Jag vill försöka ta reda på hur de saker jag använder har kommit till så att de kan ersättas i en framtid utan affärer att handla i . har både kombusha och jun hemma samt en gammal trött mjölkkefir . Av någon anledning så trivs inte kefiren här.
Men jag vill försöka ta reda på hur den här svampen kommit till och vitt socker är inte så vanligt i fornhistoria . Men man kanske tillverkade andra socker ? Palmsocker mfl . Honung verkar ju ganska logiskt som början tycker jag . Och av bara honung och vatten kan man framställa jäst som det går att både jäsa mjöd och öl på samt baka bröd .
Opastöriserad vinäger bildar även den en moder om den utsätts för luft .
Kanske början på dessa svampar finns i mjöd och honungsvin som jäst till vinäger och vid en speciell tidpunkt så smakade någon på drycken i tron att det var alkohol . Men fann i stället en annan dryck urmodern till dessa tre ?
Så man kan nog göra en egen moder om man har tid då det tar mycket längre tid än att köpa en färdig .
Har men möjlighet att köpa ofiltrerad opastöriserad äppelcidervinäger och låta den stå kan man få en moder att försöka omställa för att "brygga" kombusha . Problemet är att modern ska läras om från att göra vinäger av alkohol till att istället hoppa en bit bakåt och äta sockret istället .
Här lite om hur man kan omvända vinäger mamman
http://www.onetomato-twotomato.com/2014 ... a-mothers/I vilket fall om du gör en kombusha utan moder med enbart vätska av kombusha så i första satsen så bör du ha äppelcidervinäger enligt ovan för att luckas bra .
Många av bakterierna i dessa svampar är samma eller väldigt nära släkt