Swedish Survivalist

Är du förberedd?





Ny tråd Svara på tråd  [ 14 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: matlagring med argon
InläggPostat: lör 09 jun 2018, 23:24 
Offline
Inte utan min morakniv...
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor 05 apr 2018, 20:57
Inlägg: 960
tänkte prova en sak
ska plocka i en tunna med mat för test av lite längre lagring
enkelt koncept, plocka in en del som kan lagras och tas med i en mindre tunna med spännlock
men fylla tunnan lätt med argon istället för luft, för att få ner syrehalten

ska ha med några saker som inte normalt tål längre lagring, som mjöl

någon som provat liknande?

_________________
https://preppad.se


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: matlagring med argon
InläggPostat: sön 10 jun 2018, 07:10 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8736
Används som förpackningsgas så troligen inga problem . https://www.livsmedelsverket.se/livsmed ... 8---argon/

Vet inte om den kan sätta lukt eller smak åt känsligare matvaror .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: matlagring med argon
InläggPostat: sön 10 jun 2018, 11:10 
Offline
Finns staden kvar?

Blev medlem: mån 27 jun 2016, 21:31
Inlägg: 981
Är Argon tyngre eller lättare än luft? Tänker på hur du skall fylla tunnan.
Sen måste du märka att den innehåller E938 (Argon).
Om man får använda Argon i livsmedel borde det inte ge smak på maten?


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: matlagring med argon
InläggPostat: sön 10 jun 2018, 11:41 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8736
Argon är tyngre så inga problem att fylla .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: matlagring med argon
InläggPostat: sön 10 jun 2018, 22:35 
Offline
Inte utan min morakniv...
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor 05 apr 2018, 20:57
Inlägg: 960
jag kommer fulfylla, tunnan, lägga i allt, på med locket nästan sätt med slang ner till botten och fylla i en viss mängd argon och fra ut slangen och stänga till locket, inte bra men ok

frågan är vad man borde ha i mera som en koll på säg 5 år?

ris, spagetti, vetemjöl socker salt är planerat

vad mera?

_________________
https://preppad.se


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: matlagring med argon
InläggPostat: mån 11 jun 2018, 01:39 
Offline
My mommy always said there were no monsters - no real ones - but there are.
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre 15 dec 2017, 00:51
Inlägg: 623
slasken skrev:
jag kommer fulfylla, tunnan, lägga i allt, på med locket nästan sätt med slang ner till botten och fylla i en viss mängd argon och fra ut slangen och stänga till locket, inte bra men ok

frågan är vad man borde ha i mera som en koll på säg 5 år?

ris, spagetti, vetemjöl socker salt är planerat

vad mera?



Torkade Ärtor och Bönor :rambo:
Argon blandar sig bra i luft (Finns ju redan ca1% Ar i luften) så man bör helst byta volymen ett par gånger när man fyller

_________________
Det är aldrig försent att inte hinna bli klar i tid.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: matlagring med argon
InläggPostat: mån 11 jun 2018, 08:15 
Offline
Har lärt mig äta med spork!

Blev medlem: lör 30 jan 2016, 11:57
Inlägg: 192
Ort: Sundsvall
Agon är tyngre än luft ja, så den sjunker. Bäst är det om du drar ner slangen till botten av tunnan och fyller nerifrån.
Argon är en ädelgas, så du behöver inte alls oroa dig för att det skulle ge någon lukt eller smak till något. Den kommer inte att reagera med det överhuvudtaget.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: matlagring med argon
InläggPostat: mån 11 jun 2018, 09:27 
Offline
Finns staden kvar?

Blev medlem: mån 27 jun 2016, 21:31
Inlägg: 981
Aha Bokmalen, så definitionen för ädelgaser är just att den ogärna oxiderar med något annat?
Helium är en ädelgas minns jag. Slasken fyll Helium i tunnan så blir den lättare att bära :-)

Plast läcker om än i små mängder, så hur länge håller sig Argonen kvar i tunnan och hur utvidgar sig den gasen med varierande temperaturer om den tex lagras i kallutrymme?
Hur kan man mäta resterande Argon efter 5 år?


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: matlagring med argon
InläggPostat: mån 11 jun 2018, 09:35 
Offline
En är ingen, två är en. Tre? Ehh...

Blev medlem: fre 24 dec 2010, 13:34
Inlägg: 111
Ort: Primary target area judgement day.
Något som kunde vara värt och argonkonservera är kanske kaffe och te i och med att deras smak försämras/försvagas fort i kontakt med syre.
Beskheter som taniner och koffein oxiderar väl inte inte men däremot dom lättflyktiga aromerna, det som gör att det doftar och smakar gott.

_________________
World order is one of those things people don’t think about until it is gone.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: matlagring med argon
InläggPostat: mån 11 jun 2018, 18:55 
Offline
Inte utan min morakniv...
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor 05 apr 2018, 20:57
Inlägg: 960
helium är den sämsta gasen att försöka hålla inne, tj väte med då, små monekyler gör att det går igenom plasten fort
argon är stora monekyler som håller sig inne längre

skippar kaffe och te för det annvänder jag inte

mörk choklad kanske ?

_________________
https://preppad.se


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: matlagring med argon
InläggPostat: mån 11 jun 2018, 20:06 
Offline
Undrar vad min nästa titel blir...
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 13 jan 2018, 17:50
Inlägg: 176
Torkade gula ärtor kan ju deffinitivt vara värt ett försök. Ett år gamla ärtor är ju omöjliga att koka mjuka eller finns det husmorstips? Ursäkta trådkapningen :mrgreen:


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: matlagring med argon
InläggPostat: mån 11 jun 2018, 20:32 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8736
Lägg ärtorna i blöt över natten innan de ska kokas . Salta inte vattnet i förväg utan salta när soppan ska ätas .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: matlagring med argon
InläggPostat: tis 06 aug 2019, 23:52 
Offline
Salt på lager? Bara lite. Ha, ha!
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 08 feb 2011, 19:00
Inlägg: 464
Ort: Större stad
Har någon testat koldioxid? Från en vanlig soda stream? Det sjunker ju också.

_________________
How can we dance when our earth is turning
How do we sleep while our beds are burning


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: matlagring med argon
InläggPostat: ons 07 aug 2019, 08:56 
Offline
Har lärt mig äta med spork!

Blev medlem: lör 30 jan 2016, 11:57
Inlägg: 192
Ort: Sundsvall
Tomahawk skrev:
Har någon testat koldioxid? Från en vanlig soda stream? Det sjunker ju också.


Nja, koldioxid är tyngre så visst sjunker det. Men det är inte så mycket tyngre, så då vill du definitivt fylla från botten eller fylla väldigt långsamt.

Jag såg någonstans tidigt 2000-tal någon som använde kolsyreis för just detta, fyllde en tunna med mat, bönor tror jag det var, nästan upp till toppen lade i ett block med kolsyreis och på med locket halvlöst. isen blev koldioxid långsamt under ett par timmars tid och sjönk till botten, samtidigt som det skapades ett övertryck som tvingade ut luften ur hinken.


Top
 Profil  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 14 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet