Atmos skrev:
Två tankar har jag. Socker är inte så ren energi som man tror. Druvsocker i så fall kan vara bra. Och en varm sommardag med hårt slit efter shtf svettas vi bort mycket mer än 5 g salt.
Det är en ren kolhydratkälla i form av en disackarid med en glukos (druvsocker) och en fruktos (fruktsocker)-komponent. Så rent det kan bli. Kroppen måste spjälka fruktos i levern och tar därför aningen längre tid på sig att frisätta energin men det är i princip sak samma i jämförelse med rent druvtsocker Och naturligtvis kan man svettas mycket en varm dag, men mer än 4-5 liter som 5g innehåller är inte så ofta.
Dweomer skrev:
Brutal-saltat kött äter man inte rakt av det lakas ur innan det äts . Man lägger öttet i vatten som kanske även måste bytas under perioden för att få bort överflödet med salt .
Idag är man så rädd för överslatat att man inte använder sig av saltet men bara för något tiotal år sedan så stod det i kokböckerna om just hur man urlakade salt och hur länge det behövdes för kött-typ och saltlakehalt mm .
Salt är en bristvara här i vår del av världen och våra hav har en liten mängd salt för utvinning även om det har testats ända upp i gävle trakten .
Socker kan ersättas lättare med honung eller sav mm och rent socker behövs bara för långtidslagring . Kan man konservera genom att koka in kan man göra det utan socker och sedan sockra med honung när förpackningen öppnas.
Naturigtvis måste så mycket som möjligt av saltet tas bort innan förtäring, annars spyr man.
Oavsett vad man sa förr är det välstuderat att hög saltkonsumtion är skadligt i längden, men efter SHTF kommer väldigt mycket att vara farligt och själv är jag inte orolig över just saltintag. Att salt var en bristvara FÖRR betyder inte per automatik att det måste bli så efter SHTF, ett flertal stora salttäckter/gruvor finns i Tyskland, Polen och Danmark som man inte kände till tidigare. Att salin-salt från medelhavet skulle vara enda källan till salt som det var förr gäller inte längre. Personligen har jag väl 12 mil fågelvägen till nordens största saltgruva..
Och naturligtvis KAN socker ersättas av honung och sav. Hus kan ersättas av hemmabyggda skjul, skjutvapen av pilbågar osv - men varför ersätta med något sämre när man kan förbereda sig med något bättre...
Jag tycker inte att salt är onödigt, men får ibland intrycket att preppers lagrar salt och socker i förhållande 10:1 medan en mer jämn fördelning hade varit bättre..