Swedish Survivalist

Är du förberedd?

Ny tråd Svara på tråd  [ 24 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: USB-Minne
InläggPostat: tis 01 maj 2018, 08:57 
Offline
Är varmvattnet slut?

Blev medlem: sön 22 apr 2018, 22:47
Inlägg: 20
Hej.

Jag har sett en del videor, där folk har ett USB-minne i sin nödask modell "urban" eller sin "get home bag". Bär någon av er med er ett USB-Minne och vad har ni i så fall på det?


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: USB-Minne
InläggPostat: tis 01 maj 2018, 13:29 
Offline
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49
Inlägg: 1021
SanDisk Ultra-Fit USB-stick 128GB USB3.

En komplett installation av linux, klar att starta från USB. Med en del bra program för att komma åt nedanstående innehåll och program som nmap och full uppsättning Gutenprint skrivardrivrutiner.

Ett litet urval favoriter bland böcker, musik, video och massor med foton från familj, vänner och uppväxt. (Inskannade diabilder och fotoalbum.)

Aktuella bilder på hemmet ute och inne. Minst fyra bilder per byggnad (varje sida) och minst fyra bilder per rum (med ryggen mot varje vägg). Bilder på särskilt värdefulla föremål, installationer och utrustning/maskiner. Har även motsvarande bilder på några anhörigas hem. Bilder från intressanta platser på fastigheten. Typiskt längs med gränser och vid hörn/vägar. Försöker uppdatera varje år, under sommaren. Gränsvandrar fastigheten med kamera minst en gång om året.

Kartor. Fastighetskartan. Skogsbruksplan.

Inskannade viktiga dokument: Körkort, pass, försäkringar, vaccinationsbevis, ägarbevis mm.

Edit: Även kopior på alla gamla betyg, intyg, utbildningsbevis och anställningsbevis samt kopior på CV och platsansökningar till de senaste jobben. Kopia på testamente.

Krypterad fil med PDF:er med telefonnummer, adresser och senaste årens deklarationer och bokföringsunderlag och aktuella bankutdrag och värdepappersbesked mm.

En komplett VM med hela min "kontorsdator" för "administration", bankärenden, bokföring, skattekontot med mera. Tyvärr utan inbyggt mobilt BankID, mobilen krävs...

Allt ovanstående finns även på en partition på min laptop, som jag använder för att använda, underhålla och uppdatera detta. USB-minnet kan ses som en backup av laptopen men kan fungera utan laptop om jag kan starta från USB. Gör även backup till NAS och har en (ibland) aktuell kopia av USB-minnet hos anhörig. Byter ut vid besök om jag minns det... Jag använder Ubuntu 16.04, 7z och rsync...

Kan ha glömt något...

En del av ovanstående ligger också på ett litet 32GB micro-SDHC-kort med USB-läsare och adapter till SD.

_________________


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: USB-Minne
InläggPostat: tis 01 maj 2018, 14:49 
Offline
There's no fate but what we make for ourselves
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre 15 dec 2017, 00:51
Inlägg: 624
Ett 64Gb USB i EDC med ungefär som EssBe. Scannade dokument såsom pass, huspapper, bankuppgifter osv
Diverse foton av tillhörigheter och familj samt ett urval böcker och ljudböcker.
Dock ingen Linux utan kräver tillgång till dator i någon form

Andramobilen med ett Micro-SD 64Gb med likande uppsättning filer

Uppdaterar allt för sällan naturligtvis

_________________
Det är aldrig försent att inte hinna bli klar i tid.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: USB-Minne
InläggPostat: tis 01 maj 2018, 17:09 
Offline
Är varmvattnet slut?

Blev medlem: sön 22 apr 2018, 22:47
Inlägg: 20
Tack för bra tips!


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: USB-Minne
InläggPostat: tis 01 maj 2018, 19:53 
Offline
Jag har en ficklampa. Tror jag ...

Blev medlem: lör 27 aug 2016, 20:55
Inlägg: 12
EssBe skrev:
SanDisk Ultra-Fit USB-stick 128GB USB3.
........
och adapter till SD.Har du några bra tips eller kanske länk till hur att skapa själva Linuxmaskinen?


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: USB-Minne
InläggPostat: tis 01 maj 2018, 20:48 
Offline
En är ingen, två är en. Tre? Ehh...

Blev medlem: fre 24 dec 2010, 13:34
Inlägg: 111
Ort: Primary target area judgement day.
Har installerat Ubuntu, en användarvänlig Linuxvariant, flera gånger både från cd och usb i olika versioner på olika datorer.
Följt instruktionerna på hemsidan. Inte varit några problem. Blir det fel är det bara att göra om.
https://tutorials.ubuntu.com/tutorial/t ... -windows#0

_________________
World order is one of those things people don’t think about until it is gone.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: USB-Minne
InläggPostat: tis 01 maj 2018, 21:31 
Offline
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49
Inlägg: 1021
Hm... Man installerar helt enkelt Ubuntu på USB-minnet, som om det var en hårddisk. Men ett par knep kan vara bra att känna till.

