Swedish Survivalist

Är du förberedd?





Ny tråd Svara på tråd  [ 22 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: Crusoes tråd om alt og ingenting, men litt mat da...
InläggPostat: ons 29 aug 2018, 12:23 
Offline
I vilken hand håller man sporken?

Blev medlem: lör 30 jan 2016, 11:57
Inlägg: 183
Ort: Sundsvall
Vinbärssnäckor är tämligen vanliga i sverige upp till mellersta delarna av landet, men vanligare på östkusten än västkusten, och allra vanligast i södra delarna. Även i Sverige är den inplanterad, troligen på medeltiden och anses numera vara "naturaliserad".

Det kan ju hända att den vandrat över till er från Sverige med någon varutransport, om den inte rymt ur något terrarium.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Crusoes tråd om alt og ingenting, men litt mat da...
InläggPostat: fre 28 sep 2018, 17:05 
Offline
Sometimes I just hate it when I'm right.

Blev medlem: ons 13 aug 2014, 21:21
Inlägg: 696
Jeg kommer til å skrive litt i tråden om testing av hermetikk (konserver). Det vil da være hermetikk som er kjøpt som er ny for meg, hermetikk som er til salgs i Norge (tips til dere som er innom Norge og vil kjøpe med hermetikk til Sverige), diverse jeg har hermetisert selv (bare det som er hermetisert i min all-american og hermetikk som er utgått på dato (har noen skikkelige perler liggende her, fx stridsrasjoner som nærmer seg 35-40 år :surprised: .

Crusoe tester hermetikk / konserver #1
Svin ytrefilet fra 2015 konservert i min all-american trykkoker.
Kjøttet er hermetisert i gjennomsiktige glass, altså kan lys ha påvirket innholdet. Kjøttet er lyst mot gul/hvit/beige, slik tilberedt svinekjøtt normalt er. Det som er nærmest å sammenligne med er vel bog-picknick skinke i konserver. Fargen er mer rosa / frisk på sistnevnte enn på egen produksjon.

Strukturen på egen hermetikk synes jeg var bedre enn på kjøpt. Det var mer "tyggemotstand" og dermed mer følelse av å spise kjøtt enn ved kjøpeskinke på boks.

Smaksmessig var egen skinke ganske nøytral. Litt smak av umami og svakt smak av salt. På den andre siden er den uten tilsettningstoffer, med unntak av salt.

Konklusjon:
I fremtiden bør jeg være litt mer generøs med salt og eventuelt krydder. Som kjøttkonserver så synes jeg at strukturen, følelsen av å spise kjøtt var langt bedre enn kjøpevarianten. Siden svinytrefilet går å få kjøpt til 40,- pr.kg. så blir dette svært prisverdige kjøttkonserver. En relativt billig og grei kjøttkonserv som minimum lar seg lagre i 3 år uten at det går nevneverdig utover smaken. Jeg vet at det er lite fett i ytrefilet, men det var ingen harsk smak eller annen bismak.

Det blir mer hjemmelaget hermetikk av ytrefilet svin til lageret.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Crusoes tråd om alt og ingenting, men litt mat da...
InläggPostat: ons 10 okt 2018, 23:22 
Offline
Sometimes I just hate it when I'm right.

Blev medlem: ons 13 aug 2014, 21:21
Inlägg: 696
Vi har hatt noen chili dager her hjemme! Det har blitt noen dager hvor tårene har trykket på, men nå er det snart over. Vi flyttet tidligere inn en del chili planter slik at vi kunne skåne de for høsten og de er nå høstet :-g

Nå har vi høstet det som trolig er siste høst av chiliplantene. Det er vanskelig med navn, men det som er høstet frø fra, så er det;

#1 grønn chili, disse blir lange.men er også tynne. Blir til slutt røde. Ganske milde.
#2 Birdseye / thaichili. Små, men svært sterke frukter. Tror det er de som kalles piri-piri.
#3 Peter, sjelden chilitype, litt sterk, kan ligne på noe som har gitt den navnet "den erotiske chilien".
#4 Habanero. Trenger neppe mer beskrivelse. Svært sterk. Ser ut som små skrukkete paprika. (har fått mange av disse)
#5 Vampire. Til tross for navnet smaker disse mildt. Utvikler seg fra nærmest sorte til dypt blodrøde.

