Jodå, jag skulle klara mig ganska bra. På vintern skulle det vara svårt, det måste medges, eftersom jag inte är någon fena på fällor, så det skulle vara svårt för mig att fånga ekorrar, harar och andra djur som rör sig ute på vintern. Men jag vet hur man känner igen giftiga svampar, och vilka man skall undvika att plocka om man är osäker, jag känner dessutom igen ett tiotal som jag vet är mycket goda och inte bara fungerar som bukfylla. Jag vet hur stensöta, ätlig fläder, ramslök, gökärt (har en väldigt god lakritssmakande rot med mycket kolhydrater), maskrosor och kirskål ser ut, och jag tror jag känner igen svinmålla också.
Jag vet hur man bygger en mjärde av tunna vidjor (även om jag aldrig provat att fånga fisk med en sådan mjärde) om man inte är så bra på att fånga fisk med rev.
Jag har ätit både myror och gräshoppor och har inget problem med att äta insekter. För den som är en aning kräsmagad har jag ett knep: samla så många insekter du kan och lägg dem i en snuskburk eller liknande. Ställ burken i glöden efter en eld och sätt på locket så dör de snart om du inte redan dödat dem. Torka dem sedan och mal dem så har du ditt eget proteinpulver, som kan blandas med mjöl för att göra bröd, eller i havregryn för att göra gröt. I princip helt smaklöst, och du får i dig en hel del protein som annars kan vara svårt att få tag på. Insekter finns ju precis överallt. Hittar man en stillastående vattensamling på sommaren så kan man säkerligen skopa upp decilitervis med mygglarver, som man kan koka och äta. Annars är det bara att lyfta på vilken sten som helst, eller ta bort barken på ett dött träd så finns där skalbaggar, gråsuggor, larver och maskar i massor.
Insekter är tyvärr något som många verkar glömma bort, och visst är det godare med en stekt fisk, men ska man bara hålla sig igång så går det i många fall snabbare att samla insekter. Det är inte alltid de smakar så gott, men har man varit förutseende och packat ner kryddor i sin packning så går det att maskera de flesta smaker. Vissa insekter, som myror, smakar riktigt gott. Gräshoppor smakar i princip ingenting om man rostar dem, men med lite salt på så blir de goda snacks.
Jag vet dessutom att älgört innehåller metysalicylsyra, och således kan användas som lindrigt smärtstillande, jag vet att groblad innehåller ett kraftigt antibakteriellt ämne.
Så jo, jag skulle klara mig ganska bra, förutom på vintern. Under vårvintern ska jag ge mig ut några helger och övernatta ute och försöka lära mig mer om hur man skaffar föda.
_________________ http://svensksurvivalism.blogspot.com/
|