somvanligt skrev:
reboot skrev:
Spagetti går att lagra jättelänge, men innehåller, jämfört med ris, lägre nivå (c:a 60% vs ris) av den essentiella aminosyran lysin och fodrar därmed högre procenttal av linser/ärtor för att balansera proteinet, så att kroppen kan tillgodogöra sig 100% av det.
I vanliga recept så kompletteras spagetti/makaroner med kött/mjölk/ost/ägg- protein och ger då 100% proteinupptag. Välj ett fabrikat av det hårda durumvetet, så höller det länge
Om man äter 1 gram kött till riset/pastan så tvivlar jag på att det ger 100% upptag. Det torde därför när man bryter ner frågan handla om hur mycket av respektive aminosyra man får i sig totalt. Du skriver att dosen av olika aminosyror är betydelsefull vid kombinerande av var för sig icke kompletta proteinkällor men att dos inte är behöver beaktas vid kombinerande av en komplett proteinkälla oavsett mängd. Det kan inte riktigt stämma. Du skrev inte så exakt men det blir följden av resonemanget. Jag vill påpeka att jag på intet sätt söker navelskåda eller vara besvärlig, men jag blev fundersam över hur allt bör räknas ihop på ett riktigt sätt. Jag vet också att det inte är nödvändigt att varje måltid resulterar i komplett uppsättning aminosyror för att kroppen ska täcka sitt behov över tid. Ska söka lite om detta.
Det stämmer att 1gram kött inte räcker till. Jag har nog varit otydlig på något sätt för att du uppfattat det så.
För att balansera 100g okokt spagetti/makaroner fodras 33g duvkött med skinn för att nå 100%
Ett mål med 100g polerat okokt ris fodrar bara 7g duvkött med skinn för att balansera aminosyrorna upp till 100%
Därav anser jag att ris är att föredra vid långlagring av basföda.
(Givetvis ska spagettin/riset kokas innan man äter det.....)
Jag använder programmet i länken här:
http://ww2.proteinkvalitet.se/#för att göra beräkningarna.
Förhållandet av de 9 essentiella aminosyrorna framgår där och det är lätt att plocka in olika livsmedel och få fram kombinationer.
Det här programmet är skrivet av en framstående dietist som också presenterar sig på siten.
Att observera är att det här inte är en kommersiell sida som försöker kränga på dig grejor.
Det är bara att prova själv för dig att ”mata” in olika livsmedel och vikt i gram. Det börjar på 100g, men det är bara att gå in och ändra vikten, slå retur och en ny beräkning är klar.
Givetvis behöver inte varje måltid balanseras avseende proteinet, utan kan ske över tid på summan av vad som konsumeras per dag.