Så langt har det blitt chilisaus xxx/tra strong, syltet chili og tørket chili. Håper at frugan kan selge en del av det! Uansett så blir det mer enn nok til oss.

Planen er å øke med 5 nye typer til neste år. Håper å selge mange som planter, kanskje kan vi også selge frø etter hvert.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Crusoes tråd om alt og ingenting, men litt mat da...
InläggPostat: sön 17 feb 2019, 01:03 
Offline
Sometimes I just hate it when I'm right.

Blev medlem: ons 13 aug 2014, 21:21
Inlägg: 696
Chilisausen fra i høst ble en knallsuksess! Jeg gav en flaske til en venn som hjelper meg mye med preppingen og han ringte meg opp samme kveld og ville kjøpe alle flaskene frugan skulle selge på markeder :surprised: . Det var færre enn han ville ha, men han fikk de vi kunne selge. Jeg laget ikke så mye siden den var såpass sterk og frugan var usikker på om det var noe å selge... Jeg har latt andre prøvesmake av egen batch og flere vil kjøpe til neste år... Resten av eget lager er nå spist opp og min eldste sønn, som spiser mye chilisaus, mener at min er den beste... :oops: :lol: . Satser på at årets chilihøst blir like bra så får jeg lage en real porsjon til neste år!

Som nevnt i andre tråder så slaktet jeg gjess og kaniner for et par dager siden og noe av dette er bearbeidet og havnet i matlageret. Her følger oppskriftene:

Gåseconfit
Gåselår deles i over og under lår og legges i grovt salt en 7-8 timer. Deretter tørkes bitene rene for salt, legges tett i en stor jerngryte sammen med hvitløk, rosmarin og hel pepper. Kjøttet dekkes med flytende gåsefett og gryta settes i ovn på 150*C. La kjøttet putre i 1,5-2 timer, til kjøttet lett slipper beinet. Kjøttet legges i varme store norgesglass og la det være en 5-6 cm til kanten av glasset. Fyll på med kokende gåsefett til det dekker over kjøttet og forsegle glasset.

Småkjøtt av kanin
Her benytter jeg øvre del av frambein, lår delt i biter og buklist delt i biter. Bitene kokes i en kraft av avskjær fra gås og kanin, med salt, hel pepper og laubær til de er nesten gjennomvarme (rosa i midten). Deretter legges kjøttet i 1/4 gallon norgesglass til det er 4 cm igjen til kanten.Fyll på med kokende kraft til det dekker kjøttet. Glassene forsegles og kokes i en all-american trykkoker, ved 10 bar i 90 minutter.



Vi får mer og mer egenprodusert kjøtthermetikk i lageret og jeg synes det er spesielt morsomt å hermetisere kjøtt fra eget slakt. I løpet av den nærmeste tiden kommer jeg til å lage leverpostei av slakt fra 18/19 så det blir enda noen kg til lageret. Det at det er billigere og smaker bedre enn industri kjøtthermetikk er heller ingen ulempe :lol:

Resten av slaktet, kaninlår/rygg, gåsebryst og vinger er vacumpakket og fryst til middager fremover. Halser, krås, hjerter og fugleføtter er fryst og vil bli til suppe.
(halsene blir nok stekt lenge og spist av meg. Jeg har "dibs" på disse, siden gås og kalkunhals er en personlig favoritt.)

Gåsefett er en annen favoritt og er helt knall til å steke poteter i. I år har jeg fått nesten en kg rent fett pr. gås og det er jeg svært fornøyd med. Jeg plukker alt løst fett jeg kan når jeg stykker fuglen. Spesielt i bukhulen og rundt tarmene er det mye fett. Det er en fordel om fuglen er ganske kald når dette gjøres. Deretter trimmer jeg stykkene for skinn og fett, samt skjærer av så mye som mulig skinn og fett fra restene av stykkningen. Fettet og skinnet legges i en kjele på svak varme til alt fettet har smeltet og det helles på varme patentglass.

