Jag använder Atamon till min jordgubs- och hallon-sylt också. Fast egentligen skulle det nog räcka med kokning och mycket socker. Fast med Atamon kan man hålla nere sockret...
http://www.shenet.se/ravaror/natriumbensoat.html
Citera:
SNF:s Bra Miljöval placerar natiumbensoat i klass E = liten eller försumbar miljöpåverkan. Godkänt av Svenska naturskyddsföreningen som Bra Miljöval av konserveringsmedel (maxhalt 0,5 %).
Natriumbensoat förekommer naturligt i exempelvis lingon. Det är det som gör att lingon(-sylt) har så fenomenal hållbarhet.
Man kan använda Atamon för att rengöra flaskor och burkar också. Kanske man rentav skulle kunna använda det för att "långtidskonservera" lagrat vatten. Det skulle kunna vara ett billigare alternativ till vattenreningstabletter eller lite trevligare än klorin.
EDIT: Natriumbensoat bör inte användas tillsammans med askorbinsyra då benzen som är starkt cancerframkallande kan bildas då. Det ar tydligen förekommit i en del saft/läsk att det varit otrevligt höga halter benzen i varan. En del kopplar natriumbensoat till astma, hösnuva och hyperaktivitet hos barn.
Jag använder det i alla fall i min sylt. Men å andra sidan äter jag ganska lite sylt.