Swedish Survivalist

Är du förberedd?





Ny tråd Svara på tråd  [ 25 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: Matlager på vinden
InläggPostat: ons 10 jan 2018, 11:34 
Offline
Har du flinta och stål jag kan låna?
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49
Inlägg: 602
För att slippa frusna dunkar/konservburkar.

En variant skulle kunna vara att ha en frostvakt inne i det slutna isolerade lagerutrymmet.

Alltså ett litet värme-element som går på vid under +5 grader. Kombinera kanske med en termometer med fjärrgivare och temperaturlarm.

Ytterligare en variant skulle kunna vara att minska isoleringen neråt så att det isolerade utrymmet blir lite uppvärmt underifrån. Plocka bort isolering och bygga lådan "under" isoleringen. Då blir ditt lager en del av husets isolering. Troligen har du en lucka i taket upp på vinden. Du kan bygga den isolerade lådan runt denna lucka, så att att luckan är inne i lådan, och sedan ha en isolerad dörr ut ur lagret. Ett litet vindslager. Eventuellt gör du rent av en helt ny taklucka...

_________________
Semper ubi sub ubi


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Matlager på vinden
InläggPostat: ons 10 jan 2018, 23:47 
Offline
mattermosgourmet

Blev medlem: mån 27 jun 2016, 21:31
Inlägg: 848
Lagra grejerna i murarbaljor av polyeten från b-tema, fryser konserver/du kar sönder så fångar baljorna upp vätskan.
100kr för 80 liters balja
http://www.biltema.se/sv/Bygg/Kakel-och ... 000029957/


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Matlager på vinden
InläggPostat: tor 11 jan 2018, 13:06 
Offline
Jag behöver inte springa fortare än lejonet som jagar oss, bara fortare än dig.
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre 29 sep 2017, 17:06
Inlägg: 442
Blir fruktkonserver dåliga av att frysa och tina om vartannat?

_________________
We know some people do incredibly stupid and unpredictable things. But if we haven’t planned for that incredibly stupid or unpredictable thing, maybe we end up being the stupid person, and a victim of the unpredicted thing.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Matlager på vinden
InläggPostat: tor 11 jan 2018, 14:59 
Offline
Har du flinta och stål jag kan låna?
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49
Inlägg: 602
Det är risk att plåten spricker när innehållet expanderar och burken närmar sig formen av ett klot istället för en cylinder.

Om det sker beror på om innehållet fryser eller inte. Och det beror på salt/sockerhalt och temperatur. Prova i din frysbox och se vad som händer. Ha gärna burken i en plastpåse...

Jag tror inte innehållet förstörs av att det fryser. Innehållet förstörs av att höljet läcker. Säg: "Botulism".

_________________
Semper ubi sub ubi


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Matlager på vinden
InläggPostat: tor 11 jan 2018, 15:46 
Offline
Bor numera i en bunker

Blev medlem: ons 18 maj 2016, 21:15
Inlägg: 853
EssBe skrev:
Det är risk att plåten spricker när innehållet expanderar och burken närmar sig formen av ett klot istället för en cylinder.

Om det sker beror på om innehållet fryser eller inte. Och det beror på salt/sockerhalt och temperatur. Prova i din frysbox och se vad som händer. Ha gärna burken i en plastpåse...

Jag tror inte innehållet förstörs av att det fryser. Innehållet förstörs av att höljet läcker. Säg: "Botulism".

Korrekt. Dock kan de bli till smak och konsistens oätliga, men inte giftiga.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Matlager på vinden
InläggPostat: tor 11 jan 2018, 17:18 
Offline
Inte utan mina marshmallows!

Blev medlem: fre 06 okt 2017, 15:21
Inlägg: 168
De flesta hus i USA är väldigt svagt byggda och klarar därför inte vare sig vind eller snölaster speciellt bra.Det har blivit lite bättre sedan orkanen i New orleans,då började de limma undertaken och inte bara maskinspika lite här o där.Takplåt och fasadplåt är fortfarande nästan lika tunnt som en aluminuimfolie i jämförelse mot här.Sedan så är väl varje vind individuell men generellt borde det väl vara en bra plats att förvara saker på.
Att stänga till ventilationen verkar ju kontraproduktivt då luftväxling borde sänka temperaturen under tex ett svart plåttak.Det skulle väl hellre vara bättre att sponsra ventilationen med en eller flera fläktar.Det finns soldrivna till båtar och även om de går på el så borde det löna sig de dagar på ett år,precis som motsatsförhållandet att värma upp ett rum mot kyla.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Matlager på vinden
InläggPostat: tor 11 jan 2018, 18:50 
Offline
Har du flinta och stål jag kan låna?
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49
Inlägg: 602
Luftväxlingen begränsas bara i den slutna/isolerade lådan, så att den varma luften i vindsutrymmet inte kan värma innehållet direkt.