(ed. del av oppskrift)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Crusoes tråd om alt og ingenting, men litt mat da...
InläggPostat: sön 17 feb 2019, 08:47 
Offline
Om jag kan bugga? Ut eller in?
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 05 okt 2016, 15:22
Inlägg: 557
Ort: Urban sprawl
Det är härligt att läsa om hur ni tar vara på allt som djuren ger. Hur gör ni med skinn och fjäder? Gåsdun är inte fy skam och kaninskinn kan väl bli en mössa eller två.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Crusoes tråd om alt og ingenting, men litt mat da...
InläggPostat: mån 18 feb 2019, 11:25 
Offline
Sometimes I just hate it when I'm right.

Blev medlem: ons 13 aug 2014, 21:21
Inlägg: 696
Hei Omnivore!
Jeg synes det er morsomt å benytte så mye som mulig, både av dyrene og i annet. Det som startet med å være et prosjekt med prepping går mer og mer over i å bli både en livsstil og filosofi og det å benytte så¨mye som mulig hører med.

Så langt mestrer vi ikke garvingen av skinn helt enda, men vi er på vei. Det er frugan som står for den delen og det er alun garving hun jobber med. Så langt så er det det å få skinnene myke nok som er utfordringen. Trolig er det strekking og manuell bearbeiding av skinnet vi må jobbe mer med, det ligger noen skinn på badet nå, så vi får se om resultatet blir bedre i år.

Så langt har hun trekt et liggeunderlag med kaninskinn for meg og setet på en stolsekk jeg bruker på isfiske. Jeg vet hun har lyst til å lage sitteunderlag og andre småting hun kan selge på marked om hun får taket på garvingen. Det er nok bare et tidsspørsmål før hun har knekt koden og garvingen blir vellykket.

Spiserør, lunger, nyrer og annet småplukk gir vi til hønsa. Det jeg etterhvert ønsker jeg kan finne bruksområder for er kaninhoder og ører. Siden vi har belgiske kjemper og krysninger av denne til slakt, så blir det mye ører og hoder. Nyrer har jeg benyttet tidligere, men siden alle i familien har litt avsmak for disse, så går de til hønsa.

Fjær og dun benytter vi så langt ikke. Jeg har en bekjent og nabo som driver med gjess i større scala en oss og jeg vet at han eksperimenterer med dun til å fylle puter med. Jeg avventer og ser hvordan han gjør det og om det er et alternativ for oss. Den samme naboen plukker også de største og flotteste fjæra og sender til en i Tyskland som lager fjærpenner. Regner med at det er et svært lite marked for dette, men har så vidt forsøkt å lage noen fjærpenner selv.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Crusoes tråd om alt og ingenting, men litt mat da...
InläggPostat: Igår, 13:52 
Online
Det stod ju "Välkommen" på mattan utanför dörren!

Blev medlem: lör 18 jun 2016, 23:28
Inlägg: 1970
Sämskning är tungt och mycket arbetskrävande. Jag tror inte det finns några genvägar för att få det riktigt mjukt. Garvning, där man inte behöver vara rädd om håret, har nog fler möjligheter.

Jag läste en (ungdoms?)bok om en som bodde ihop med indianer ett tag. De vävde täcken av smala remsor av kaninskinn. Jag antar att de då slapp ifrån det mesta av sämskningen, och att det blev användbart genom att det var vävt och därför ledade sig. Om man får det att rulla ihop sig med hårsidan ut blir det ju mjukt och behagligt även om det inte blir följsamt. Det borde ju gå bra för platta saker som sittunderlag, innersulor och eventuellt kragar och väskor eller kantning av ytterkläder. Man borde kunna sy ihop hela öron till snygga runda plattor (typ prästkragar), men jag vet inte hur man undviker att de ruttnar.

_________________
/Zombie -->(x)q(/)


Top
 Profil  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 22 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet