Shas skrev:
Vad jag menar är att klarar vi göra en sublimeringskammare så är det andra liksom inget problem var kanske lite otydlig där ;-)
Japp värme är ett måste några elslingor med pwm reglering, inga konstigheter
Temperaturen i sublimeringskammaren kommer om jag tänker rätt vara konstant runt -40° om all är i balans vill säga och styras av pressostatens start och stopp med 2-3graders hysteres. Tillför man för mycket värme i "matkammaren" kommer inte sublimeringskammaren att orka med och temperaturen öka.
I början av processen får man ställa in värmen så att kompressorn går konstant eller om man vill vara säker med några stopp i timmen. När kompressorn inte går längre är processen färdig...
Förstår inte riktigt vitsen med att ha två vakuum kammare, känns lite onödigt.
Shas
Inser att vi pratar förbi varandra, men ändå inte.
Fattar nu att du vill separera sublimeringen i en separat kammare från där maten skall torkas.
Det blir naturligtvis då två vacuumkammare. En för matdelen och en för sublimering.
Tittar man på tex hur man frystorkar på Mountain house så görs det i stora singel vacuumkammare
med kylslingorna på sidan och maten i mitten. Liknande system i dom kommersiella system man
kan köpa för hemmabruk. I hemmabrukssystemet jag sett har man dock lagt kylslingorna på utsidan
av kammaren så att vatten i gasfas fryser mot kammarväggen.
Jag har sett diverse Youtube med hemmabyggen med två kammare så det fungerar också.
Vad jag menade med inlägget ovan är att man inte bör ha för liten area mellan matdelen och
sublimeringskammaren som hindrar strömning mellan kamrarna.
Du är med på att matdelen måste hållas fryst under torkning också?
Det tillkommer alltså ytterligare kylslingor för det utöver sublimeringskammaren.
Därför jag har lite svårt att se fördelen med separat sublimeringskammare.
För att bygga enklast möjliga fungerande system känns det enklare med en singelkammare.
Det man behöver testa fram är med vilken effekt och i vilken takt man skall tillföra värme till maten
på torkbrickorna. I princip kan man då lägga i maten på brickor, starta kylning tills man uppnått rätt frystemperatur på maten.
Inte under vacuum. Sen pumpa ner till rätt vacuum och långsamt börja värma brickorna varvid vattnet i den frysta maten flyttar
sig till dom kallare ytorna utan att maten tinar upp. När man fått bort det mesta vattnet kan man sen
höja temperaturen lite mer för att driva ut det sista då det inte längre spelar roll om maten kommer över fryspunkten
Processen är ju ganska långsam och tar bortåt ett dygn men beror på tjockleken på maten samt hur snabbt infrysning skett
då storleken på iskristallerna påverkar torktiden
Säger inte att någon av metoderna med en eller två kammare är fel. Själv skulle jag dock bygga med en singelkammare