den keramiska sidan samt stroppar med läder.


Vad tror ni om japanska vattenstenar? Har fått för mig att eggen blir alldeles för klen om man kör på säg en 8000 grit sten.

Edit* Tilläggas skall att jag kör med skandigrind.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur håller du dina knivar (och andra eggverktyg) vassa?
InläggPostat: fre 31 mar 2017, 02:03 
Offline
Do you know what the definition of a hero is? Someone who gets other people killed.

Blev medlem: sön 18 sep 2011, 22:49
Inlägg: 356
Ort: Norrland
Med i ryggsäcken finns alltid ett fällkniven DC3 diamantbryne.
Egentligen det brynet jag använder mest.

Har utöver det tre st japanska whetstones för grundslipning och de riktigt vassa eggarna.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur håller du dina knivar (och andra eggverktyg) vassa?
InläggPostat: fre 31 mar 2017, 02:09 
Offline
Do you know what the definition of a hero is? Someone who gets other people killed.

Blev medlem: sön 18 sep 2011, 22:49
Inlägg: 356
Ort: Norrland
crazedhermit skrev:
Har fått för mig att eggen blir alldeles för klen om man kör på säg en 8000 grit sten.


8000 grit är verkligen superfin. jag har 3000 som sista sten.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur håller du dina knivar (och andra eggverktyg) vassa?
InläggPostat: fre 31 mar 2017, 07:09 
Offline
Tränar vakthöns
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor 27 sep 2012, 09:43
Inlägg: 2020
Ort: Norra Norrland
crazedhermit skrev:
Vad tror ni om japanska vattenstenar? Har fått för mig att eggen blir alldeles för klen om man kör på säg en 8000 grit sten.

Edit* Tilläggas skall att jag kör med skandigrind.


Du har nog fått för dig rätt. Att göra bruksknivar absolut rakbladsvassa á la Ray Mears är långt ifrån nödvändigt om man nu inte har tänkt raka sig. Visst får man en extrem skärpa som kan skära genom senor, kött och trä som en het kniv genom snö, men om man sedan måste slipa om den stup i kvarten; särskilt efter lite hårdare tag, så är det enligt min åsikt inte värt besväret. Samma sak med extrem finputsning. Jag blir bara rädd att använda kniven om den blänker som en spegel.

Jag tror att min finaste brynsten ligger kring 5000, och den använder jag endast på rostfritt eftersom det är hårdare och håller längre (men svårare att slipa). "Normal" knivskärpa kommer man långt med för det en brukskniv ska användas till.

_________________
If only my heart were stone


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur håller du dina knivar (och andra eggverktyg) vassa?
InläggPostat: lör 01 apr 2017, 00:41 
Offline
Hade jag inte några värmeljus här någonstans?
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 21 mar 2017, 20:25
Inlägg: 10
Ort: 127.0.0.1
Björngrillarn skrev:
crazedhermit skrev:
Vad tror ni om japanska vattenstenar? Har fått för mig att eggen blir alldeles för klen om man kör på säg en 8000 grit sten.

Edit* Tilläggas skall att jag kör med skandigrind.


Du har nog fått för dig rätt. Att göra bruksknivar absolut rakbladsvassa á la Ray Mears är långt ifrån nödvändigt om man nu inte har tänkt raka sig. Visst får man en extrem skärpa som kan skära genom senor, kött och trä som en het kniv genom snö, men om man sedan måste slipa om den stup i kvarten; särskilt efter lite hårdare tag, så är det enligt min åsikt inte värt besväret. Samma sak med extrem finputsning. Jag blir bara rädd att använda kniven om den blänker som en spegel.

Jag tror att min finaste brynsten ligger kring 5000, och den använder jag endast på rostfritt eftersom det är hårdare och håller längre (men svårare att slipa). "Normal" knivskärpa kommer man långt med för det en brukskniv ska användas till.


Precis, det kan vara kul när man väl har den där sylvassa eggen, men allt jobb för att hålla den så vass känns onödigt för skogsbruk.
Har ju som sagt kikat lite på japanstenar, har funderat på en 1000 och 3000 eller 4000 sten för grundslipning. Sedan kanske det räcker med lite stroppning på en läderbit som underhåll.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur håller du dina knivar (och andra eggverktyg) vassa?
InläggPostat: fre 06 okt 2017, 09:42 
Offline
Borgmästare i Jericho
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 03 aug 2014, 20:04
Inlägg: 233
Jag uppgraderade min sliparsenal för ett tag sedan..
http://www.edgepal.com/slipverktyg/chef/chef-med-piv%C3%A5-25161685
En sådan "Chef med pivå".
Svensktillverkad, på beställning.
Klart bästa jag använt, resultatet blir grymt.
Komplettera gärna med en Fällkniven CC4 (DC4 medföljer).

Appropå CC4 så är den riktigt fin att ha i fickan för att fina till utan att ta bort material i onödan.

_________________
En riktig man bär hatt och fällkniv.


Top
 Profil  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 42 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet