Gollum skrev:
Swing Monk skrev:
Nei, kantareller og enkelte andre sopp er det nærmeste du kommer grönsak. Men å plukke de mengdene sopp som skal til for å klare en lang vinter, er kanskje litt ... upraktisk...
De klarte seg før i tiden uten vitamintilskudd. Ellers øker D-vitaminmengden kraftig hvis du tørker sopp i sollys. (Sopp er det eneste næringsmiddelet som skal tørkes i solen!)
Det kan også være greit å vite hvordan man kommer frem til de anbefalte dosene av vitaminer: En forsøksgruppe (jeg antar 15 - 30 personer) settes på diett og analyseres for å fastslå vitaminbehovet. Behovet kan variere ganske mye. Så tar man personen med størst behov og dobler verdien. Dette blir så anbefalt dose.
Det vil si at hvis du er en person med lave behov, kan du klare deg med langt lavere doser enn anbefalt.
Og videre må man skille mellom 1: optimal dose, 2: dose nødvendig for å unngå sykdom/problemer og 3: dose tilstrekkelig for å overleve.
D-vitamin er fettløselig og lagres i kroppen.
Poenget er at de IKKE klarte seg godt før i tiden. Det er ikke uten grunn at tran nærmest ble nasjonaldrikk i Norge i "måneder med R". Dweomer nevner engelsk syke, rakitt, som moren hennes var rammet av. Det er bare et eksempel. Her er et sitat fra
Norsk Helseinformatikk:
Citera:
Vitamin D dannes i huden under solstråling (UVB-stråling) og tas dessuten opp i tarmen fra vitamin D-holdig ernæring eller fra kosttilskudd. Mangel på vitamin D kan hos barn medføre rakitt (engelsk syke) og hos voksne en tilstand som betegnes osteomalasi, og som er karakterisert ved smertefull og svak muskulatur særlig i bekkenpartiet.
Det skilles mellom lett til moderat og uttalt vitamin D-mangel. I de senere årene er forskerne blitt oppmerksomme på at lett vitamin D-mangel forekommer hyppig, spesielt blant eldre, blant sykehjemspasienter og hos pasienter med lårhalsbrudd. Tilstanden kalles også vitamin D-svikt og medfører økt risiko for beinskjørhet og beinbrudd. Uttalt vitamin D-mangel er sjelden i vår del av verden, og skyldes da som regel en tarmsykdom med mangelfullt opptak av næringsstoffer (malabsorpsjon), eller svært ensidig kost.
Vitamin D-mangel var svært utbredt i den vestlige verden omkring 1900-tallet, men tilstanden er senere nesten fullstendig utryddet.
Når det gjelder hvordan man kommer fram til anbefalte doser så er nok det en langt mer omfattende prosess enn du antyder. Men det er riktig at det er individuelle forskjeller. Det går både på alder, kjønn, kroppsstørrelse, sykdomstilstander og genetiske variabler. Og verdiene som er satt er faktisk FOR LAVE for enkelte individer med spesielt store behov.
D-vitaminets betydning for beinvekst er velkjent, men det har også andre funksjoner. Her er en liten "teaser":
Citera:
Vitamin D in Other Roles Scientists have discovered many other vitamin D target tissues, including cells of the immune system, brain and nervous system, pancreas, skin, muscles and cartilage, and reproductive organs. Because vitamin D has
numerous functions, it may be valuable in treating a number of disorders. Recent evidence suggests that vitamin D may protect against tuberculosis, gum inflammation, multiple sclerosis, and some cancers.'?
http://www.amazon.com/Understanding-Nutrition-12th-Edition-ebook/dp/B0046RF8XMSå det kan nok være at vi ikke en gang har vært klar over alle de negative effektene av D-vitaminmangel før i tiden. Og kanskje for noen av oss fortsatt.....