KNEP 1: Jag har bara gjort detta med version 16.04.04 av Ubuntu. 18.04 kom precis. Kanske det funkar fint med 18.04? Kanske inte... Jag kommer att testa om ett halvår eller så...
KNEP 2: Om du använder XUbuntu istället för vanliga Ubuntu blir din installation piggare. Jag använder vanliga Ubuntu och ett snabbt USB 3-minne...

Jag antar nedan att du kör Windows.

1. Du behöver två USB-minnen. Ett litet billigt på kanske 2-8 GB som du bara använder vid installationen. Ett större och gärna mycket snabbt och bra. Jag gillar SanDisks USB 3-minnen. Det stora USB-minnet blir "hårddisken" som du sedan kör linux från. (Istället för det lilla USB-minnet skulle du kunna bränna en körbar DVD med Ubuntu installations-ISO:n.)

2. Hur man får till en körbar "live-image" på det lilla USB-minnet (eller på en DVD) finns beskrivet i detalj på Ubuntu.com:
https://tutorials.ubuntu.com/tutorial/t ... -windows#0

3. OBS VIKTIGT KNEP 3: Det är säkrast att koppla bort den vanliga hårddisken helt innan du fortsätter. Orsaken är att installationsprogrammet annars kanske tror att den vanliga hårddisken inte längre skall användas för att starta datorn, när du installerar Ubuntu till det stora USB-minnet. Och hjälpsamt ser till att det inte längre går att starta datorn från den vanliga hårddisken... Jag vet inte till 100% om det är absolut nödvändigt att koppla bort vanliga hårddisken. Jag gör det ändå... Det kan räcka med att "plocka bort" den inbyggda hårddisken med hjälp av BIOS. Det är alltså inte absolut nödvändigt att öppna datorn. Detta är egentligen det enda som skiljer denna installation från en vanlig installation av Linux. Glöm inte att återställa när du är klar.

4. Sedan startar du datorn från det lilla USB-minnet och installerar Ubuntu på det stora USB-minnet, precis som om det var en vanlig hårddisk eller en SSD. Det enda som skiljer det stora USB-minnet från en SSD är att en SSD normalt är snabbare och håller mycket längre.

Sedan har du ett stort USB-minne som du kan använda för att köra Ubuntu lite varstans om du kan starta datorn från USB.

KNEP 4 / överkurs: För att öka livslängden på USB-minnet kan du konfigurera Ubuntu så att loggfiler mm lagras på tempfs, alltså på RAM och inte på USB-minnet.
KNEP 5: Vid installationen kan du partitionera och formatera USB-minnet så att den partition där du tänker lagra viktiga data är skriv-/läsbar från Windows. Kanske använda FAT32?
KNEP 6 / överkurs: Installera flera olika drivrutiner för olika grafik, touchpads och annan hårdvara. Då funkar installationen bättre på fler datorer. Testa gärna på olika datorer och lägg till nya drivrutiner efterhand om något krånglar.

KNEP 7: Leta upp någon som är bra på linux och be henom fixa ett USB-minne åt dig, enligt ovan. Och visa hur det funkar. :lol:

Jag kör min desktop från en extern 512 GB SSD som är ansluten via USB 3. Det är nästan samma sak som ovan med ett USB-minne. men snabbare och funkar mycket, mycket längre. Vanliga USB-minnen har typiskt mycket kortare livslängd (färre skrivcykler) än en SSD. Men funkar fint för tillfälligt bruk, särskilt om du använder ett riktigt bra USB-minne. Jag kan starta min laptop från denna SSD via USB utan problem. Förlorar lite hastighet med SSD över USB, men det kan jag leva med... Kör en 8-kärnig AMD-processor med NVIDIA-grafik på desktopen. 4 kärnig INTEL-processor med AMD-grafik på laptopen.

_________________


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: USB-Minne
InläggPostat: ons 02 maj 2018, 21:56 
Offline
Jag har en ficklampa. Tror jag ...

Blev medlem: lör 27 aug 2016, 20:55
Inlägg: 12
Stort tack till EssBe och även Klaas.
Nu ska väl även jag våga mig på ett försök. :-)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: USB-Minne
InläggPostat: ons 02 maj 2018, 23:03 
Offline
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49
Inlägg: 1021
Min variant passar mig, men kan vara onödigt komplicerad och "tung"...

Ett tips kan vara att undersöka Puppy Linux. Det är en kraftigt nedbantad variant av linux som gör ungefär samma sak som det jag gör, men det är redan färdig-konfigurerat åt dig och fungerar nog på fler datorer än min variant... Det finns även andra liknande lösningar. En del är bra att ha för att felsöka datorer eller för att rädda data ur kraschade hårddiskar.

http://puppylinux.org/main/Overview%20a ... tarted.htm

_________________


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: USB-Minne
InläggPostat: tor 03 maj 2018, 06:29 
Offline
Jag har en ficklampa. Tror jag ...

