Swedish Survivalist

Är du förberedd?

Ny tråd Svara på tråd  [ 2 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: kommer sno lite texter från http://www.alternativmedicin.se
InläggPostat: fre 24 nov 2017, 13:22 
Offline
Jag har en ficklampa. Tror jag ...

Blev medlem: tis 28 mar 2017, 21:33
Inlägg: 15
BACKTIMJAN
brukats i form av te, extrakt och kryddpåsar mot mag- och tarmbesvär, vid hosta och astma liksom till ingnidning vid reumatism, kontusioner och vrickningar.

BRAKVED
frangulabark, dvs. den torkade barken av brakved, använts framför allt som avföringsmedel. Den färska frangulabarken innehåller ämnen som kan framkalla kväljningar och magsmärtor, men dessa ämnen förstörs under den minst ett år långa lagring som bör ske. Frangulabark är en vanlig ingrediens i receptfria laxermedel. Man måste emellertid undvika långtidsbruk, då tarmen annars vänjer sig vid den kraftiga stimulansen och blir beroende av den. De ärtstora stenfrukterna är giftiga och därför bör man varna barn för att äta dem

MJÖLON
verksamma beståndsdelar fenolglykosiderna arbutin och metylarbutin. När dessa ämnen har passerat njurarna bildar de i urinen de antiseptiskt verksamma föreningarna hydrokinon och metylhydrokinon. Båda dessa är emellertid giftiga, varför man inte under någon längre tid bör förtära stora mängder mjölonblad.

KAMOMILL
växten har i enlighet med signaturläran ansetts bota kvinnosjukdomar och verka menstruationsdrivande. Kamomillte bereds av de torkade blomkorgarna och används bl.a. som kramplösande och lugnande medel. Avkok på kamomill kan användas som hårsköljningsmedel, speciellt lämpligt för Ijust hår som då får en ljusare lyster, samt till väldoftande, rogivande bad.

ENBÄR(ENEN)
Enbären tillskrevs under medeltiden en magisk läkokraft, men i våra dagar används de huvudsakligen på grund av sin urindrivande och aptitretande verkan och som krydda i maträtter och spritdrycker (orden gin och genever kommer av juniperus). Enrisrökning användes länge som skydd mot smittsamma sjukdomar som pest och spetälska, och även vid förlossningar för att förhindra att barnet blev en bortbyting. Den eteriska olja som destilleras av bär, barr och ved har använts till ingnidning mot gikt och reumatism men kan framkalla hudinflammationer. Enbär kan redan i små doser verka retande på njurarna, varför personer med njurbesvär bör iaktta försiktighet. S.k. kikbär, som är en gallbildning på en, användes förr som medel mot kikhosta.

OBS! Enbär kan verka retande på njurarna!

MASKROS
Dess goda anseende är inte oförtjänt, ty kliniska prov har visat att den befordrar gallsekretionen och verkar urindrivande, det franska namnet pissenlit, sängvätare, anspelar helt oförblommerat på denna egenskap. Till de åkommor som maskros använts mot i folkmedicinen hör lever- och gallbesvär och kroniska eksem; dessutom har den brukats som blodrenande och magstärkande medel. Maskrosens unga blad kan anrättas till en välsmakande sallad. Roten rostades förr för att användas som kaffesurrogat. Örten har även tillskrivits magiska krafter - man hängde upp den som skydd mot häxor och troll.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: kommer sno lite texter från http://www.alternativmedicin
InläggPostat: mån 04 dec 2017, 20:19 
Offline
Jag har en ficklampa. Tror jag ...

Blev medlem: tis 28 mar 2017, 21:33
Inlägg: 15
admin kan ta bort detta


Top
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 2 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet