Kolla även i den här bloggen för mängder med bra surdegs- och baktips:
http://paindemartin.blogspot.com/
Ibalnd kan det bli lite väl nördigt, men det står mycket matnyttigt. Eller är det brödtext?
En varning:
När du vant dig vid hembakt surdegsbröd kommer det fabriksbakade butiksbrödet att vara väldigt, väldigt torftigt.
Börja med jäst + surdeg innan du ger dig på rena surdegsbröd. Och kom ihåg att tiden degen vilar ger smak. Man kanske måste sätta en fördeg dan inan, men sen står den ju bara, så det tar inte så mycket längre tid egentligen.
En
Electrolux Assistent är guld värd är man bakar grovt matbröd (och vid bullbak). Den lär betala sig på ganska kort tid jämfört med om du skulle köpa bröd, och gör bakningen otroligt mycket enklare. Undvik den allra enklaste modellen, den har plastdetaljer för att fästa skålen. En sån här maskin är en investering, så betala hellre några hundralappar till och få rejäla grejer.
Det finns diverser tillbehör, köttkvarn, mjölkvarn, korvstoppningsprylar mm.
Det kanske finns bra paketpriser inför jul.
Men jag måste nog korrigera direkt:
R_Hatt skrev:
Så nu står en surdeg på 1 dl vatten och 1 dl änglamarks rågsikt och förhoppningsvis bubblar ovanför kylskåpet.
Rågsikt är en blandning av rågmjöl och vetemjöl. Det kommer nog att vara svårt att få till en surdeg av dena mjöltyp.
Använd rent rågmjöl. "Grovt rågmjöl" skall det stå på påsen.
Lycka till, hembakt bröd är underbart. Nu skall jag mata min surdeg.