Det är nog bra att ventilera själva vinden. Vintertid kan kan det kanske vara mindre bra när det är minusgrader och mycket torr luft. Då kan det vara bra att kunna begränsa ventilationen en del.

_________________
Semper ubi sub ubi


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Matlager på vinden
InläggPostat: tis 15 maj 2018, 16:32 
Offline
Jag behöver inte springa fortare än lejonet som jagar oss, bara fortare än dig.
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre 29 sep 2017, 17:06
Inlägg: 442
Under den värmebölja som varit senaste dagarna så har det maxat 37 grader på vinden (snitt 30 på dagen, kyls ner ganska fort på kvällen). Är det någon som har en känsla för hur dåligt det är för lagrad mat i sådan temperatur under de X antal dagar per år som sommaren kan tänkas bjuda på sådana temperaturer? Om temperaturen hade varit konstant så hög året runt så förstår jag att lagringstiden blir kraftigt förkortad, men hur är det för de antal dagar per år som är situationen i Sverige tror ni?

_________________
We know some people do incredibly stupid and unpredictable things. But if we haven’t planned for that incredibly stupid or unpredictable thing, maybe we end up being the stupid person, and a victim of the unpredicted thing.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Matlager på vinden
InläggPostat: ons 16 maj 2018, 00:57 
Offline
Bor numera i en bunker

Blev medlem: ons 18 maj 2016, 21:15
Inlägg: 853
somvanligt skrev:
Under den värmebölja som varit senaste dagarna så har det maxat 37 grader på vinden (snitt 30 på dagen, kyls ner ganska fort på kvällen). Är det någon som har en känsla för hur dåligt det är för lagrad mat i sådan temperatur under de X antal dagar per år som sommaren kan tänkas bjuda på sådana temperaturer? Om temperaturen hade varit konstant så hög året runt så förstår jag att lagringstiden blir kraftigt förkortad, men hur är det för de antal dagar per år som är situationen i Sverige tror ni?

Kvantitativt nej. Däremot har du ju livsmedel som inte degraderar av temperatur. Inga roliga sådana, men socker, salt. Ris och pasta BORDE funka, men det är mer på känn än fakta. Som vanligt är det så att fett, och speciellt omättat fett är temperaturkänsligt. Saker som inte innehåller fett och annat som kan degradera, typ vitaminer, borde således vara fine, om du inte får in fukt.

På min vind är det hett under typ halva året, inte enstaka dagar, så jag skulle inte förvara temperaturkänsliga saker där.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Matlager på vinden
InläggPostat: sön 20 maj 2018, 12:13 
Offline
Borgmästare i Jericho

Blev medlem: tis 14 jun 2011, 23:28
Inlägg: 236
somvanligt skrev:
Under den värmebölja som varit senaste dagarna så har det maxat 37 grader på vinden (snitt 30 på dagen, kyls ner ganska fort på kvällen). Är det någon som har en känsla för hur dåligt det är för lagrad mat i sådan temperatur under de X antal dagar per år som sommaren kan tänkas bjuda på sådana temperaturer? Om temperaturen hade varit konstant så hög året runt så förstår jag att lagringstiden blir kraftigt förkortad, men hur är det för de antal dagar per år som är situationen i Sverige tror ni?


Tommelfingerregelen for kjemiske reaksjoner/temperatur er at når temperaturen øker 10 gr. Celsius, så dobles reaksjonshastigheten.

Selv har jeg medisiner i kjøleskap. Mange har dem på badet, der temperaturen ofte ligger 20 grader høyere. Oppbevaring i kjøleskap vil - etter tommelfingerregelen - øke holdbarheten opp til 4 ganger.

Det finnes selvfølgelig mange situasjoner der reaksjonshastigheten avviker sterkt fra tommelfingerregelen. I stabile produkter som salt og sukker skjer det så godt som ingen reaksjoner.

Problemet med sterkt varierende temperatur og utlufting er jo at fuktigheten varierer sterkt. Hvis det er kaldt om natten, vil jo varm fuktig luft kunne komme inn om dagen, og vann vil kunne kondensere på kalde overflater.


Top
 Profil  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 25 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet