Min far slaktade raskt en trafikdödad ren en gång, inom en kvart eller halvtimme eller så. Köttet var förverkat och tillföll markägaren. Så vitt jag vet fick hundarna det, och mina föräldrar var födda på 1910-talet så de var knappast onödigt kräsna. (Det var före Tjernobyl.)
Personligen har jag inga större hämningar när det gäller rent kött, men jag skulle tro att de flesta svenskar skulle slå ifrån sig om du erbjöd dem kråka eller grävling. Är det mer exotiska dyra innerestauranger?
Intressant nog verkade några invandrare (asiater) litet chockade när jag talade om att vi (inte alla) äter hästkött i Sverige. Ännu mer intressant var att en svensk vid mogen ålder blev förvånad och kanske litet chockad han också när jag talade om att hamburgerkött (rökt skivat alltså) är hästkött. Läste en gång en insändare där en hästflicka hade fått reda på det och var alldeles ifrån sig, fast det är ju bara att vänta
Charlie** skrev:
Zombie skrev:
Under WWII serverade de visst grävling, kråkor och annat som definitivt räknas som oätligt, på fina restauranger i Sverige, med något fantasifullt namn. Folk kanske misstänkte men undvek att fråga.
Kråka är en delikatess och går att beställa på restauranger även idag men kråkor är säsongsvara och beställningsvara, så man bör beställa bord och maträtt i god tid. Vad gäller grävling så är det helt ok att grilla. Det brukar publiceras en del recept i jakttidningarna. Man bör däremot vara noggrann med tillagningstemperaturen då grävlingskött ofta har trikiner.
Zombie skrev:
Såg nyss att de visst tar vara på trafikdödade älgar till folkmat i Alaska numera. Det är klart, är det färskt nog så är det nog helt ok om det inte har blivit för tilltygat i olyckan. Men jag trodde att det var bråttom att tömma ur blodet.
Trafikdödade älgar käkar man i Sverige också. Kör du på en älg är du tvungen att anmäla detta till polisen som i sin tur kontaktar markägaren som har rätten till köttet. Är älgen död vid påträffandet har oftast stora mängder blod runnit ut och är den vid liv, så avlivas den av eftersöksjägaren. Blodsprängd vävnad skärs bort men resten får hänga några dygn innan styckning. Är det sommar och varmt så blir det lite kort om tid innan det börjar surna. Men något dygn i sommarvärmen gör köttet bara mört och gott!