Om du med frörotation menar att ta frön från egna plantor så tror inte jag att det hjälper mot sjukdomar. Det kan väl hända ibland, men det är inte speciellt troligt.
Man kan gärna ta egna frön men kolla fröpåsen först.
https://www.odla.nu/inspiration/vad-betyder-f1-pa-fropasen Nya unika sorter betyder oftast sämre sorter, det är genom urvalet man gör framsteg. Och det har man som privatperson sällan tid och plats för.
Gamla kulturarvssorter är fröäkta och ofta inte så krävande:
https://www.impecta.se/sv/blogg/odling-tradgard/2017/03/20/vart-grona-kulturarv.htmlÅ andra sidan kan moderna framavlade sorter vara bättre i något avseende, t ex ge mer, vara stockresistenta eller smaka bättre.
Palsternackan är tvåårig och bildar rot första året som den använder till blommor och frön andra året. Jag lät dem står kvar en gång och en flock får i närheten blev entusiastiska och invaderade...
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/apia/pasti/pastsat.htmlGloomyvice skrev:
Hoppas det här är tillräckligt nära trådämnet så jag inte kapar tråden, isf kan jag starta en ny tråd!
Jag vill försöka plantera lite varje år, och så att säga börja med ett rotationsschema på samma sätt som många gör med sina konserver.
Många plantor ger ju ganska mycket nytt utsäde.
Är bara inne på andra året odling i sex stycken pallkragar, men fick idén när jag i våras insåg att två palsternackor blivit kvar och växer vidare.
Nu misstänker jag att det kanske går ta frö från dem, men jag är inte så säker på hur de ser ut och vad som behöver göras.
Hade inte varit kul att behöva chansa på detta om jag vetat att svält står som alternativ nästa säsong om jag misslyckas här!
Antar att frörotation även kan hjälpa mot eventuella sjukdomar?
Kan inte annat än rekommendera andra att börja med odling / prepping 2.0. I'm inte annat än i liten skala för att hålla kunskap och frörotationen levande!
Och för de som inte har så mycket plats kan man ju odla olika grödor och på så vis skapa en större och större fröbank!