Blev medlem: tis 29 aug 2017, 11:54
Inlägg: 11
Kanske inte hundra procent svar på din fråga men ändå kanske relevant: Jag håller just på och laddar ner wikipedia och diverse odlingsrelaterad information att ha i ett off-grid + off-line-läge.

Har köpt en rasperry pi för detta ändamål - den verkar lätt att driva från enklaste typen av solcell, klarar sig på strömmen från en USB-kontakt. (Finns enkla solceller att köpa som ger ström ut från en usb-kontakt)

Kolla gärna Kiwix hemsida, de har massor av matnyttiga saker att ladda ner, t.ex. samtliga ted-talks. Kiwix är ett program för att köra wikipedia lokalt på den egna datorn.

Jag har också kört puppy linux och kan intyga att det funkar. Det lär också finnas en metod att installera hela ubuntu på en usb-sticka, så att man kan spara filer där. Skulle också tipsa om att skippa xubuntu om man vill ha ett lättviktssystem och istället köra lubuntu, den är allra mest resurssnål. (tillsammans med puppy). Finns jämförelser på nätet "lubuntu vs xubuntu".


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: USB-Minne
InläggPostat: mån 07 maj 2018, 15:38 
Offline
Konservprovsmakare

Blev medlem: ons 24 jan 2018, 18:05
Inlägg: 62
Jag antar att alla i tråden och på forumet är medvetna om att det som lagras på ett vanligt USB-minne är tänkt att enbart klara sig några månader utan att skrivas om?


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: USB-Minne
InläggPostat: mån 07 maj 2018, 15:44 
Offline
När folk är överens med mig har jag en känsla av att jag måste ha fel.

Blev medlem: mån 31 dec 2012, 18:24
Inlägg: 269
Varför då? Källa?


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: USB-Minne
InläggPostat: mån 07 maj 2018, 16:20 
Offline
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49
Inlägg: 1021
USB-minnen är på inget sätt något "säkert" sätt att lagra data. Men så länge man inte har minnet i fickan medan man svetsar, badar bastu, solar, tränar eller dyker eller gör annat intressant som kan tänkas ge upphov till extrema temperaturer/fukthalter/elektriska fält, så kan man räkna med att det håller många år.

Det som kan slita på ett USB-minne är hur många gånger man skriver/raderar data på det. Varje minnesposition har en begränsad livslängd.

Bättre (=dyrare) USB-minnen har "wear-leveling" och felkorrigering samt reservutrymme som sprider slitaget över hela minnet och som kan "mappa bort" slitna delar som ger fel. En del USB-minnen är nästan i klass med SSD-enheter. Billigare minnen klarar kanske ett par dussin skrivcykler.

Det brukar inte spela någon större roll hur mycket man läser från minnet. Det är just när man ändrar något som det blir "slitage". Möjligen kan även det mekaniska arbete vid att plugga in/ut orsaka slitage så att kontakter eller annat slits.

Jag vill påstå att ett bra USB-minne lagrat torrt och svalt i en plåtlåda (eliminerar elektriska fält) är utmärkt för långtidslagring. Men naturligtvis inte som enda metod om det handlar om viktig data...

Jag har min allra viktigaste data även på ett SD-kort, en SSD på min laptop och på NAS i mitt hemmanätverk. Och även på ett par backup-HDD till mitt NAS. Dessutom har anhöriga kopior av det mesta. (Gamla bilder med mera...)

_________________


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: USB-Minne
InläggPostat: mån 07 maj 2018, 16:56 
Offline
Samlar kokböcker från 1800-talet
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 21 nov 2015, 02:38
Inlägg: 712
Ort: Linköping
Grundregel.. Lagra viktig data på minst tre olika medier/platser.
Se till att en av medierna inte finns i samma hus som de övriga(ifall en brand uppstår)
Minst ett av medierna måste förvaras offline. Inte inkopplad till något nätverk,ström eller långa kablage. Om åskan skulle slå ner så blir alla medier utslagna samtidigt.

_________________
Ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid att genomföra.
Att det blir som det blir, beror på att man gör som man gör, om man inte hade gjort som man gjort, så hade det inte blivit som det blev. ;)

2 varningar


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: USB-Minne
InläggPostat: mån 07 maj 2018, 17:29 
Offline
När folk är överens med mig har jag en känsla av att jag måste ha fel.

Blev medlem: mån 31 dec 2012, 18:24
Inlägg: 269
grisen hävdar att man skall "skriva om" på sina minnen med några månaders mellanrum, EssBe anser (precis som jag) att det som är skrivet på ett minne från en känd tillverkare håller sig länge. EssBE skriver också att minnena "slits" vid skrivning men inte vid läsning vilket jag också fått lära mig. Eftersom dessa två åsikter är precis motsatta kanske grisen kan visa på några tester eller liknande som stöder hans/hennes synpunkter.


Top
 Profil  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 24 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet